Beijing (met 21 miljoen inwoners) is geschiedenis verpakt in een hypermoderne stad. In ons hotel rijdt bijvoorbeeld een robot rond die jouw online bestelde eten bezorgt in je kamer. Zonder tussenkomst van iemand. Afrekenen van een jasje deden we door het in een bak bij de scankassa te leggen en eenmaal op afrekenen te drukken. Even scannen met Alipay en klaar waren we. Je struikelt hier letterlijk over de deelfietsen (met een app te huren) en het OV is super efficiënt, brandschoon en spotgoedkoop (meestal 0,60 eurocent per persoon). De scooters en bussen zijn allen elektrisch en het wemelt van de elektrische auto's op straat. Bijkomend voordeel is dat de stad hierdoor veel stiller is dan de gemiddelde Aziatische stad waar we geweest zijn.
Hier rondlopend merken we dat we in het westen ons aandeel in de wereld aan het verliezen zijn, zoniet al verloren hebben. We gaan niet zover dat we een lofrede houden over het regime hier, maar wij ervaren Beijing als een hypermoderne, efficiënt georganiseerde, veilige en daardoor aangename stad. En...ook in Beijing zijn we wederom onder de indruk van de vriendelijkheid en servicegerichtheid van de mensen. Nog even en we...nee...we zijn en blijven Hollanders. We hebben ons namelijk ook in geen enkel land zo vaak moeten legitimeren als in de afgelopen 10 dagen in China. Dat was bij het instappen en verlaten van de bullet train, op diverse metrostations dichtbij bezienswaardigheden of bij een ad hoc politie-checkpoint op straat. Na het zeven dagen met Alipay* betalen van onze metrokaartjes moesten we ons opnieuw aanmelden met een foto voor de "facial recognition". En bij het (verplicht vooraf) boeken van kaartjes voor een bezienswaardigheid moeten we al onze paspoortgegevens doorgeven. Het volop gebruiken van "slimme" toepassingen heeft ook een prijs. Privacy bestaat niet, maar we merken dat de lokale bevolking (voor zover wij het meekrijgen) zich weinig aantrekt van het gebrek aan privacy.
Dus ja...wij zijn in tweestrijd en merken dat we last hebben van het veelal eenzijdige beeld van China dat ons wordt voorgeschoteld in Nederland. En misschien vinden we het volgende wel het mooiste van reizen: het met eigen ogen, oren en gevoel ervaren hoe het ergens is en daardoor twijfelen aan wat we dachten of meenden te vinden. Vandaar dat we als titel een quote van Trevor Noah uit zijn voorstelling "Afraid of the dark" gebruikt hebben (Netflix aanrader). Om te voorkomen dat we nu te filosofisch worden, stoppen we 😉.
Beijing, jij bent een hypermoderne en aangename verrassing!
P.S. Ook in Beijing eten we veel lokaal en dat smaakt weer geweldig. Alles is dagvers en het eten wordt bereid op bestelling. Hier dus geen opwarmen of uit de vriezer. Opvallend is dat het eten behoorlijk pittig is, maar dat is voor ons geen probleem.
*wat alleen werkt na het uploaden van een foto van je paspoort en een foto van je gezicht Geschreven door AdMi