Gisteravond zijn we vertrokken uit Langkawi, Maleisië en zijn op weg gegaan naar onze volgende bestemming op Sri Lanka.
Vanaf de Straat van Malakka, de drukste zeestraat ter wereld, zijn we naar de Andaman Zee gegaan. We hebben een doorsteek gemaakt tussen de noordelijke punt van Sumatra en de Nicobar eilanden. Deze plaatsen zijn bekend, eigenlijk berucht vanwege de tsunami van kerst 2004. De hoofdstad van Atjeh, Banda was zo goed als geheel verwoest met meer dan 100.000 slachtoffers. In Nederland kennen we dit stukje van Sumatra van de Atjeh-oorlog die we hier gevoerd hebben aan het eind van de 19e eeuw. Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger heeft daar een aantal malen slag geleverd met georganiseerde opstandelingen. (Oudoom Piet van der Meij, broer van opa Knelis van der Meij, heeft ook aan deze Atjeh oorlog deelgenomen en een eervolle vermelding gekregen. Hij was het zwarte schaap en had getekend voor het KNIL. Ik heb zijn militaire stamboek gevonden waarin stond waar en wanneer hij gediend heeft.)
Indonesië heeft ook nog heel wat te stellen gehad met de afscheidingsbeweging van Atjeh. Maar na de tsunami ramp van 2004, zijn er afspraken gemaakt over enig zelfbestuur en het is er nu rustig.
Rond het middaguur zijn we de Indische Oceaan opgevaren en gek genoeg was het water onrustig op de plek waar de Andaman en de Indische elkaar treffen. Het is hier 2000 meter diep maar toch zijn de stromingen duidelijk merkbaar aan het oppervlak.
Het is vandaag een rustige zeedag met de bridgeles, nu voor 'gevorderden', en presentaties.
Er is ook een hele groep dames bezig met een gezamenlijk kleed voor Leeuwarden dat de culturele hoofdstad van Europa zal zijn in 2018. Voor Singapore heeft men, gesponsord door Holland America Line, een kleed gemaakt met de MS Rotterdam, en afbeeldingen van de wapenschilden van de bezochte landen. Nu is er een groep van ca 25 dames bezig om een kleed te maken, met haken, breien, crochet, en ik weet niet wat er verder als technieken bestaan, van een boom met 7 takken. Die takken zullen de thuislanden voorstellen van de deelnemende dames. Het lijkt heel erg gezellig en de deelnemers lijken ook veel van elkaar te leren. Een bijzonder geslaagd initiatief.
We hebben onze gebruikelijke quizzes. De eerste is om 13.30 en progressief. Dat betekent dat de resultaten gescoord op zeedagen opgeteld zullen worden. Dus een dagprijs en een 'gele trui' voor het totaal resultaat. We gaan een gooi doen naar de leiding. We zijn in ieder geval goed begonnen met 15 / 17 en daarmee gedeeld eerste. De avond sessie was wat minder; 9 / 15 terwijl de winnaar 11 punten had.
Vanavond is een formele avond en dus komen een jurkje en pak met stropdas weer uit de kast. De formele avondd is ca 1 x per week, dus dat is niet te gek. We hadden een gezellige tafel met twee Australiërs, van Perth en Adelaide, een Brit van London, een Amsterdammer, vroeger ambassadeur bij Unesco , en nog een Britse dame. Meestal vragen we om aan te mogen schuiven bij een Engels sprekende tafel en vrijwel altijd pakt dat goed uit. Je ontmoet allerlei verschillende mensen en er zijn vaak interessante gesprekken. Dus dat houden we er in !
Geschreven door Denelzen