2e dag: Aankomst Teheran

Iran, حسن آباد

Ondanks dat we een uur later waren vertrokken kwamen we maar een half uur later aan op het Khomeini Airport in Teheran. De sjaal (hoofddoek) en mijn enige lange bloes kwamen uit de stuurtas...... Spannend!!
Alles ging soepeltjes, eerst naar de paspoort controle, het was niet druk. Er waren 2 rijen, eerste rij voor Iraniër waar lange tijd was en nog eentje voor visites. We waren meteen aan de beurt, die man zat heel chill onderuit gezakt onverschillig achter zijn hokje naar de paspoorten te kijken. We konden door dus Daaaaag..
We liepen door naar de bagageband, als eerste vragen waar de fietsen vandaan zouden komen. Ze kwamen voor het eerst ook uit de bagage band, is die wel groot genoeg voor die enorme dozen 😱 We zijn gewend dat ze apart worden gebracht of dat we ze ergens anders konden ophalen.
Het ging prima de fietsen kwamen als eerste uit het holletje, de dozen waren hier en daar beetje kapot gescheurd als de fietsen maar in orde zijn. Niet veel later kwamen de 2 tassen ook.
We gingen door voor de volgende ronde bagage check, één werkende rij, er zat wel mensen bij rij nummer 2 die heerlijk aan het chillen waren. Hans duwde het karretje met de 2 dozen voorop en die mensen bij rij nummer 2 stonden meteen op en liet ons gewoon door, zelfs de tassen hoefden niet door de scanner.
Voor we het wisten stonden we al "buiten". Hoezo visum nodig (Een loss A4 papier)? Hoezo bewijs van zorgverzekering nodig???

We zochten een ruim plekje op om de fietsen uit te pakken. Hans ging met de fietsen aan de gang en ik sneed de dozen los van plakband zodat ik ze weer helemaal plat kreeg. Samen hebben we de dozen opgerold zodat ze op de fiets past en we ermee konden lopen.
Af en toe kwam er een nieuwsgierig aagje langs met dezelfde vraag Waar kom je vandaan?
Het plan was meteen naar het Ibis Hotel (een paar minuten lopen van het Airport) te gaan waar we 2 nachten zullen overnachten om te acclimatiseren.
Maar we liepen langs een simkaart balie, het is toch wel handig als één van ons al internet heeft als we morgen uit het hotel stappen. Dus we gingen navraag doen en zelfs hier kun je onderhandelen. Hans kreeg 10 GB voor 10 euro ipv 15 👌
Het zou in orde worden gemaakt. Het werd drukker en drukker en wij wachten en wachten. Inmiddels was het al bijna 03:30, bleek dat ze een probleem hadden en de simkaarten niet geactiveerd konden worden pffff zolang gewacht en resultaat 0 (nul) Tijd in de nacht is kostbaar 😭😭😭
Gelukkig tussendoor vriendelijke mensen die ons welkom heetten en sommigen heel verbaasd dat we gaan fietsen!
Onderweg naar de uitgang kwamen we langs "Luggage storage" Hans in de rij om te vragen of we de dozen daar een paar weken konden laten staan. Natuurlijk voor xxx bedrag Toman (Iraanse valuta) We moesten eerst geld wisselen (voor de simkaart konden we met euro betalen) we waren moe na zo'n lange dag en dat betekende dat we weer moesten wachten. We besloten het maar niet te doen, achteraf een erg duur lesje, daar later meer over.

