Kerstmis in Spanje

Spanje, Oliva

Wat kan ik vertellen over mijn kerst in Spanje zonder het schaamrood op mijn kaken te krijgen door de waarschijnlijk extra kilo's aan mijn lijf.

Kerstfeest in Spanje is anders en heeft nog een zeer religeus karakter.
In Nederland vind ik vaak, zeg maar gerust altijd, dat het commerciële belang groter is en het religeus karakter bijzaak.
Niet dat het religeuze voor mij belangrijk is want ik ben niet religeus, geloof niet, in welke religie vorm dan ook.
Kerstmis is voor mij een gezellig samen zijn met eten en drinken en leuke gesprekken. Alles eromheen hoeft voor mijn niet. Geen zweem van hypocrisie over het kerstfeest maar gewoon lekker jezelf kunnen zijn, er een gezellige dag van maken samen en dat mag van mij in je trainigsbroek of wansie, als je je maar welkom voelt.
Maar....daar is tie..ik zou Deb niet zijn als mijn brein het vermogen verloor om vragen te hebben en daar antwoorden op te zoeken...en zo begon mijn speurtocht naar het ontstaan van kerstmis (afkomstig van Christus-mis )

Laat ik mijn geschiedenisles beginnen met de misvatting dat het kerstfeest een Germaanse oorsprong heeft. Echt onzin! Klopt echt historisch niet mensjes.
Het klopt dat de Germanen rond die datum ook wel van een stevig feestje hielden en het winterzonnewendefeest/Joelfeest vierden maar dat had meer een spiritueel karakter ipv religeus en had dus niets met het kerstfeest te maken.

Het kerstfeest ontstaat in de 4de eeuw na Chr. In het begin van de 4de eeuw werd het Christendom door Rome toegelaten met als gevolg dat pelgrims op reis konden naar het heilige land. Kerken werden daarom gebouwd in voor het Christendom belangrijke plaatsen.
Bethlehem: geboorte van Jezus
Jeruzalem: dood van Jezus
Men vierden toen al wel de dood en de verrijzenis van Jezus. Het paasfeest en het pinksterfeest.
Maar wat te doen met de geboorte van Jezus? Dat waren ze even vergeten in te plannen. De geboorte was van minder belang dan de dood en herrijzenis.

In die tijd verliep communicatie niet zo makkelijk en snel dus kon het gebeuren dat bijna gelijktijdig beide kerken een kerstfeest dag uitriepen, alleen koos Rome 25 december en Jeruzalem 6 januari.
Rome was toen een machtige zetel, (zeker niet Germaans in de 4de eeuw)
en koos ervoor dat kerstfeesten binnen het rijk gevierd moesten worden op 25 december en 6 januari een andere betekenis kreeg.

Er zijn nu nog kerken die door de op tijd verworven onafhankelijkheid van Rome, op 6 januari kerstmis vieren.

Waarom Jeruzalem 6 januari koos, weet men nog niet precies, genoeg theorieën hoor daar niet van maar 25 december is minder onduidelijk.
25 december werd waarschijnlijk gekozen omdat rond die datum de winterzonnewende plaats vond
( 21 december, zaten er iets naast of hadden al een feestje gepland de 21 ste ) en de zon een zeer belangrijke plaats in nam in de Romeinse cultuur en men meer dan gefascineerd was in deze warme lichtbol.
Symbolisch gezien was het the perfect day aangezien Jezus gezegd zou hebben: "ik ben het licht voor de wereld"
(Johannes 8:12 , zoek maar op in je bijbel) Bovendien hadden ze vanaf 25 maart (traditionele datum van conceptie van Christus) gewoon zitten tellen en kwamen uit op 25 december, negen maanden dus. Kort gezegd de winterzonnewende en een simpele rekensom heeft Rome geholpen de datum van 25 december op de feestkalender te krijgen.
Natuurlijk zullen we nooit precies weten wat ze gedacht hebben bij het kiezen van een datum maar deze verklaring klinkt aannemelijk.

Waar komt dan toch dat Germaanse verhaal vandaan zou je kunnen denken
Nou daarvoor reizen we naar de 19 de eeuw naar de romantische denkers.
Onder invloed van deze romantische herontdekking van hun natie en de Germaanse wortels ging men bestaande gebruiken interpreteren als Germaanse overblijfselen van het Germaanse Joelfeest. Zelfs de toen vrij nieuwe traditie van de adventskrans werd toegeschreven aan dit feest.
Ondanks weerstand van de kerk over het nieuw in te vullen kerstfeest vonden deze spirituele symbolen toch algemeen ingang in het religeuze feest en ziet men vandaag de dag een kerstboom in de kerk.
Dus ondanks het hardnekkige gerucht:
Kerstmis is niet op Germaanse grondgebied ontstaan, dit is historisch gewoon niet mogelijk en het is dus ook geen gekerstend Germaans feest, het is een Christelijk religeus feest ontstaan in Rome en Jeruzalem....punt!

Tradities in onze feestdagen zijn belangrijk voor ons dat blijkt wel uit het feit dat het gerucht nog steeds in leven wordt gehouden maar historisch gezien is dit een gevalletje fake news...
Religeus of Germaans is dus een kwestie van geloof.

En 6 januari viert men 3 koningen met al haar tradities en is hier in Spanje echt de dag voor de kinderen en is op veel punten te vergelijken met het sinterklaas feest in Nederland.

En hoe was mijn kerst in Spanje??
Heerlijk warm, heerlijk zonnig, heerlijk strand en de zee, heerlijk eten en drinken, heerlijk met mijn oudste dochter dus mijn kerst was heerlijk maar had ook zomaar een zonnige warme dag in mei kunnen zijn....heerlijk.

Adios

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Bedankt zeg! Reuze interessant! Geniet in mijn tweede vaderland!

Naomi 2019-12-28 19:19:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.