Deze ochtend vroeg vertrokken om de ‘canyon van het nationaal park van alta Murgia’ te zoeken. Een echte canyon is het niet, het is een oude bauxietgroeve. Na een stevige wandeling in het ruige landschap onder een behoorlijk felle zon werden we beloond met een heel mooi natuurspektakel. De groeve is meer dan een bezoek waard en heeft inderdaad veel weg van een canyon. Wij waren onder de indruk.
Na een siësta gingen we deze middag op zoek naar ‘de man’ van Altamura. De gps stuurt ons langs een stenen weg die amper bereden kan worden! Beetje griezelig bij momenten, maar het is ons gelukt en daar aangekomen bleek dat er ook een gewone weg naar deze site ging. We werden opgewacht door de speleoloog. We krijgen eerst wat archeologische uitleg en kunnen in een klein museumzaaltje wat opgegraven beenderen en fossielen bekijken. Nadien worden we naar een filmzaaltje geleid. Met veel passie vertelt hij over ‘l’uomo’ die in de grot (Van Lamalunga) op deze site werd gevonden, ongelooflijk goed bewaard en alle beenderen intact. De man werd zo goed bewaard door de omstandigheden in de grot, maar zit wel volledig vast in de kalkafzettingen. Na onderzoek van een stuk sleutelbeen, bleek het om een Neanderthaler te gaan van minstens 150duizend jaar oud. Maar helaas, deze grot is niet toegankelijk voor publiek. De vondst bevindt zich in een uiterst moeilijk stuk te bereiken grot. Enkel ervaren speleologen-onderzoekers hebben hier toegang tot gehad. We krijgen wel een film van de weg naar de vondst en de vondst zelf te zien, met een speciale 3D-bril nog wel. De beelden en de uitleg zijn spectaculair. Je moet het maar eens opzoeken op Wikipedia. Nadien neemt de speleoloog ons mee naar de site waar de ingang van de grot van Lamalunga zich bevindt en naar een andere kleine, maar wel toegankelijke grot. Het geheel kon ons bekoren.
Op de terugweg hielden we even halt aan de ‘pulo’ van Altamura, een heel grote krater in het landschap. De theorieën over de pulo verschillen: van een meteorietinslag tot een zinkgat (van een grottencomplex die ingevallen is). Aangezien de grotten hier massaal aanwezig zijn in Puglia, is dit laatste niet ondenkbaar.
Onze stappenteller staat op 25000, let’s call it a day!
Geschreven door Milenkim