1.200.000.000 inwoners.

India, Mormugao in Goa

Vanmorgen zijn we aangemeerd in Mormugao, de haven van Goa in het midden van de Indiase westkust.. Goa was sedert ca. 1530 een kolonie van Portugal. Nadat India in 1948 zelfstandig werd van Groot Brittannië, bleef Goa in handen van Portugal. Pas in 1961, na een invasie zonder bloedvergieten, door Indiase strijdkrachten heeft Portugal de kolonie opgegeven en werd Goa een van de staten (de kleinste) van India.

Ik schrijf deze blog vooraf, zodat ie opgeladen kan worden als we een WiFi verbinding vinden.
In Dubai ging dat niet zo goed, want de foto's die ik mee wilde sturen waren te groot en de server kon dat niet aan. Als je dit leest, loont het de moeite om de blogs van 29, 30 en 31 januari nog eens te lezen, want die zijn nu hopelijk wel opgeladen. (En dan zeggen ze altijd, onafhankelijk hoe groot het ongemak was, 'thank you for your understanding').

We zijn om 09.00 van boord gegaan; we dat zijn KMP, KE en Wieneke. Zij is getrouwd met Gerard die na een ongeval met een racefiets een hoge dwarslaesie heeft opgelopen. Hij is dus rolstoelgebonden en kan in enkele havens moelijk van boord. Ze spelen beiden met ons de pub-quiz s'avonds. Wieneke wil toch graag wat van India zien en gaat een paar keer met ons mee.
We onderhandelden een taxi voor de dag (USD 70) en gingen op weg. Kronkelende wegen op weg naar de brug over de riviermonding. Mooie huizen, maar slecht onderhouden, worden afgewisseld met heel arme golfplaten behuizingen. Op de mooie huizen is de buitenmuurverf veelal zwaar beschimmeld. Het regent 3 maanden lang, mei tot augustus pijpestelen. Omdat het heuvelachtig is en afloopt naar de rivier hebben ze geen last van overstromingen.
Mormugao was een belangrijke uitvoerhaven voor ijzererts, maar dat is stilgelegd en er is veel werkeloosheid. Een sociaal vangnet zoals bijstand bestaat niet in India.
In oud-Goa, de hoofdstad van de staat Goa toen de haven nog niet verzand was, zijn mooie kerken. De Dom Jezus van de Jezuïeten en de aartsbisschoppelijke kathedraal. We hebben onderweg veel kleine kerkjes en kapelletjes gezien. Er waren ook enkele Hindoe tempels.
De vrachtautos op de weg zien er fantastisch gedecoreerd uit. Het stikt van de motoren en scooters. Er wordt links gereden in India, maar verder zijn er weinig verkeersregels...
Na oud-Goa ging de rit naar Panjin, de nieuwe hoofdstad. Hier hebben we koffie gedronken, kaarten gekocht die we vervolgens vergeten zijn mee te nemen (!). De volgende stop was een specerijen plantage, waar we een leuke rondleiding en ook een bindt kregen. Een bindi is een rode stip op je voorhoofd. Terug richting schip en een biertje gekocht op het strand van Bogmalo. omdat we dachten daar Internet te hebben. Op deze stranden kwamen in de 60-iger jaren de hippies bijeen. Nu zijn de lijven op het strand wat minder strak..... Na het biertje en zonder internetverbinding werd het hoog tijd voor het schip. De chauffeur had gezegd 10 tot 15 minuten verder weg, maar hij was niet zo goed in tijd schatten. Nog even langs het postkantoor, voor de kaarten die we niet meegenomen hadden.
Uiteindelijk liepen we om 16.27 de loopplank op met nog 3 minuten te gaan voor de 'all on board' tijd. Goed gepland toch.

Al met al een heel leuke dag. Erg warm, ca 36 °C, maar leuk om gedaan en gezien te hebben. Lekker om terug te zijn, je eigen WC te gebruiken en lekker te douchen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.