Na het verorberen van mijn gisteren bestelde ontbijtkoeken klim ik uit het dal. Het is eventjes de weg van gisteren terugnemen, maar ik hou al direct halt in Randbøl. Hier liggen verschillende grafheuvels die ik gisteren met het bereiken van de eindbestemming niet eens had opgemerkt.
Achter het kerkje aan het kerkhof ligt het graf, de grafheuvel van koning Ran (bronstijd).
Ook wat verderop liggen nog vier grafheuvels (Firehøye).
Ik ben terug op de Hærevej (hier nog asfalt) en pik wat verder weer in op de Jutlandroute.
Het is hier heel fijn en mooi fietsen, maar vlak is het zeker niet.
De volgende halte is Jelling. Er zijn wegenwerken maar fietsers mogen gelukkig door. Het is een charmant stadje met ook hier een wit kerkje. Van ver zie ik al een rijtje bepakte fietsen tegen de haag staan en ik parkeer de mijne er netjes achter. Ook groepen schoolkinderen krijgen uitleg bij dit Deense erfgoed. Aan de kerk liggen twee gigantische grafheuvels.
Jelling was 1000 jaar geleden de Vikinghoofdstad.
Net voor het kerkje staan ook grote runenstenen achter glas. Het zijn immers nogal bijzondere. Op de ene staat een inscriptie die als eerste spreekt over Denemarken. Auteur is koning Harald Blauwtand (omstreeks 960) die zich tot het christendom bekeerde. Vandaar dat ook hier de eerste runensteen met een christusfiguur te zien is.
Het kerkje oogt zeer sober maar herbergt de oudste (gerestaureerde) muurschilderingen van Denemarken.
Eén van de andere fietsers is een jonge Fransman die van Colmar naar de Lofoten, Noorwegen fietst. De andere vier zijn Noren die van Bergen naar Rome via de pelgrimsroute fietsen. In het kerkje kan je als pelgrim trouwens een stempel halen.
Maar de Hærevej wenkt me opnieuw en brengt me naar Kollemorten. Een dorpje dat zijn naam -'koude Maarten'- kreeg na de dood van die Franse bisschop, zijnde Sint-Maarten.
De weg gaat over naar onverhard en dus grind, maar door een schitterend en bosrijk gebied met veel wandelwegen. Ook een vreemd graspad is deel van mijn route.
Net voorbij Vrads sla ik links een asfaltpaadje in, over het tracé van een oude spoorlijn.
Het is vals plat maar biedt wel schaduw op deze zeer zonnige en warme dag. Na vijf kilometer verlaat ik dit pad en volg een alternatieve weg rond het merengebied. Nog een paar keer goed klimmen en wat sukkelen in dikgelegd grind en dan bergafwaarts naar de camping net buiten het stadje Ry.
Vlug de tent opslaan en dan zwem ik even in het prachtige grote meer Gudensø.
Een zeer geslaagde maar wat lastige fietsdag.
Gefietst: 83km
Op: 684m
Neer: 716m
Max hoogte: 128m
Route: 4 sterren
Weer: zonnig, warm, matige oostenwind
Geschreven door Eriks.reisverslag