De Parnassos is zonovergoten als we richting Athene rijden. Het is twee uur rijden. En keurig volgens schema parkeren we de auto in de parkeergarage.
Het is een groot en druk hotel dat we boekten. We worden vriendelijk ontvangen en de bagage wordt gelijk overgenomen. Bij de incheck stelt men voor om ons "gratis"te upgraden van een standaardkamer naar een superior waar het water, het bier en een wijntje, koffie en thee klaar staan. Goed geregeld hier.
Als we ons gesetteld hebben gaan we het dakterras op om een hapje te eten met zicht op de Akropolis en naast ons het zwembad.
We wandelen door de nauwe straatjes en allerlei buurten met diverse stijlen laten het wisselende stadsgezicht van Athene zien. Veel winkels zijn open. De Grieken maken een ontspannen indruk op ons en genieten van de terrasjes de zon en hun gezelschap.
Het grote plein (syntagma) waar zoveel mensen stonden toen Griekenland de belasting verhoogde onder Europese druk, ligt er maar verlaten bij.
We hebben een paar uur door de stad gezworven en besluiten niet meer terug te lopen naar het hotel maar de ondergrondse te nemen. Een nieuw avontuur; kaartjes kopen. Vrij gemakkelijk! Eentje voor een volwassene en eentje met korting voor de 65+. Je blijkt hier dus voor 1.40€ en 0.60€ 1,5 uur lang te mogen reizen. Het kaartje moet afgestempeld. Dan door de poortjes. Deze staan gewoon open en je kunt er ook zo doorlopen. Volgens ons doen veel mensen aan zwart rijden want er worden maar weinig kaartjes uit de automaat gehaald. In no time staan we voor ons hotel ...Alweer top!!!
Als het donker is gaan we het dakterras op en kijken naar het meest gefotografeerde deel van Griekenland; de Akropolis
De geschiedenis van de stad Athene begint rond 3.000 jaar voor Christus. De eerste echte burcht op de Akropolis (het hoge gedeelte van de stad ; "akros"= hoog, "polis"=stad) werd gebouwd rond 1400 voor Christus. Toen regeerden mythische koningen zoals Erechteos en Aegeos.
De Akropolis is gebouwd voor de god Pallas Athene, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten. Zij was beschermvrouw van de stad Athene. Athena werd,( volgens weer een prachtig verhaal uit de Griekse mythologie) geheel volgroeid en met volle wapenuitrusting geboren uit het hoofd van haar vader de god Zeus.
Athena gaf de stad Athene een naam. Het mythische verhaal over het ontstaan van de stad vertelt over een ruzie tussen twee goden. Athena en de zeegod Poseidon wilden beiden Attica, de landstreek waarin Athene lag. Zeus liet ze een wedstrijd houden. Diegene die Attica het meest waardevolle zou geven kreeg het gebied. De goden samen zouden het eindoordeel geven. Poseidon tikte met zijn drietand op de grond en er ontstond een waterbron. Water was inderdaad heel belangrijk voor het gebied maar Poseidon was de god van de zee en het water was zout en hierdoor nutteloos. Athena liet een olijfboom groeien.
Athena werd door de andere goden als winnaar uitgeroepen. De bevolking van de stad koos daarop Athena tot beschermgodin van hun stad. De belangrijkste tempels op de Acropolis werden aan haar gewijd. Het Partenon was aan haar gewijd omdat ze Athena Parthenos was, de eeuwige maagd.
Poseidon was woedend en hij was er de oorzaak van dat een vreselijke vloedgolf heel Athene overspoelde. Om Poseidon tot bedaren te brengen besloten de Atheners vrouwen in de toekomst uit te sluiten van stemmen.
De relikwieën van deze mythe, een fontein met brak water en een olijfboom worden nog steeds bewaard in het Erechteion op de Akropolis.
We gaan na een fantastisch ontbijt in ons hotel met de ondergrondse naar dit wereldwonder.
