Ons doel was vandaag om In Montalsino te gaan kijken. Hier zijn we 5 jaar geleden ook geweest. Het was niet zo ver meer rijden, dus hebben we rustig aan gedaan. En we hebben ons voorgenomen niet meer die toeristische stadjes aan te doen. Met grote regelmaat kom je zo’n dorpje op een heuveltop tegen, en we vinden die veel leuker en authentieker om even door te lopen. Één van die dorpjes was Casanova. Hier liepen we langs een soort van wasbak. Zo eentje waarop we gister een vrouwtje de was zagen doen. Een ander dorpje was Mulro. Hier werden we verwelkomt door een stuk of 10 katten.
Montalsino is bekend om z’n wereldberoemde Brunello-wijnen. De beste rode wijn van Italië, zeggen ze. Al bij het aanrijden zie je dit stadje op de top van de heuvel liggen. Onze camper staat een stukje buiten Montalsino, verder de berg op. Wat dus een fikse wandeling inhoudt. De heenweg, bergaf, gaat wel, maar terug moet je toch aardig klimmen. We liegen niet als het tegen de 20% bergop is.
Montalsino zegt ons ook wat meer omdat Aly de vorige keer een soort van roman heeft gelezen die zich hier afspeelde. Wat je in meer steden in Toscane ziet, is dat in stadjes van oudsher de wijken elkaar beconcureren. Als je zo door het stadje loopt zie je overal de tekenen hiervan. Aan de huisnummers, aan de vlaggen en ook in de kathedraal.
In één van de vele wijnwinkel hebben we een paar flessen Brunello gekocht. Goedkopere hoor, want er staan flessen van honderden euro’s. Deze zijn voor kerst.
En dat er dure flessen zijn zagen we ‘s avonds. In het kasteel hebben we, Hans dan, een wijnproeverij gedaan. Hierbij mocht je 5 brunello-wijnen proeven en kreeg je vooraf een beetje tekst en uitleg. Voor zover we dat konden volgen. Van drie wijnen begreep ik dat er maar respectievelijk 10.000, 6.000 en 4.600 flessen gemaakt werden. Dit om de exclusiviteit te waarborgen. Ze smaakten voortreffelijk. En dat 2013 het beste jaar was. En laten we die nu vanmiddag gekocht hebben.
Wikipedia zegt over de Brunellowijn:
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurstbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.
Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis.
Over het algemeen produceert ieder Brunello-huis een tweede, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino. Een Rosso wordt na een tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk en kan ca. 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar niet echt de bedoeling. Ook de Rosso di Montalcino heeft de status van een DOC.
De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Brunellodruif, een kloon van de in Italië (Chianti) veel gebruikte Sangiovesedruif.
Geschreven door Oopiess.avonturen