Varanen, de grote overlevers

Indonesië, Slawi Bay bij Komodo Island

We liggen vanmorgen voor anker in deze prachtige baai bij het eiland Komodo.

We denken vaak dat krokodillen, en hun neefjes alligators, de grote overlevers zijn in de ontwikkeling van diersoorten.
Vandaag gingen we echter op bezoek bij een andere diersoort die tienduizenden jaren heeft overleeft: de varaan oftewel de Komodo Dragon (Varanus Komorensus). Dit vervaarlijke beest is carnivoor en eet dus vlees inclusief dat van mensen. Ondanks zijn lichaamsbouw kan de varaan vreselijk snel lopen op korte afstand. Meer een sprinter dus dan een lange afstandsloper. Maar hij kan ook zwemmen en bomen klimmen en als ie het op je gemunt heeft kom je niet gemakkelijk meer weg.
Vandaag ankerden we voor de kust van Komodo Island en we gingen met een tender (een reddingsboot die voor transport gebruikt wordt en daarmee ook gecontroleerd blijft en in orde) naar het eiland. Met een gids kregen we een rondleiding van een paar uur en we hoopten dat de varanen al gegeten hebben, haha. Veilig teruggekeerd kunnen we constateren, dat de varanen zich netjes gedragen hebben!

Er zijn 2800 van deze beesten in het nationale park op Komodo eiland. De verhouding mannetjes : vrouwtjes is 3 : 1 waarbij er maar ca 350 vrouwtjes zijn die momenteel eieren leggen. De varanen worden zo'n 50 tot 55 jaar en zijn geslachtsrijp als ze 7 jaar oud zijn. Ze leggen 15 tot 30 eieren in een in de grond gegraven kuil. Na 9 maanden komen de eieren uit waarna de jongen hoog in een boom klimmen om te voorkomen dat ze worden opgegeten door soortgenoten. Varanen zijn kanibalen en zelfs de moeders eten de eigen jongen op. De kleintjes leven van insecten en hagedissen (gekko's) en komen pas uit de boom als ze 35 tot 45 cm groot zijn. Daarna moeten ze op de grond overleven.
Sinds 1994 worden de varanen niet meer bijgevoerd en moeten ze het zelf redden. Ze verblijven veelal dichtbij een drinkplaats voor ander gedierte. Vanuit een hinderlaag, het zijn heel goede sprinters, vallen ze wilde zwijnen of herten aan. Als ze die bijten injecteren ze een vergifachtig spul in het lijf van hert of zwijn. Die gaat daar, soms pas na dagen, aan dood. De varanen hebben het geduld om daarop te wachten. Na een succevolle maaltijd kunnen ze weken zonder voedsel.

We hebben een trek, een wandeltocht gemaakt in het park. Eerst een stuk waarin vertelt werd over de flora en fauna. Toen we wat moe en rustiger werden namen de gids en ranger ons mee naar de beesten. Die lagen er rustig bij en liepen schommelend en op hun gemak rond. Als ze te dichtbij kwamen joegen een aantal rangers ze weg met gevorkte stokken die zonodig tegen de gevoelige delen van het lichaam van de varaan geduwd werd. We waren gewaarschuwd om niet deel te nemen met een open wond of tijdens de menstruatie. De beesten hebben een hoogontwikkeld reukvermogen en als ze bloed ruiken worden ze erg onrustig.
Er is een kleine woongemeenschap van mensen op dit prachtige eiland. De ca 1000 personen wonen in Komodo Village. Toen we rond het middaguur terug bij de aanlegplaats van de tender kwamen, kwam juist de 'schoolprauw' binnenvaren!


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Mooie foto's! Fijn dat er ook regelmatig eentje voorbij komt waar jullie zelf op staan. Zo kunnen we zien hoe jullie genieten van de reis. Groen staat je goed Kees

Jacqueline 2015-02-27 08:18:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.