Vandaag was n (beetje) uitslaap, chill en verkas dag. Ik was even goed vroeg wakker en heb nog n keertje van Cusco genoten met n theetje aan Plaza de Armas. Rond 8:15 ontbeten we samen voor n laatste keer in Korigems Inn en daarna trokken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima.
Jelle heeft vandaag veel in zijn boek “rood” gelezen. Het is super spannend! Maarten is begonnen aan Jan zn boek van Stephen King, blijkbaar n echte thriller, terwijl Leon nog steeds verslaafd is aan zijn Netflix advocaten serie “suits”. Jan en ik probeerden onze plannen voor t Noorden van Peru wat meer vorm te geven.
Onze vlucht uit Cusco was vertraagd, we stonden n tijd op de tarmac en kwamen een uur later dan gepland in Lima aan. Wat bleek: het vliegtuig was te zwaar bevonden en een deel van de bagage was achter gebleven in Cusco. Drie van onze zes stuks waren niet mee ( waaronder natuurlijk de zak met tandenborstel, handdoek en laatste schone kleren). Met de andere helft trokken we naar onze jeugdherberg “1900 backpackers” met twee taxis die we van tevoren al geboekt hadden.
De jeugdherberg was cool en had n pool tafel waar Jelle en Maarten n potje speelden. We childen even op onze 6 persoonskamer, waar later nog iemand bij kwam. Rond 4uur trokken we de stad in. Lima is vooral heel groot en anders dan Arequipa, of Cusco, meer gestructreerd volgens Jelle, met stoplichten, autos die elkaar niet inhalen... Op vrijdagmiddag en avond waren er vooral heel veel mensen op straat. Het viel op dat er bijna geen toeristen waren; op een enkeling na waren wij de enige blanken in t straatbeeld.
We bezochten het historisch centrum dat op n paar cuadras van onze hostel lag. We wandelden een drietal km van plaza San Martin via de Plaza de Armas met de kathedraal, langs het Franciscanen klooster, Plaza Bolivar tot in el barrio Chino (chinatown). Er wonen blijkbaar meer dan een miljoen Chinezen in Lima. Ze hebben hun eigen krant en bank hier.
In t Franciscanen klooster leidde een gids ons rond tot in de catacomben waar naar schatting 25:000 mensen begraven zijn na de creatie van de kerk in de jaren 1600. Ook onder andere kerken in Lima zijn zulke graven gevonden. Het klooster hing vol prachtige schilderijen waaronder verschillende uit t atelier van Reubens. Er was ook n oude bibliotheek met waardevolle boeken uit verschillende delen van de wereld. Er zijn nog steeds 30-40 monniken in het klooster. Op de dag dat wij er waren was er juist een monnik begraven en bijgezet in de caracomben.
Toen het donker werd aten we in een typische Peruviaanse “polleria”, Roxy, waar de jongens smulden van gegrild vlees en ik n heerlijke avocado salade en creoolse rijst (met kip en gebakken ei) at. We dronken een grote kan limonade en proefden van n echt pisco sour en peruviaans bier. Voldaan wandelden we terug naar onze hostel waar we rond 10u in onze stapelbedden kropen.
Geschreven door Bossuytjes.op.reis