Tours Chartres - 22 juli. Warm.

Frankrijk, Chartres

Vanmorgen redelijk vroeg vertrokken. Het gebied beloofde veel mooie routes. Anders dan anders namen we niet de kronkelroute maar de meest milieuvriendelijke route. Dit is een optie in TomTom.
Deze route loopt langs de Loire en leidt ons langs veel kastelen. Die zijn ooit allemaal langs de Loire gebouwd en de een nog mooier dan de ander. Iets boven Tours hebben zelfs de ‘eenvoudige’ huizen torentjes en veel protserigheid.
De milieuvriendelijke route werd door veel automobilisten en vrachtwagens gekozen, dus we hadden onze aandacht nodig bij het verkeer en bovendien was de route heel wat minder milieuvriendelijk dan beloofd.
Na een tijdje kwamen we bij Amboise. Een werkelijk prachtige stad met een direct in het oog springend enorm kasteel net over de brug.
Toch besloten we weer de kronkelige weg te nemen. Een stuk rustiger rijden.
Op naar Blois (Blwha). Daar aangekomen eerst een terras gepakt. Het werd al goed warm.
In Blois was veel te zien. Kasteel, kathedraal, park. We hebben het allemaal gezien en voelden ond een beetje Amerikaanse toeristen die Europa in een week doen, maar we gaan voor de trip . De bezienswaardigheden gaan we vast nog eens bekijken, want die zijn overweldigend.
Vandaag was qua route wel een van de meest vlakke en eentonige. Veel zonnebloemen, graanvelden en mais. De warmte nam toe en het water was snel op.
Stopten geregeld in een schaduw en ineens werden we bijna omver geblazen. We waren in een windhoos terechtgekomen. Stof en graanmaaisel vloog om ons heen, en toen het over was zaten we onder de rotzooi. Even afstoffen maar en verder.
Soms reden we langs zo’n grote sproeier en mikten we het zo uit dat we een douche meepikten. Heerlijk.
Even doorduwen naar Chartres. Deze plaats was door velen al aanbevolen. Inderdaad een niet al te grote stad, maar zeer de moeite waard. We belden de host van het appartement en hij kwam even later de sleutel brengen. Hij stopte voor de deur en nam niet de moeite om mee naar binnen te gaan. “Hier zijn de sleutels, doorlopen naar achteren, trap op en bovenste verdieping. Nee, geen internet. Je vindt het wel hè”.
Dit beloofde niet veel goeds. De trap naar boven was een soort buitentrap waar iedere traptrede anders was, de bekleding was versleten en de appartementen die we onderweg naar boven tegenkwamen zagen er van buiten vies en rotzooierig uit.
Nou, op hoop van zegen. Maar tot onze opluchting een heel leuk appartement. Dat viel mee.

Even wat boodschappen gedaan, en thuis wat gegeten. Later die avond Chartres in. Een mooie stad. We gingen voor de Notre Dame van Chartres. Marlies had in het voorbereiden van de route de geschiedenis van Chartres uitgezocht en kende de stad eigenlijk al goed. Daar was later die avond een lichtshow op de kathedraal. Voorafgegaan door een ellenlange geschiedenis van de kerk zoals alleen Fransen dat doen. Door een grote geluidsinstallatie een Fransman die vertelde hoe die kerk 5 maal is herbouwd door brand en oorlogen verwoest, hoe de kerk door aflaten te verkopen geld inzamelde en hoe in relatief korte tijd door 10.000 arbeiders deze immense kerk is neergezet. Dit alles om invloedrijker te zijn dan de adel. Daarna, het hele verhaal nog eens in het Engels.
De show begon. Ik ga niet proberen dit te beschrijven. Nog nooit eerder zo’n lichtshow gezien. De foto’s geven een goede indruk.

Morgen naar Trousures. Vroeg op want het wordt warm...

NB: de automatische datum in Pindat werkt niet zoals wij dat willen, maar in de titel van elk verslag staat de juiste datum vermeld.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Weten we iig vast wat er morgen gebeurd...;-) goeie reis!!

Frank & Sandra 2019-07-23 09:17:16

Inderdaad handig om vooruit te schrijven, ha ha Datumfoutje dus... Veel plezier!

Eric 2019-07-23 09:38:12

Frank! Gebeurd ......???!!!

Jan 2019-07-23 10:02:47

Heerlijk om te lezen. De reacties ook 😊😘

Ida 2019-07-23 11:21:37

Wat een prachtige reis maken jullie toch! Schitterende foto's ook. Jullie laten Parijs links (rechts?) liggen begrijp ik? Het wordt in ieder geval goed warm de komende dagen, ik hoop dat jullie veel sproeiers tegenkomen ;-). Ixx

inge 2019-07-23 11:43:26

Wat prachtig die lichtshow!

Hesther 2019-07-23 11:49:52

Wat een prachtige foto's weer. Die sproeiers ken ik worden nu in de polder dagelijks gebruikt. Heerlijk om even met je auto onder te staan. Even een beetje stof wegwerken haha. Op de fiets is het minder

Marion 2019-07-24 06:21:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.