De rij is beperkt tot ongeveer 10 mensen en even later zijn we onderweg naar het Parthenon. Het terrein is prachtig verbouwd en overal staat in Grieks en Engels en vaak Frans te lezen wat er te zien is. We passeren beroemde overblijfselen als het theater van Dionysos en het heiligdom van Asklepios.(god van de geneeskunde. Het teken esculaap is een oud Grieks symbool geassocieerd met deze Griekse halfgod. De slang staat in de esculaap symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen, hetgeen staat voor herboren worden en genezing, maar ook door zijn beet de dood kan brengen.) De esculaap wordt in Nederland gebruikt (steeds minder) door artsen als sticker op de voorruit van hun auto.
De resten van het theater (waar ze net iets met muziek aan het opbouwen zijn) zorgen voor een soort lijstjes uit de oudheid die een kijkje geven in de "nieuwe"stad...
Als we - toch met vele anderen- de trappen opklimmen en gelijk na de toegang (propyleeën) de tempel in de zon zien schitteren is dat een indrukwekkend moment.
Het marmer wordt momenteel schoongemaakt. De tempel is aangetast door luchtvervuiling, de aardbeving van 1981 en allerlei gebeurtenissen uit het verleden.Bij de schoongemaakte stukken blinkt het marmer je tegemoet.
Vroeger was deze indrukwekkende tempel niet wit maar getooid in de kleuren rood, geel en blauw. Gebouwen en beelden waren beschilderd en dat witte marmer is niet meer dan slijtage. Heel wat tegenslagen (brand, bombardement van de Venetianen, gebruik als Byzantijnse kerk, kathedraal en moskee) hebben het gebouw niet klein kunnen krijgen. Er staan meerdere andere gebouwen die ook prachtig zijn zoals het Eréchteion met zijn galerij van de kariatiden (zes twee meter hoge beelden van meisjes).
Het is de reis meer dan waard. We krijgen niet genoeg van het kijken, het plaatjes maken en het uitzicht....
De originele beelden zijn vervangen door replica's. De originele beelden staan in de musea. Helaas staat er een groot deel in het British museum onder de naam Elgin Marbles (dit is een verzameling marmeren ornamentele sculpturen van het Parthenon (friezen en metopen) van de Atheense Akropolis en een van de kariatiden van het Erechtheion die zich vanaf 1816 in het British Museum te Londen bevinden. )Lord Elgin breidde zijn privé-verzameling uit door 33 schepen vol te laden en "mee te nemen".
De Grieken vroegen tevergeefs sinds 1932 om teruggave. Het British museum verbergt zich achter zijn eigendomsrechten en lijkt ook niet onder internationale druk deze impasse te doorbreken.
We zijn zwaar onder de indruk en besluiten ook nog het nieuwe Akropolismuseum te bezoeken. Dit museum is gebouwd aan de voet van de Akropolis.
Het gebouw is 23 m. hoog en bestaat voor een groot deel uit glas, waardoor veel licht binnenvalt. Men krijgt toegang tot het gebouw via een helling die herinnert aan het steile pad waarlangs je toegang krijgt tot de Akropolis. Op de eerste verdieping staan beelden opgesteld uit de zesde eeuw v. Chr., vóór de bouw van het Parthenon, toen de Akropolis al het centrum was van het culturele en religieuze leven in Athene. Op de bovenverdieping waar onder meer de Griekse Parthenonsculpturen staan, is er rondom glas en uitzicht op de Akropolis en het Parthenon. Deze bovenverdieping is gedraaid ten opzichte van de rest van het gebouw om het recht op de Akropolis te oriënteren.
De ontbrekende sculpturen die nu in het buitenland zijn,worden hier vervangen door afgietsels Er zijn veel sculpturen van centauren en amazonen. Amazonen zijn in de Griekse mythologie een legendarisch volk van paardrijdende krijgshaftige vrouwen. Zij werden door een koningin geregeerd. Volgens een van de legenden zouden de meisjes hun rechterborst verwijderen (de naam amazone zou ‘zonder borst’ betekenen), waardoor ze beter met pijl en boog konden schieten. Zo zijn er vele legenden over de Amazonen. In sommige verhalen wordt over een volledige vrouwelijke samenleving gesproken die één keer per jaar mannen uitzocht om te copuleren. In sommige versies wordt verteld hoe de Amazonen die mannen verminkten en doodden en hun kroost als slaven verkocht.
