Dorpen..en zo

Zweden,

Geschiedenis van Zweden is enorm veel en complex.
Daarom ga ik dit kleiner maken en ga meer kijken naar natuur, bekende invloedrijke historische personen en belangrijke steden.

Waar ik enorm tegen aanloop in de geschiedenis van Zweden zijn de dorpjes. Neem Möcklehult, geen ontstaansgeschiedenis van te vinden.
Hoe komt dat vraag ik me dan af..
simpel antwoord. Er werd in het verleden een boerderij gebouwd die zich de naam Möcklehult gaf: gehucht aan de Möcklen
(Omdat het aan het meer de Möcklen lag)
Dus eigenlijk gaat het niet om een dorp maar om 1 boerderij en om die geschiedenis te kennen moet je richting stamboom en heemkunde onderzoek en de overleveringsverhalen.
Nou ik kan je verzekeren dat mijn Zweeds zo slecht is dat ik daar not ever goed onderzoek naar kan doen.
En zo is het met veel gehuchtjes hier.
Je kunt je beter beperken tot wat grotere plaatsen voor geschiedenis en verder gewoon genieten van de prachtige natuur, de mooie enorme meren en de flora en de fauna...veel beter idee.

Mijn wandel/fiets tocht rond Byvärmen.

Vanuit nr. 42 ga ik links richting Möcklehult, ik passeer de vleesstokerij, het teerdal en kom op de t splitsing in Möcklehult..links ga ik naar Pjätteryd en rechts richting byvärmen.

Ik ga op mijn fietsje rechts richting het natuurreservaat byvärmen. Ik vind dat daadwerkelijk een prachtige route.
Langs deze route is er eigenlijk geen echte parkeergelegenheid voor Joep dus op de fiets of wandelen is de betere optie om even lekker de natuur in te gaan.
Ik kan kiezen om op de weg te blijven, auto's kom ik heel weinig tegen, mensen overigens ook dus heerlijk rustig maar ik kan ook mijn fietsje netjes parkeren en de bossen in gaan.
Bospaden/routes zijn er niet dus ik moet echt door de bossen heen.
Ik let er wel op geen schade aan te richten, struinen prima maar voorzichtig en met respect voor de natuur.

Byvärmen heb ik al eerder benoemt
maar de moeite waard om er iets dieper op in te gaan.
Voordat ik bij Byvärmen kom passeer ik
Stenstugan, prachtig gelegen aan het water. Het doet nu dienst als vakantie huisje maar heeft een lange geschiedenis die zelfs beschreven wordt in boeken.
Ik kom over de prachtige boogbrug, gebouwd in 1822. Rechts van deze brug stond ooit een watermolen. Helaas is daar niets meer van terug te vinden.
De brug werd gebouwd om Pjätteryd en Agunnaryds met elkaar te verbinden.
Eenmaal over de brug begint het natuurreservaat Byvärmen.

Het reservaat werd in 1993 opgericht, voornamelijk om zeer ongebruikelijke of bedreigde insectensoorten te beschermen en is eigenlijk een wetenschappelijk reservaat.
Het bestaat uit weilanden, loofbossen, gemengde bossen en moerassen en men laat hier de natuur zijn gang gaan om onderzoek te kunnen doen naar insekten.
Nou zijn insekten natuurlijk niet echt: wauw, aaibaar met een leuk uiterlijk waar je ook een paar leuke sloffen van kunt maken of een goeie stoofpot maar ik vind ze reuze interressant en neem de tijd om ze te zoeken en ze op de foto te zetten. Kan hier echt van genieten.
Het bijna onzichtbare kleine leven in de natuur.
Ik wandel nog een stukje verder...

De weg is om 2 zeer oude eiken heen gelegd. Niks kappen maar gewoon de weg aanpassen...geweldig.
Het reservaat ligt naast de Helgeå. Waar de rivier uitmondt in het meer Möckeln, Hier, bij de uitstroom van Möckeln in Helgeå, blijft het water te warm om ijs te vormen vandaar de naam Värma wat warmte betekent.

Byvärma is een oud herenhuis uit het midden van de 14e eeuw. Even onthouden..een houten huis he, geen steen.
De visserij was toen de belangrijkste bron van inkomsten. Vooral de palingvisserij bracht rijkdom met zich mee maar ook de landbouw en de pacht hebben bijgedragen aan de rijkdom van Byvärma.
Een van de kleurrijkste eigenaren van Byvärma was Fru Grövel, zeer rijk en ondernemend. Ze bezat ongeveer 600 boerderijen. Een zeer geemancipeerd vrouwtje dus. Eigenlijk een alleskunner.
Gerechtsdeurwaardster, timmervrouw, architecte en boerin.
Tegenwoordig is Byvärma prive eigendom van de familie Crona, en is dit al zes generaties.
Het gele huis staat op een heuvel en kijkt uit over het meer de Möckeln. Wat een geweldig uitzicht moet dat zijn zeg..

Tegenover het huis aan de andere kant van de weg, staan de grote rode schuren van Byvärma, als ik langs de rechter schuur loop, loop ik over een 'olifantenpad' de bossen en de weides in.
En kan ik genieten van de nog stillere stilte en nog rustigere rust...
Uiteindelijk kom ik via deze bosroute weer terug op de verbindingsweg en loop terug langs Byvärma, pik mijn geparkeerde fiets weer op en fiets terug naar het huis waar ik neerplof op de bank en denk: sjit wat heb ik een zwaar leven zeg ga toch maar voor een elektrische mountainbike...😉

Ik lees nog soms Nederlands nieuws en kwam een leuk artikel tegen voor de natuur en wandel/fiets liefhebber in Nederland.
Het ligt eraan waar je woont of je op de fiets gaat of eerst toch maar even een km'tje of wat met de auto en er een lekker weekendje van maakt want het ligt namelijk in Groningen.
Ik ga daar zeker rondstruinen als ik in augustus weer ff in Nederland ben...en ik ga de hunnebedden route doen want mijn allerliefste 64 jarige echtgenoot heeft gewoon nog nooit een hunnebed in Nederland gezien. Tja iets met boven en onder de rivieren denk ik...

https://www.nu.nl/uit/6064315/ongebaande-paden-de-ballastplaat-is-een-wildernis.html

Hej dä

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.