Geen wandeling vandaag: gisteren hebben we erg goed ons best gedaan en: er rijden vandaag geen (minder) bussen vanwege stakingen in het OV en we blijven om die reden een extra dag in Hoorn. Tijd genoeg dus om ook andere dingen te ondernemen.
De stoomtram. Een rit van Hoorn, via Wognum en Twisk naar Medemblik v.v. De vertrektijd is 10:40 uur en aankomst in Medemblik is gepland voor 12:05 uur. Er zijn 7 rijtuigen aangekoppeld waarvan het middelste rijtuig een restauratierijtuig is. Het is best druk. Vier van de rijtuigen zijn gereserveerd voor een gezelschap. Wij zetten ons in het achterste rijtuig en kunnen zo af en toe op het achterbalcon gaan staan.
In Medemblik hebben we ruim een uur om door het stadje te dwalen en wat te lunchen. Een lunch die we bij de reservering al hadden geboekt, da’s lekker gemakkelijk dus. Een groot deel van de reizigers (het gezelschap) gaat vanuit Medemblik met de boot naar Enkhuizen, wij echter gaan met dezelfde stoomtram om 13:20 uur terug naar Hoorn.
Terug in Hoorn is het tijd voor een biertje: op het plein Roode Steen is daar volop de gelegenheid voor en aansluitend bezoeken we het Westfries museum. Het museum is gevestigd in het monumentale Statencollege en het museum toont een collectie die zich met name richt op de zeventiende (Gouden) eeuw. Het is een aansprekend museum. Er is op dit moment een mooie tentoonstelling waarbij afbeeldingen van luchtpartijen centraal staan. Zo treffen we vijf schilderijen van Jacob Maris. Ook de roemrijke geschiedenis van Hoorn wordt natuurlijk getoond. Er zijn stijlkamers, portretten van belangrijke burgers (J.P.Coen) en een grote zaal met diverse schutterstukken. De VOC en hun specerijenhandel wordt belicht en een videopresentatie met natuurgetrouwe 3D plattegrond van de stad geeft informatie over onder andere bouwkunst, religie en ontwikkelingen in de Gouden Eeuw.
We eindigen de dag aan de Oude Doelenkade op het terras waar we ook maandag al neerstreken. Nu niet alleen voor een glas wijn maar ook voor een mosselpannetje, oké met nog een glas wijn erbij.
Geschreven door Serviewandelt