De Langemarkstraat en de stadsmuzikanten: rustdag in Bremen (dag 21)

Duitsland, Bremen

Bremen doet me erg aan Basel denken; oude en nieuwe stad aan weerszijden van een brede rivier, de uitgelaten sfeer en de sierlijke gebouwen.

De Langemarckstrasse waar ik resideer verwijst wel degelijk naar Langemark en meer bepaald eerste slag om Ieper tijdens de eerste wereldoorlog. De nazi's gebruikten deze slag als propaganda en verheerlijkten de Duitse inzet en slachtoffers. In 1937 werd door de Nationalsozialisten de naam Langemarckstrasse gegeven aan de straat die voordien GroBe Allee heette. Men deed al pogingen voor een nieuwe naamgeving, maar voorlopig blijkbaar zonder resultaat.
De straat is overigens een zeer drukke weg met de grote industriële Beckbrouwerij, maar brengt me in nog geen 10 minuten naar de oude stad aan de overzijde van de Weser.

Bremen is eveneens een hanzestad.
De Hanze was een middeleeuws verbond van handelssteden. Een aantal Noord-Duitse kooplieden was gaan samenwerken en wilde hun gezamenlijke handelsbelangen beschermen en uitbreiden. Deze samenwerking heeft ongeveer 500 jaar bestaan (12e-17e E). In deze steden is ook de typische baksteengotiek te zien in vele gebouwen. Belangrijke gebouwen werden opgetrokken uit baksteen in plaats van natuursteen. Zo ook in Bremen.
Maar er is ook de oude visserswijk Schnoor die nu een leuke buurt met kunst- en prullariawinkeltjes in de smalle steegjes.
Het reusachtige Rolantstandbeeld (14e E) staat symbool voor de stedelijke vrijheid, er is de mooie Böttgerstrasse met gebouwen van de jaren 1920-1930 en een zeer aparte (baksteen)architectuur, inclusief mooi Glockenspiel.

En natuurlijk draait zeer veel in Bremen om zijn dankzij de gebroeders Grimm beroemde stadsmuzikanten...
Kortom een stad die zeker een bezoekje waard is!

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Bremen lijkt inderdaad een bezoekje waard.

Lucienne 2020-07-17 16:22:39

Ziet er idd een mooie stad uit..

Michel 2020-07-17 16:37:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.