Emakhosini - Imfolozi Game Reserve
Wij zijn nu in het gebied waar de Zoeloe koningen hebben gewoond, uMgungundlovu. De dag begint met een bezoek aan de Koninklijke Residente, de koninklijke kraal, van Zoeloe koning Dingane. Het museum verteld over de verschillende koningen en hun gebruiken, er is ook een dorp met grashutten gereconstrueerd op basis van archeologische opgravingen.
Vervolgens bezoeken wij de Spirit of the Emakhosini, een heilige plaats waar in de vorm van een monument eer wordt gebracht aan de Zoeloe koningen. Voor iedere koning is de hoorn van een dier geplaatst.
Dan stappen wij op de fiets en vertrekken richting Ulundi, de hoofdstad van Zoeloeland. Hier hebben in 1879 heftige gevechten plaatsgevonden tussen de Zoeloes en de Britse militairen.
Op een heel druk kruispunt zijn wij getuige van een stel kamikaze geiten die gewoon lukraak oversteken terwijl wij al 5 minuten staan te wachten op een veilig moment. Hoewel de gemiddelde Afrikaanse automobilist zich ook als een kamikaze gedraagt stopt iedereen voor een overstekende koe en geit. Maar heel hard inhalen terwijl wij op de vluchtstrook fietsen is geen enkel probleem.
Al fietsend door de buitenwijken van Ulundi verbazen wij ons over al het rondslingerende afval. Een groot probleem in Zuid-Afrika is dat iedereen zijn afval op straat gooit. In de buurt van dorp of stadje zie je dan ook overal afval liggen vooral plastic zakjes. Monique zegt dat de plastic zakjes die in de struiken blijven hangen gekscherend de nationale bloem van Zuid-Afrika worden genoemd.
Wij stappen in de bus omdat wij voor 18:00 u door het Hluhluwe-Imfolozi Park moeten zijn gereden want daarna gaat de poort dicht. Dit park was het jachtgebied van de koning en is sinds1895 een wildpark dat bekend staat om zijn neushoorns. Er zijn twee soorten de witte rhino, die helemaal niet wit is maar een brede lip heeft, en de zwarte rhino met een spitste lip. Zodra wij het park inrijden zien wij de witte neushoorn gevolgd door zebra's, impala's, olifanten, een groep giraffen en everzwijnen. Net voordat het donker wordt bereiken wij Hilltop Camp.
De statistieken : 25 km, 221 hm
Geschreven door Monique.op.reis