Vandaag rijden we de route die zo'n beetje elke toerie die hier komt -inmiddels maar liefst >2 miljoen per jaar!- in zijn reisprogramma heeft opgenomen. Een goed te berijden rondje met een aantal bijzondere attracties en dat alles niet ver van Reykjavik waar de meeste toeris op vliegen. Men noemt het de 'Golden Circle' en ook wij doen mee.
Het is bewolkt en winderig als we rond 9.00 uur ons guesthouse verlaten en op weg gaan naar Skálholt. Het is heel relaxt rijden hier. De Golden Circle is geasfalteerd en voor onze begrippen is er weinig verkeer. Allemaal heel veilig. En dat terwijl de ongeduldige jonge dame achter de Avis Autoverhuur counter op de luchthaven ons een dure extra verzekering probeerde aan te smeren voor met name het rijden van deze cirkel. Want onze zelf afgesloten verzekering dekt maar maximaal € 7.000, en als je op de cirkel in een zandstorm komt, dan kan de schade al snel oplopen tot € 20.000, aldus het Avis-meisje. Tuuuurlijk, zegt Jos, daar heb je bijna een nieuwe auto voor ... Nee hoor, echt niet! dient ze fel van repliek. Hoe dan ook, aan ons wordt geen extra verzekering verkocht. Een Vinkinger die naast ons aan de balie staat, moet lachen en vertelt ons later op de Avis-parkeerplaats dat het echt een verkooptruc is.
Skálholt was ooit een kleine gemeenschap waar de eerste bisschop Ísleifur Gissurarson werd benoemd in 1056. Het werd het cultureel en educatieve centrum van het zuiden voor 700 jaar. We bezichtigen de kerk, inmiddels de 9e kerk die op deze plek is gebouwd. Sinds den beginne zijn er acht gesneuveld door aardbevingen, branden en stormen. De huidige is een mooie versie met prachtige glas-in-lood ramen en een giga mozaïek achter het altaar.
Stop 2 is het geothermale veld van Haukadalur met kokende poelen en geisers waarvan sommige elke paar minuten water en stoom de licht in stuwen. Mooi om te zien, al struikel je hier over de Chinezen die met bussen tegelijk worden aangevoerd.
We gaan verder naar de Golden Falls, een machtige waterval waar het water in twee etappes naar beneden in een 32 meter diepe kloof stort. Heel spectaculair. Weer totaal anders dan de watervallen die we de laatste jaren hebben gezien. Machtig!
Onze laatste stop is Thingvellir waar geschiedenis is geschreven. Hier is Alpingi -het eerste nationale parlement in 930 opgericht, en gezeteld tot 1798. Veel belangrijke historische momenten uit de IJslandse geschiedenis vonden hier plaats. Tegenwoordig is het een nationaal park, geplaatst op Unesco World Heritage List. We lezen over de geschiedenis van deze bijzondere plek en komen een bekend personage tegen namelijk die van een dame in een rode jurk met bijzondere gaves. Jawel hoor, dit is de personage van Carise van Houten uit Game of Thrones! Voor degen die het niet weten: alle scenes van GoT die zich bij Winterfell en de Great wall afspeelden, zijn in IJsland opgenomen.
Ook geologisch is dit een interessante plaats. We lopen door een kloof van rotsformaties naar de Lögberg waar vroeger de Viking clans bijeenkomsten hielden. Hier kijk je uit over het grootste meer van IJsland, Thingvallavatn. De kloof is de breuklijn waar de Euraziatische en de Amerikaanse tectonische platen elkaar raken. De spleet is 4km breed en 40m diep en door de tectonische werking worden de platen elkaar jaar ongeveer 2cm verder uit elkaar gedreven.
Inmiddels hebben we ook wat motregen gehad en volle zon. Het weer is inderdaad onvoorspelbaar hier, maar dat maakt dat de weidse natuur er hier steeds anders uitziet. Heel bijzonder.
Geschreven door Joseningrid