Dag 51 - Gestolen Gesteenten

Verenigde Staten, Fort Collins

Aantal kilometers gevlogen: 8380 km
Aantal kilometers gereden: 17188 km
Aantal kilometers gehiket: 263.5 km

Dag liefhebbers van nationale monumenten,

Het zuidelijkste puntje van onze reis hebben we inmiddels aangetikt en we zetten vandaag onze weg naar het Noorden in. We startten de dag in Colorado, reden door Nebraska en eindigden in South Dakota. Vanaf daar zullen we langzaamaan oostwaarts rijden richting Chicago. Maar dan lopen we wel erg op de feiten vooruit, want vandaag bezochten wij twee Nationale Monumenten van de Verenigde Staten.

Scotts Bluff - Nebraska, United States of America
Op onze weg naar South Dakota kwamen wij door een voor ons nieuwe staat, Nebraska. Het ligt ten oosten van de Rocky Mountains en vanwege deze locatie is het klimaat extreem droog. Het gebied van Nebraska tot aan Oklahoma wordt niet voor niets ‘The Great American Desert’ genoemd vanwege haar vlakke karakter, droogte en extremen in temperatuur. De échte prairie dus, waarin je regelmatig ‘tumbleweeds’ (dode struiken die zijn losgerukt door windvlagen) over de weg ziet waaien. Wanneer je dit landschap doorkruist, stuit je ineens op een grote rotsformatie midden in het horizontale graslandschap: de Scotts Bluff. Deze rotsformatie (jullie hebben er al meer gezien) is een overblijfsel uit een tijd voordat mensen bestonden. Miljoenen jaren geleden was op de prairie van Nebraska een hoogvlakte te vinden, die bijna volledig is weg geërodeerd door wind en water. Eén van de weinige resthoogvlakte is de Scotts Bluff, die door zijn bovenkant van kalksteen weerbaar is tegen de hevige weersomstandigheden. De uitgestrektheid van de prairie die je bovenop kon waarnemen, was verbluffend. Nog geen 200 jaren geleden had deze locatie een bruisend ecosysteem, waarin de oorspronkelijke bewoners meetrokken met de kuddes bizons; de mensen leefden in harmonie samen met de natuur. Dit sloeg om, wanneer eind negentiende eeuw een mensenstroom begon te vormen van oost naar west; goudzoekers, bonthandelaren en pioniers trokken door dit gebied en verjaagden hiermee de inheemse bevolking en de dieren die hier gedijden. Voor de ontdekkingsreizigers was de Scotts Bluff een punt van herkenning: ze waren bij dit punt op een derde van hun reis. Tevens was het een voorspeller van onheil, omdat het onvoorspelbare weer grote gevolgen kon hebben voor hun reis. Voor ons was het vandaag zonnig, en we hebben dus geen vertraging opgelopen. Voordat wij Nebraska verlieten, reden we door Oglala National Grassland, wat eigenlijk niet te onderscheiden is van het grenzeloze graslandschap dat de rest van de staat tekent.

