Bagan - dag 2

Myanmar, Bagan

Heeeel uitgebreid ontbijtbuffet. Niet dat we al te klagen gehad hebben, maar dit was zeer uitgebreid!
Om 8:30 begon onze daguitstap. We bezochten een klooster, waar weeskinderen uit het (onveilige) noorden worden opgevangen. We hadden nog wat snoepjes en 4 bananen die we konden uitdelen aan de kinderen. Spijtig dat we niet meer bij hadden.
Ook een atelier bezocht waar ze lakwerk maakten. Zeer veel uitleg gekregen over het procédé. Om iets af te hebben (lakwerk en tekening), kan het tussen 4 à 6 maand duren. Bij elke tussenstap moet het 1 week drogen. Mooie en grote objecten waren er te bezichtigen in de winkel.
Verder bezochten we deze ochtend enkele pagoden (wat dacht je...?). Voor het eerst een pagode gezien uit de 10de eeuw. De vorm was gebaseerd op een rijstkookpot in klei. Geen franjes ed. We konden vandaag de evolutie zien van de pagoden in tussen de 10de en 14de eeuw. Naarmate later in de tijd, werden de pagoden anders. Ipv allemaal ronde vormen, evolueerde het van hoekig (vierkant) onderaan naar rond bovenaan. Waar vroeger amper een top aanwezig was, evolueerde het vandaag naar blinkende parrasollen (umbrella's).
We waren zeer verwonderd als we in een 12de eeuwse pagode kwamen met zeer goed bewaarde muurschilderijen. Vrees dat, als er veel toeristen komen die fotograferen met flits, de mooie tekeningen snel zullen verdwijnen.
Ook pagode bezocht waar aan de ingang 2 boedha' s staan en achter die troon een liggende (dode) boedha. Was heel slechte koning die zijn vader, broer (half-?) en indische vrouw vermoord heeft. Hij ging, toen hij koning was, naar waarzegger die hem de opdracht gaf de pagode te bouwen. Uiteindelijk werd de koning door indiërs vermoord...omdat hij zijn vrouw gedood had.
Oud Bagan hebben we ook bezocht. Eind jaren 1900, moesten de inwoners de stad verlaten omdat men ontdekt had dat er stenen fundamenten waren van een houten paleis dat er ooit gebouwd was. We zagen er nog restanten van de dikke stadsmuren. De bewoners kregen een stuk grond en moesten voor het bouwen van hun huis zelf opdraaien. Het dorp waar ze nu wonen, noemt Nieuw Bagan.
's Middags...romantische lunch in de schaduw (+/-) van een accacia boom, met zicht op pagoden in de verte. Heel lekker eten. Alweer. We genoten van het elkaar, de stilte en het mooie zicht.
Daarna naar hotel en om 17:00 terug opgehaald. We werden naar een boot gebracht voor een 'cruise' (boottocht klinkt niet zo leuk hé) op de rivier om van de zonsondergang te genieten. We kregen een cocktail (meerdere glazen) op basis van oa rum uit Myanmar), appelsien, limoen en nog ander fruitsap. Snacks waren chips en pindanootjes.
Wat kan een mens nog meer verlangen?

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Nou, helemaal ondergedompeld in vakantiemood. Prima! Geniet ervan! Guido & Lieve

Guido A & Lieve V 2017-04-09 22:42:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.