Gisteren , op 6 februari zijn we om 18.00 vertrokken uit de zuidwestelijke Indiaase havenstad Cochin en zijn we op weg gegaan naar Port Blair op de Indiaase Andaman eilanden. De Britten kregen controle over de Andamans in 1857. Ze gebruikten deze buitenpost tot 1947 als een strafkolonie. Daarna werd Brits Indië zelfstandig als de Hindoestaat India, hoofdstad Delhi, en de moslimstaat West- en Oost-Pakistan met als hoofdstad Islamabad. Oost-Pakistan werd later Bangladesh met als hoofdstad Dhaka.
Vanmorgen hebben we de zuidpunt van het Indiaase schiereiand bereikt en hebben daarmee de Arabische Zee verlaten. We bevinden ons nu in de Indische Oceaan, de derde oceaan qua grootte ter wereld. Als ik het goed begrijp heet het zeegebied dat we bereiken, nadat we Sri Lanka gerond hebben, de Golf van Bengalen. Het is me niet duidelijk waar het ene zeegebied begint en waar het andere ophoudt. Wat mij betreft horen de Arabische Zee zowel als de Golf van Bengalen tot de Indische Oceaan.
Met de snelheid die we momenteel maken, 14 knopen, zullen we 3 dagen moeten varen om Port Blair te bereiken.
Vandaag zijn we 1 maand op reis. Immers op 7 januari zijn 'we uit Rotterdam vertrokken' zoal ook in het lied Ketelbinkie zo treffend wordt verhaald.
Ons lot zal naar verwachting beter zijn dan dat van ketelbinkie.
De dagen gaan we als echte zeedagen beschouwen met langzamerhand de bekende routines van bridge, Tai Chi, lezingen en quizzes. We hebben allebei nog verrassend weinig gelezen, althans anders dan reisgidsen. Maar het betekent ook dat we ons niet vervelen!
Vanmiddag gaan we naar een lezing over de tsunami. De Andaman eilanden zijn erg getroffen door de ramp op 26-12-2004. De noordpunt van Sumatra, met Atjeh als belangrijkste gebied heeft vreselijk geleden. Daarboven liggen de Nicobar eilanden in het verlengde en daarboven weer de Andamans. Ze zijn te beschouwen als de toppen van de onderzeese bergrug die zich uitstrekt van Sumatra tot Myanmar.
Allemaal hebben ze de eerste metershoge vloedgolf te verwerken gekregen die onstond toen de Indian Plate onder de Sunda Plate schoof. Het zeebed kwam 20 meter omhoog, er werd 20 km3 water verplaatst en de aardbeving had een kracht van 9.3 Richter. Er zijn naar schatting 265.000 slachtoffers gevallen. We zullen gaan zien wat er van de internationale hulp terecht gekomen is. Immers er is USD 13.500.000.000 bijeengebracht voor de slachtoffers; 100 landen hebben hulp geboden, evenals meer dan 300 hulporganisaties.
Geschreven door Denelzen