OSM, culinaire Kulfi

India, Thanjavur

06.00 Zaterdagmorgen.
Dat hadden jullie niet verwacht hè?
Jullie dachten dat ik drie Roussos lawaaihemden had laten naaien, maar niets van dat al, ik ben de trotse eigenaar van drie gedistingeerde linnen OSM hemden.
Eentje grijs-blauw, eentje blauw-grijs en eentje daar tussenin.
Zie ik er niet gesoigneerd uit? De foto die jullie zien moet straks nog gemaakt worden, maar ik weet bijna zeker dat ik hier in Thanjavur, als we straks de straat opgaan, veel complimentjes over mijn uiterlijk mag ontvangen.

Brihadisvara.

Zo heet de tempel die we vanmorgen hebben bezocht. Ik moet bekennen dat ik bijna niet was meegegaan omdat mijn tempeltolerantie op een haar na was bereikt. Het bleek verreweg de mooiste tempel die ik tot nu toe gezien heb in India, geen felle kleurtjes, maar alles had een prachtige bruine monochrome tint. Ik heb me niet verdiept in de uiterst complexe religieuze duiding van alle beelden en gebouwen, maar heb simpelweg lopen genieten van de schoonheid.

Daarentegen was het bezoek daarna aan een paleis van de Maharadja een afknapper, alles stuk en vies.
Het paleis herbergde ook een universiteit waarvan het bibliotheekmuseum wel de moeite waard was.
Meer dan de moeite waard zelfs, het was een onverwacht juweeltje!
Het was een kleine schatkamer met oude geschriften op palmbladeren uit de 9e eeuw met ienieminie teksten in het Sanskriet, zie foto’s, en er lag er een Nederlandse geïllustreerde bijbel die in 1791 in Amsterdam was gedrukt (hoe komt dat ding hier?) oude Engelse atlassen waarop de helft van de wereld nog terra incognita was, een oude Franse anatomie atlas met pentekeningen van bundels spieren, een mooie artistieke botanische tekening op A2 formaat van een prei van wortel tot bladpunt, en als klapstuk hing aan de muur serie afbeeldingen van de Franse fysiognomist Charles le Brun, die wilde aantonen dat van de menselijke gelaatstrekken afkomst en karakter kon worden afgelezen. Afwisselender kon het niet! We mochten geen foto’s maken, maar na een stug uur googelen heb ik foto’s van de afbeeldingen gevonden. ALLES staat op internet.

Buiten de bibliotheek, de oudste en de grootste van Azië, zaten studenten in een afgehekt stukje straat in de buitenlucht in al het lawaai, getoeter en geschreeuw te studeren. Zie foto. Ik sprak even een student en hij beaamde dat het lastig was om je te concentreren…zie foto.

C had van S uit Khf het bevel gekregen een Kulfi te eten. S wist uit een vorig leven dat er niets lekkerders bestond.
Met die wetenschap wilden we natuurlijk allemaal wel eens een Kulfi proberen. We hadden Rai gevraagd te stoppen bij een Kulfiwinkel (no emergency), maar hij kon op weg naar het paleis zo snel geen verkooppunt vinden.
Buiten de ingang van het paleis stonden allemaal kraampjes en warempel, er stond een Kulfikarretje!
We kochten er vier, dertig roepia’s per stuk, dus dat viel te doen.
Een Kulfi is een ijsje, gemaakt van zoete gecondenseerde melk, uit die blikjes, weet je wel, saffraan, rozenwater, mango en pistache.
S, ze waren verrukkelijk! Zie foto’s

Nog meer lekkers: Lassi.
Lassi is een glas koude wrongel of yoghurt met suiker of zout, net wat je lekker vind, vaak met kardamon of munt.
Niet te versmaden.
Het is in Zuid India bijna altijd het enige koude drankje wat te krijgen is.
Vandaag hebben we in een pijpelaatje even een Lassi’tje gedronken, zie foto.

En nog meer lekkers: rode bananen.
Roomkleurig of roze van binnen, erg zoet en zacht vruchtvlees. Zie foto


16.40 Zaterdagmiddag
Ik heb niets teveel gezegd. Laaiende reacties op mijn outfit, zelfs kinderen wilden met mij op de foto, terwijl ik hier in India mijn uiterste best doe om ‘mij niet appen’ uit te stralen. Om de haverklap willen mensen met C,E en M op de foto, maar ik bleef tamelijk ongemoeid.
Tot nu toe.
🎶 Het is moeilijk bescheiden te blijven….🎶

Jullie hebben de foto gezien dat C de overhemdennaaier even duidelijk maakte dat van zijn vraagprijs geen sprake kon zijn, wel, ik doe er nog een foto bij waarop te zien is dat C in plaats van één vinger nu vier vingers als wapen gebruikt.
De arme man was kansloos!

Verreweg het meest gebruikte vervoermiddel in Zuid India is de motorfiets. Ik was verbaasd te zien dat het meest populaire merk Royal Enfield was, ik kende het alleen als Engels merk, uit een ver verleden. Hier worden ze nog gemaakt in Chennai, het voormalige Madras. De meeste hebben een 350cc motor, nostalgie ten top. Ze werden in India ooit gebruikt als vervoersmiddel van Indiase grens soldaten. Zie foto’s.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

We hangen aan je lippen met het lezen van elke regel en alinea Kees, van hoe je alles telkens zo mooi, beschrijvend, levendig, intens en humorvol omschrijft! Dankjewel voor je mooie verhalen van jullie mooie zuid-India avontuur, geen spijt denk ik! (Zo, nog een extra 🪶 voor je (plaats hem waar je wilt) naast alle andere 😉😄)

M&M 2023-03-11 18:33:25

Wat slim, die touwtjes door die palmbladeren om de boel wat bij elkaar te houden. Kunnen wij nou ook aanspraak maken op die bijbel als uitheemse kunst? Nog mooier dan je hemden vind ik die Royal Enfield (ik zie dat er zelfs nog een Nederlandstalige website is en dat moderne varianten nog verkocht worden) en die Hindustan Ambassador (zijn ze in 2014 gestopt, lees ik). Oh, en over die fysiognomist (die probeer ik in mijn vocabulaire om te nemen): dat doen wij ook altijd. Zo van: die heeft een schildpadgezicht, paardenbek of geitenkop. Dacht dat we uniek waren. Niet dus.. Wederom: prachtige impressies!

Jan 2023-03-11 18:36:32

❤️

Sharon 2023-03-11 19:56:58

Blijft een genot om jullie verhalen te lezen. En heerlijk die serieuze blik van me tante. Prachtig ook jullie foto’s. En ja Kees je gaat goed op daar met je Roussous hemd en gele broek….

Bas 2023-03-12 13:26:53

Prachtig hemd Kees ! Ik snap al die fans wel

Suzan 2023-03-13 08:29:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.