Vilnius >> Joniskiui (110 - 2230 km)

Litouwen, Joniškis

Vanmorgen na wat gebruikelijk huishoudelijke zaken en boodschappen te hebben gedaan zijn we richting het noord-oosten van Litouwen vertrokken.

Afgelopen week hadden we gelezen dat zo’n 25 km ten noorden van Vilnius het geografisch middelpunt van Europa moest liggen. Naast dat we landmeter zijn geweest, en nu met geocachen veel met coördinaten werken....en we veel op hebben met bijzondere geometrische punten, moeten we dit natuurlijk gezien hebben.
Op Ground Zero een grote steen met het coördinaat er op. Bij het toetreden tot de EU is er verder een monument gebouwd.

Even verderop ligt één van de meetpunten van een geodetische boog. De meetpunten op deze boog, die van Hammerfest in het noorden van Noorwegen naar de Zwarte Zee loopt, worden gebruikt om de echte omtrek van de aarde te bepalen. Voor de liefhebbers onderaan een nadere uitleg. Als het uitkomt gaan we deze reis ook bij het begin kijken.

Onderweg werden we bij een tankstation heel vriendelijk geholpen aan vers water. En dat terwijl we elkaar niet eens konden verstaan.

Vervolgens prachtig binnendoor geslingerd en van de rust en de natuur genoten. En als je binnendoor rijdt loop je de kans dat het asfalt op houdt en je 10 kilometer over een zanderige wasbord verder moet. Alles in de camper ligt nu op z’n plaats, zeggen we dan. De donkere luchten kloppen. Af en toe kregen we een fikse bui op het dak van de camper.

Tja, en de vaste ‘volgers’ weten dat we iets met kerken hebben. Veelal meestal alleen de buitenkant en soms de binnenkant. En ze brengen ons vaak, zoals nu ook weer, bij mooie overnachtingsplekjes.

Wikipedia zegt over Struve:
De Geodetische boog van Struve is een graadmeting van Struve van 2820 kilometer van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. Het doel was het nauwkeurig bepalen van een grote afstand op het aardoppervlak om zo nauwkeuriger de vorm en grootte van de Aarde te kunnen bepalen.
De boog loopt door de volgende landen:
Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië

Bij een graadmeting maakte men gebruik van driehoeksmeting om de afstand tussen twee punten te kunnen vaststellen. Door herhaling van die methode kon een keten van metingen over grote afstand worden opgebouwd. Aan het begin en eind van de keten werden astronomische waarnemingen gedaan om de geografische positie in graden noorderbreedte en oosterlengte te bepalen. In combinatie met de door driehoeksmeting bepaalde afstand kon de grootte van de aarde bepaald worden.
De graadmeting van Struve is een opmerkelijk voorbeeld van samenwerking tussen wetenschappers uit verschillende landen en tussen verschillende staatshoofden. De graadmeting is vernoemd naar de astronoom Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864). Op zijn voordracht werden tussen 1816 en 1855 driehoeken gemeten tussen 265 meet- en waarnemingspunten, die tot tientallen kilometers uit elkaar konden liggen. Deze punten werden aangegeven met onder andere markeringen in rotsen, ijzeren kruizen, stenen en obelisken. 34 daarvan bestaan thans nog en zijn als tastbare herinnering aan dit enorme project op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst als de Geodetische boog van Struve.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.