Mount Rushmore - South Dakota, United States of America
Na uren prairie bood South Dakota ons eindelijk weer wat bomen. Op weg naar ons tweede nationale monument van vandaag, Mount Rushmore, maakten wij kennis met Black Hills National Forest. Het wemelt hier van de bizons, pronghorns en schattige prairiehondjes die op hun achterpoten staan te kijken hoe al die vreemde auto’s langsrijden. We stuitten midden in het prairielandschap op een hele grote berg fietsen en snappen nu waarom niemand hier fietst. Een andere hele grote berg stond op ons te wachten bij Mount Rushmore National Memorial. In deze berg zijn vier gigantische stenen hoofden uitgebeiteld ter ere van vier voorgaande presidenten van de Verenigde Staten. Het zal jullie wellicht al niet meer verrassen, maar zoals eigenlijk bij al het land in de VS, was dit gebied origineel niet van de Amerikanen. In het Verdrag van Fort Laramie (1868) werden de eerder ingenomen Black Hills voor eeuwig terug geschonken aan de Lakota gemeenschap, maar het land werd 9 jaar later alweer ingenomen door de kolonisten. Mount Rushmore is heilige grond voor de inheemse stammen in het gebied en jammer genoeg is het gebied tot op heden nog altijd niet teruggegeven aan de originele bewoners. In 1927 begon de constructie van de steengravures onder begeleiding van Gutzon Borglum om toeristen te trekken naar zowel de berg als de natuur eromheen. Borglum selecteerde vier Amerikaanse presidenten op basis van hun verdiensten in het behoud van de republiek en de uitbereiding van het grondgebied. Het indrukwekkende resultaat is voor ons nu te aanschouwen. Het hoofd van George Washington, de eerste Amerikaanse president, is met 18 meter de grootste van de vier en wordt gevolgd door die van Thomas Jefferson, de auteur van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, Theodore Roosevelt, de jongste Amerikaanse president ooit, en ten slotte Abraham Lincoln, de afschaffer van de slavernij. De ‘Presidential Trail’ biedt een mooie wandeling met fotogenieke uitkijkpunten, waarbij je de presidenten individueel goed in de ogen kan kijken.

Rockerville - South Dakota, United States of America
Waar we lange wachtrijen en files hadden verwacht bij Mount Rushmore, bleek het tegendeel waar te zijn. Er waren nog geen twintig andere toeristen bij het monument, en na veertig minuutjes reden wij alweer weg richting onze slaapplaats. Rockerville in South Dakota is eerder een straat dan een dorp, en in onze zoektocht naar een restaurant met een vegetarische optie hadden wij dus geen succes. Daardoor strandden wij in de grote stad Rapid City, op een klein kwartier rijden van Rockerville. Hier hebben wij kunnen genieten van een uitgebreid saladebuffet en een goed gesprek met Connor, onze ober. Hij kon eindeloos luisteren naar hoe ons leven eruit ziet in Nederland (hij was niet onder de indruk van wat wij een ‘sandwich’ noemen, namelijk een boterham met kaas). We hebben hem niet kunnen overtuigen van het nut van een universele zorgverzekering of strengere wapenwetgeving, maar hij wil best een bezoek brengen aan Nederland om een vaasje Heineken of Hertog Jan te drinken (hij is namelijk nog geen 21).

Je favo-bloggers

#bluffythevampireslayer #conservativeconversationswithconnor #afgenomaardewerk #geroofderots #gekaaptekei

Roadkill Count: 1034

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Die fietsen..... Apart.... Je waant jezelf echt in een cowboyfilm daar, prachtig! Je zou er zo Clint Eastwood tegen kunnen komen! Prachtig die dieren ook!! Hels karwei om die beelden uit te houwen uit zo'n immens rotsblok. 💕 Ps... Gaan jullie nog op bezoek bij Gijs?

Yvonne 2022-10-28 07:00:05

Heel bijzonder om in het echt te zien denk ik. Overigens staat er op het CD rek een nieuwe ,maar oude, Swiebertje collectie videobanden. Een upgrade dus. Niet meer op de ATWT collectors item liggen. Al mag dat wel ;).🐸 De pubervissen zijn nauwelijks meer van de grote vissen te onderscheiden. Ze sprongen bijna de bak uit toen ik vertelde dat jullie weer bijna thuis zijn….. van blijdschap dus🤡

Elly 2022-10-28 09:50:52

@Yvonne : Dat is nog nader te bepalen. Het is namelijk best een eindje rijden vanaf Chicago. Maar wat een toeval dat we beiden in de VS zijn. Wat is de wereld toch klein. @Elly : Wat een verhaal. Gekkenhuis. 🤡

koenstegmeijer.travels 2022-10-29 06:33:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.