Er zijn van die dagen dan kun je wel 100 foto’s in je blog zetten. Vandaag was zo’n dag. Bij het opstaan een stakend blauwe lucht. Buiten ontbijten op 1038 m hoogte. Een geweldig uitzicht op het meer. Het was wel koud geweest vannacht. Op de plassen achter de camper lag een laagje ijs.
We stonden aan de voet van Dalsnibba. Onderaan de slingerweg omhoog stond een bord dat we naar +1500 meter zouden gaan en dat dit het hoogste uitzichtpunt van Europa was wat je met de auto kon bereiken. En dat hebben we eerst maar gedaan. Je weet nooit hoe lang het zo strak blauw blijft. En wat een adembenemend uitzicht hadden we boven. “Let the photo’s speak”.
Daarna zijn we afgezakt naar Geiranger. Gister al iets over verteld. Dat van die cruiseschepen klopt niks van. Er was er niet eentje te bekennen. Na een rondje door het dorpje, want groot is het niet, zijn we weer omhoog gekropen. Net net als gister moesten we ons weer via de nodige haarspeldbochten omhoog wringen. Het blijft kunstig hoe ze die tegen de berg aan geplakt hebben.
Via diverse tunnels en op slot langs het Innviksfjord kwamen we bij Olden. Het was zo goed als windstil en met de weerspiegeling in het water kon je prachtige foto’s maken. In Olden zijn we linksaf geslagen naar het Briksdalsbreen. Dit is een uitloper van de grootste gletsjer van Europa. Hier zijn we in 2012 ook een keer geweest en hebben toen onder begeleiding van een gids de gletsjer beklommen. In de afgelopen acht jaar is de gletsjer zo ver gesmolten dat beklimmen niet meer mogelijk is.
De wandeling was veel langer dan gedacht, maar erg de moeite waard. Bij de waterval op weg naar de gletsjer stond een informatiebord dat er 10.000 liter per seconde aan gletsjerwater naar beneden kwam. Voor de belangstellenden plak ik onderaan wat Wikipedia er over zegt.
Inmiddels was het al behoorlijk laat geworden en hebben we op de terugweg de camper aan de rand van het meer neergezet. De foto komt morgen.
Wikipedia zegt;
De Jostedalsbreen is een gletsjer in Noorwegen. Het is de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. De gletsjer is in noordzuidelijke richting 100 kilometer lang en in oostwestelijke richting 15 kilometer breed. Het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 487 km².
Het plateau van gletsjers bevindt zich op een hoogte van 1600 tot 1900 meter. De hoogste top van de gletsjer is de Lodalskåpa (2083 meter). Het laagste punt is de Nigardsbreen, ongeveer 350 meter.
De Jostedalsbreen is niet ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Hij werd waarschijnlijk gevormd rond 500 v.C. In 1750 was er de zogenaamde kleine ijstijd. Toen hadden de gletsjers in Noorwegen hun grootste afmetingen. Sindsdien krimpen ze, en steeds sneller. Na de zomer van 2006 is er binnen een korte tijd 50 meter van de Briksdalsbreen, een zijarm van de Jostedalsbreen, weggesmolten. Dit snelle wegsmelten kan een gevolg zijn van de snelle opwarming van de aarde.
Geschreven door Oopiess.avonturen