Death Valley >> Baker (209/4453 mijl)

Verenigde Staten, Furnace Creek

We hebben toch nog redelijk geslapen met deze warmte. Stonden echter dicht bij een bouwplaats. En poeh, die beginnen vroeg hier. Zal ook wel vanwege de warmte zijn. Dus wij ook echt vroeg wakker.
Schreef ik afgelopen week dat die dag een gouden randje kreeg, nou vandaag zou de bladzijde verschroeid zijn geweest. Wat kan het inderdaad heet zijn in Death Valley. We hebben de thermometer buiten aan de antenne geplakt om af en toe een keer te kijken. Hij gaat maar tot 50°, ja Celcius!!!!! En daar ging hij nog overheen. En niet eens in de volle zon.
Maar dat maakte de ervaring er niet minder mooi om. Vanuit Furnace Creek zijn we eerst naar het noorden gereden. Zo’n 35 mijl. Tot we niet verder konden. De weg was afgesloten vanwege overstromingen. Wel een hele tijd geleden, maar nog steeds niet gerepareerd. Het kan hier dus ook spoken.
Het landschap was wel totaal anders als we ons hadden voorgesteld. Best nog wel veel rotsen en ook nog de nodige struiken. Waarvan je niet snapt dat ze hier kunnen groeien.
Daarna terug naar het zuiden. Ons volgende doel ligt immers ook in het zuiden. Nog even op het uitzichtpunt gekeken, waar we gister het park binnen kwamen.
Ook hier kun je langs de route korte stukje van de weg af naar een bezienswaardigheid. Voorbeelden zijn de Golden Canyon waar we een stuk doorgelopen zijn. Een ander voorbeeld is Salt Creek. En geloof het of niet, maar hier ontspringt een beekje. En wonderbaarlijk. Na 500 meter houdt het stromen op en verdampt het water. En dan heb je nog Badwater. De naam zegt het al. Slecht water. Hier sta je bij een waterplas met zout water. Ook deze droogt nooit op. Zal wel komen doordat je hier op het laagste punt van de vallei bent. -86 meter onder zeeniveau.
Vanaf Badwater naar het zuiden werd de vallei een beetje zoals we ons hadden voorgesteld. Kaal, breed, vlak...en bloedheet. En rustig. Volgens ons keerde iedereen om. Want de laatste 40 mijl zijn we bijna niemand meer tegen gekomen.
Einde van de middag wilden we de camper in Shoshone neer zetten. Maar het dorpje is zo klein en ligt zo afgelegen dat ze er geen internet kennen. In ieder geval geen bereik hebben. Wel dure benzine. En de dag vandaag wilden we toch wel heel erg graag delen. Dus zijn we door weer een bijzonder landschap naar Baker gereden. Waar we met een mooi uitzicht de camper gecamoufleerd onder bomen bij een Highschool hebben neergezet.

Wikipedia zegt over Death Valley:
Death Valley ("dodenvallei") is een woestijnachtig dal in de Amerikaanse staat Californië, dat deel uitmaakt van het Grote Bekken en de Mojavewoestijn. Het dal loopt van noord naar zuid, tussen de Amargosa Range in het oosten en de Panamint Range in het westen. Death Valley is 's zomers een van de heetste plaatsen ter wereld, samen met enkele woestijngebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Het Badwater-bekken in Death Valley is met 86 m onder de zeespiegel het laagste punt van Noord-Amerika.

Death Valley maakt samen met zijn omgeving deel uit van Death Valley National Park, dat voor het overgrote deel gelegen is in de staat Californië (voor het grootste deel in Inyo County) en voor een klein deel in de staat Nevada. Het nationale park omvat een woestijngebied met zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen.

Death Valley National Park is de heetste plek op het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur regelmatig op tot 50 graden Celsius of hoger. De hoogste gemiddelde maximumtemperatuur is 46,6 °C in de maand juli.
De hoogste temperatuur die hier ooit gemeten werd is 53,9 °C in Furnace Creek, een ranch, gelegen op 57 m onder zeeniveau. Deze temperatuur is sinds het begin van de metingen 5 maal geregistreerd en de laatste keer was op 30 juni 2013. De hoogste grondtemperatuur ooit gemeten op aarde is 93,9 °C eveneens op Furnace Creek Ranch op 15 juli 1972.
Het gebied is zo droog omdat er een aantal bergruggen liggen tussen de vallei en de Stille Oceaan. Wolken regenen leeg op deze bergruggen, waardoor er in Death Valley vrijwel nooit regen valt, minder dan 50 mm per jaar. Bovendien ligt het gebied zeer laag, in Death Valley bevindt zich het laagste punt van Noord-Amerika. Dit laagste punt bestaat uit een zoutmeer, Badwater genoemd, en ligt 86 m onder de zeespiegel.
Ook al valt er weinig regen, er kunnen in de canyons onderaan de bergen toch overstromingen optreden. De bodem kan, o.a. door het vrijwel ontbreken van plantengroei, vrijwel geen water opnemen. Een voorbeeld is Golden Canyon, waar de wegverharding in 1976 is weggespoeld.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Goede morgen (05.17 uur) Denk dat iwij de eerrste lezers zijn vandaag. We vertrekken zometeen 1000 km zuid-west waards richting Bretagne. Lezen we daar de verslagen verder. Voor jullie ennons: bon voyage au jourd’hui

Ad & Monique 2018-05-09 05:24:02

Wauw...! wat een temperatuur! Het was hier gisteren ook redelijk warm maar gelukkig niet zo warm als bij jullie. Bedankt weer voor de mooie foto's. Met groet, Henk

Henk 2018-05-09 09:29:46

Wat een verzengende hitte. Hebben jullie nog puf en neemt het brein nog wat op. Ach ja als je op vakantie bent in deze fantastische mooie natuurparken wil je alles zien en vergeet je de hitte. Pet op, handdoek om de nek en water drinken. Dan komt alles goed. Goeie reis.

Thea en Henk. 2018-05-09 09:45:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.