Centauren zijn een mythisch ras van wilde wezens die half mens, half paard waren. Centauren worden meestal afgeschilderd als brute, beestachtige wezens. Een centaur wordt meestal getoond met een boog of een knuppel als wapen. Vooral dit laatste benadrukt nog het wilde element in zijn karakter. Centauren zijn hooligans van de ergste soort, die altijd ruzie zoeken. Vooral als er drank in het spel is, gaan alle remmen los. Dan kun je rotsblokken naar je hoofd krijgen, of klappen met complete bomen die ze als honkbalknuppel gebruiken.
Het verhaal van de beroemde slag tussen de Lapithen (Grieken) en de Centauren verloopt als volgt:
De Lapithen en de Centauren woonden in hetzelfde gebied en waren zeer vaak in burenruzies verwikkeld. Toch kwamen ze tot een vredesverdrag, waardoor de rust terugkeerde.
Toen de Lapithen de bruiloft van hun koning, wilden vieren, nodigden ze de Centauren uit. Door overmatig wijngebruik kwamen de Centauren op dreef: ze vergrepen zich aan de Lapithenvrouwen en wilden de bruid ontvoeren. Er ontstond een hevige strijd tussen beide volkeren, die uiteindelijk beslecht werd in het voordeel van de Lapithen, weliswaar met enige hulp van Apollo. Deze veldslag is in allerlei standen uitgebeeld.
Onder het gebouw bevinden zich archeologische resten van bouwwerken daterend vanaf de 4e eeuw voor Chr.
Met dit nieuwe museum willen de Grieken aan de wereld tonen dat Griekenland best zelf voor een geschikt onderkomen kan zorgen voor de door de lord Elgin geroofde Parthenonsculpturen. Niettemin heeft dit niets veranderd aan het Britse standpunt ter zake. De Britten stellen dat de Parthenonsculpturen tot het werelderfgoed behoren. Bovendien kunnen toeristen van over de hele wereld ze bekijken.Toch jammer want volgens mij horen de sculpturen in Athene thuis.
We gaan naar huis en morgen gaan we naar het Archeologisch museum. Het Nationaal Archeologisch museum in Athene is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. Het is geopend sinds het einde van de 19e eeuw.
Dit museum is indrukwekkend groot. Te groot ......en het omvat allerlei perioden vanaf 3000 voor Christus. Woorden doen het museum tekort dus ik voeg wat beelden toe.
We zijn na een kleine zes uur dood en gaan lekker zwemmen bij ons hotel.
Morgen een rustdag met nog een kleine wandeling.
Die kleine wandeling is toch wat groter geworden.
We gaan op weg naar de Agora. Dit is de eerste marktplek van Athene en in de 6e eeuw voor Chr. gesticht. Het was het centrum van alle stedelijke activiteiten, waaronder, politiek, handel, filosofie, godsdienst, sport en kunst. Hier sprak Socrates met mensen, werd de democratie geboren en dit is de plek waar de apostel Paulus volgens de bijbel zijn beroemde toespraak tegen de Atheners hield. Hij sprak over het kwaad van de Griekse religies en bekeerde hier de eerste Atheners.
Dit is ook de plek waar een van de best bewaarde tempels staat; de tempel van Hephaestus (gewijd aan hem en Athene (zijn zus).
De zon blijft schijnen en we wandelen door de stad, waar terrasjes vrolijk naast opgravingen liggen. Uiteindelijk lopen we nog langs de boog van Hadrianus naar de tempel van de Olymische Zeus. (De grootste op het vasteland van Griekenland). Over deze oppergod gaan we het nog hebben.
Voor nu is het even mooi geweest en gaan we een hapje Indiaas eten en wat zwemmen.
Morgen vertrekken we naar Porto Ennea Keretea, waar we tot 21 september blijven. Het ligt zuidelijk van Athene en we hebben daar aan een baai een huis gehuurd. Een gedeelte van onze kinderen en kleinkinderen gaat ons daar bezoeken en daar zijn we heel erg blij mee!!!
Geschreven door Ceesenhenriettes.reisblog