We liepen Airport uit meteen een grote zebrapad op, het waaide heel hard, mijn hoofddoek waaide meteen van mijn hoofd. Ik kon niks doen, want mijn linker hand had het stuur vast en rechter hield de doos in balans. Ach als toerist zullen ze het niet zo erg vinden :)
Vlakbij het hotel liepen 2 mannen ons tegemoet die een praatje maakten, vroeg of we geld wilden wisselen en aangezien we op de luchthaven nog geen geld hadden gewisseld is het wel handig om toch iets bij de hand te hebben. Hans heeft zo'n app met wisselkoersen die aangaf 100 euro is 4600000 Toman en die man liet zijn app zien precies dezelfde koers en zei:" Ik geef je 5000000" Hans vroeg nog wel ja maar waarom zoveel? We vertrouwden de app.
Uiteindelijk toch 100 euro gewisseld, we wilden sowieso niet meer wisselen omdat we het geld niet kenden. Wie weet hebben we nepgeld gekregen 😂
De fietsdozen hebben we bij het hotel gestald, het was geen probleem om ze daar een paar weken te laten staan.
Uiteindelijk lagen we pas om 05:30 in bed en de wekker ging alweer om 9:00.
Na het ontbijt ons gereed gemaakt om een dagje in Teheran op avontuur te gaan.
Om 11 uur liepen we naar de receptie om te vragen Hoe laat de trein van het Airport vertrekt, zegt ze dat de volgende trein pas om 12:10 ging 😱😱😱
Oké dan een Snapp (Iraanse) Uber bestellen via de app, Hans had zich al voorbereid in NL. Maar helaas hadden we nog geen simkaart. We besloten weer naar de luchthaven te gaan in de hoop dat het probleem al opgelost was en dat de simkaarten geactiveerd konden worden.
Net buiten het hotel onder een tunneltje lekker in de schaduw stonden een rij auto's achter elkaar net taxi's en 2 mannen stonden buiten. We gingen vragen hoe duur ritje naar Teheran was: 800000 Toman. Wij snel rekenen..... ongeveer 17 euro. We zijn toch doorgelopen naar de luchthaven, we vonden het te duur. Naar ons gevoel klopte het niet!! (Inderdaad zo bleek later 😭)
Het was erg druk bij de balie ondanks dat de simkaarten nog steeds niet geactiveerd konden worden. Maar we hebben ze toch in de telefoons laten zetten, het probleem zou in 1.5 uur opgelost zijn.
Alleen we hadden dus nog steeds geen werkende Snapp app voor een taxi. Ik vroeg of de verkoper het voor ons kon regelen en toen kwam Ali uit het niets te voorschijn: Hij bleek een Snapp chauffeur te zijn, maar hij vroeg wel 1.000.000 voor het ritje naar de stad, dus 200.000 Toman meer dan die andere chauffeur. Hallo we zijn gekke Henkie niet!! Vervolgens rekende hij voor ons uit dat het ongeveer 9 euro was en niet de door ons berekende 17 euro. We hadden dus veel te ongunstig gewisseld. Je raad het al, we zijn wel gekke Henkie. Hopelijk blijft het bij dit lesgeld!!
Ali is met ons mee gegaan naar het wisselkantoor van de luchthaven daar hebben we weer geld gewisseld. Ali is vandaag niet meer aan onze zijde geweken 🤗
Het was iets minder dan een uur naar de stad, we hebben Golestan Palace bezocht, lekker gegeten in het restaurant Moslem bij de bazaar.
Even door de bazaar gelopen, die ging eerder dicht vanwege de ceremonie ter ere van Imam Hoessein de martelaar.
Op het pleintje bij de bazaar hebben we nog eens geld gewisseld, die mensen zaten daar met stapels (echt stapels!!) Toman! Ali had uiteraard eerst naar de koers gevraagd 😂
Vervolgens reed Ali ons nog naar de Borj-e Milad Tower (soort van televisie toren) Eigenlijk wilde Ali heel graag ons de toren laten zien, we waren echter te moe om nog helemaal naar boven te gaan en wilden graag terug naar het hotel. Maar we wilden hem niet teleurstellen en hebben beneden een rondje om de toren gelopen 😬
Om 21:30 waren we weer bij het hotel, van Ali kregen we een tip: op 60 km van de snelweg konden we bij een tankstation veilig wildkamperen. Maar we waren van plan om op de oude weg te fietsen. Ali raadde het ons af omdat er alleen maar vrachtwagens rijden en op de snelweg heb je een vluchtstrook.
We zullen morgen beslissen, het was een zware dag. (Om 23:30 lagen we in bed)

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Wat een eerste avonturen zeg! Fijn dat er behulpzame mensen als Ali zijn. Vluchtstroken zijn wel lekker brede fietspaden, maar gevoelsmatig zijn de plaatselijke wegen net iets inspirerender. Benieuwd welke keuze jullie gaan maken!!!

Martin 2019-09-05 18:42:36

Wat een dagje.En nu toe aan vacantie Toi Toi Toi

LEEN 2019-09-05 18:44:38

@ Martin: Geduld, antwoord binnenkort 😅 @ Leen: Hahaha ja

HansenFan 2019-09-05 20:01:19
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.