Heerlijk uitgeslapen in ons hotelletje Mahal Khandela en dan genoten van een continentaal ontbijt met omelet en toast met een kopje thee (inbegrepen in onze Airbnb deal). We organiseerden onze volgende dagen, werkten de pindat bij met foto’s van de reis en genoten van een lekkere douche. Rond half 11 wandelden we richting het oude centrum van Jaipur, ook wel de roze stad genoemd naar de kleuren van de huizen in het centrum. Die zijn eerder terra cotta kleur dan roze en blijkbaar geverfd ter gelegenheid van brits koninklijk bezoek in de 1876. De Engelsen vertaalden toen het hindische woord voor de kleur naar ‘pink’.
De straten krioelden van de mensen, brommers (liefst met zoveel mogelijk mensen tegelijk erop), tuk tuks en taxis. Hier en daar verscheen zelfs een kameel met een kar. En er wordt weer luid getoeterd. De bazaars binnen de 7 gates van de pink city zijn ongelofelijk georganiseerd in de chaos. Iedere strook winkeltjes in de bazaar had z’n eigen specialiteit van stoffen en kleding winkels tot fietsenverkoop, olie en medicijnen, bouwmaterialen etc. - rijen aan een stuk allemaal hetzelfde, of zo lijkt het toch. De kleding verkopers prezen hun goederen aan en probeerden ons in hun winkeltjes te lokken wat ons alleen nog maar sneller deed doorwandelen. Gelukkig had ik m’n kurta aan zodat duidelijk was dat ik al wat aangepaste kledij had ☺️.
We wandelden vanaf de New Gate via de bazaar naar de grote highlights van de stad en bezochten eerst de Hawa Mahal - die voor op onze Lonely Planet gids staat. Dit schitterende bouwwerk van 5 verdiepingen staat gewoon midden in de drukke straat en was deels bedoeld om vrouwen van de koninklijke familie die niet ongesluierd in het openbaar gezien mochten worden naar de gebeurtenissen op straat te laten kijken. Er was ook een verbinding met het city palace dat iets verderop staat. Na ons verhitte bezoek zochten we verkoeling en mooi uitzicht op een terrasje aan de overkant waar we een frisse cola/tonic namen en nog wat foto’s maakten.
Aan selfies geen tekort hier in Jaipur - vooral van Indiërs die met één van onze jongens op de foto wil;). Ze lijken wel echte celebreties. We bezochten ook de Janter Mantar dat een soort tuin is met allemaal astrologische meetinstrumenten uit de jaren 1700. De stichter van de stad Jaipur, Jai Singh, was blijkbaar niet alleen een staatsman en krijger maar ook een astroloog. Het was inmiddels flink heet geworden (geen idee van de temperaturen) en we zochten verkoeling in het City Palace. Daar lunchten we in een sjiek restaurant met airco en smulden van vis, pizza en aubergine masala. Met onze buikjes vol en wat afgekoeld bezochten we City Palace dat nog steeds door de afstammelingen van de Kachhawa Raputs bewoond wordt. De huidige Maharadja is 24 jaar en heeft in Engeland en Italië gestudeerd. Hij is een fervente polo speler zoals veel van zijn voorgangers. Het city palace was de moeite waard met afbeeldingen van de dynastie, kleding en wapen collectie van de familie.
Als laatste stop voor de middag beklommen we de 43m hoge minaret van de stad, Isarlat, wat een prachtig uitzicht opleverde over de stad waar meer dan 4 miljoen mensen wonen. We tuk tukten terug naar ons hotel voor een snelle verfrissing. Helaas ziet het zwembadje er niet zo aantrekkelijk uit door de regen, maar de airco was welkom. Onze laatste stop van de dag (inbegrepen in ons combi ticket) was het Amber fort of paleis waar de familie die Jaipur stichtte oorspronkelijk vandaan kwam (teruggaand tot in de 12de eeuw). Het was een verrassend mooi onderhouden paleis boven op een berg en omringd door een 12km lange stadsmuur. De licht en geluidsshow die we wilden bijwonen was helaas gecanceld vanwege technische problemen, maar ons kort bezoek aan het paleis was meer dan de moeite waard. We keerden met de taxi in het donker terug en zagen zo de ‘city by night’ met mooi verlichte monumenten zoals het Water Palace en de Albert Hall.
We sloten onze culturele dag op gepaste wijze af met een Bollywood film, Shamshera, in de bekende Raj Mandir Cinema. Waar het in België muisstil is in de cinema leeft hier het publiek actief met de film mee door te fluiten en roepen. Ook al verstonden we niet veel van het hindi van de film, het heldenepos was een waar spektakel en het bezoek een belevenis. We tuktukten voldaan terug naar ons hotel waar we vol indrukken in bed kropen.
Geschreven door Bossuytjes.op.reis