In de dakgoot van de Sint Janskathedraal

Nederland, 's-Hertogenbosch

Op 14 oktober heb ik Den Bosch bezocht, met als doel: de Sint Janskathedraal beklimmen om de boogbeelden te kunnen zien. Dit is een tijdelijk evenement omdat er toch al steigers om de kathedraal stonden. Uiteindelijk zou ik nog veel meer gaan doen, maar daarover schrijf ik morgen apart.

Het is volkomen veilig om op zo'n grote hoogte toeristen te ontvangen. Maar wie hoogtevrees heeft moet toch even goed nadenken. Het is het absoluut waard, een unieke ervaring! Maar ik moet bekennen dat het me regelmatig dun door de broek liep... Ik kon me gelukkig focussen op de beelden en de diepte negeren, maar pfff, het waren spannende momenten!

Maar zoals ik al zei, het is het absoluut waard!

De boogbeelden zijn 19e eeuwse replica's van het origineel uit de 15e eeuw, waarbij men het niet altijd even nauw nam met het origineel, maar ze zijn toch allemaal erg de moeite waard. Vanaf een soort verzamelpunt vlak onder de dakwandeling was ook de engel met het mobieltje te zien, een omstreden, maar wat mij betreft prima passende aanvulling op het ruime beeldenbestand van de Sint Jan! Immers, de boogbeelden laten toch ook de meest uiteenlopende types zien en ook een kerkgebouw, dat vaak over meerdere honderden jaren de huidige vorm heeft gekregen, moet met zijn tijd meegaan ;) Moderne glas-in-loodramen zijn geen probleem, een moderne engel toch ook niet?

Als je de hoogte vergeet, is het volop genieten geblazen van al die mannetjes, vrouwtjes, duiveltjes en beestjes. Meer info vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtboogbeelden_Sint-Jan

Het is niet alleen eng, maar ook een verbijsterende ervaring om door de dakgoot (op stevige planken met de stenen borstwering als goede beveiliging) van het middenschip te kunnen lopen en de leien dakpannen zo te kunnen aanraken. We liepen een rondje, staken bij de klokkentoren over (de herrie viel mee, hij begon net weer te luiden toen we hem passeerden). Het was een spannende ervaring, maar eentje die ik voor geen geld had willen missen!



Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Geweldige foto's. Weet je ook waarom het replica's zijn? Waren de originelen verloren gegaan?

Els 2016-10-15 13:07:58

Voor zover ik heb begrepen was er toen een restauratie. Een deel van de beelden is wel bewaard gebleven. Op de Wikipedialink die ik gaf is er e.e.a. over te vinden. Vroeger was men helaas niet zo heel nauwkeurig met restauraties en monumentenzorg. Men hechtte er kennelijk minder belang aan.

marijke.onderweg 2016-10-15 14:13:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.