Dagje Praag 2

Tsjechië, Praag

Na een goede nachtrust gaan we op pad, de dag zit vol ontdekkingen en ohh’s en aahhhh’s. Ik knip en plak even van internet.
Hardrock cafe

Astronomische klok:
Het voornaamste doel van een astronomische klok is de visualisering van de baan die de zon en de maan rond de aarde afleggen. Het weergeven van de tijd komt pas als tweede doel.
De wijzerplaat van de astronomische klok is een stukje vakwerk op zich. De grote wijzer toont het uur en ook drie verschillende tijdsindicaties. De buitenste cirkel geeft in Arabische cijfers de oude Boheemse tijd. De cirkel met Romeinse cijfers toont onze tijd, de gewone tijd dus.
Het ronddraaiend blauw van de wijzerplaat vertegenwoordigt de hemel bij dag. Deze plaat is verdeeld in twaalf delen die de Babylonische tijd aanduiden. Verder laat de Astronomische Klok de twaalf tekens van de zodiac zien.
In de negentiende eeuw kreeg de Astronomische Klok een toevoeging. Ieder uur, op het hele uur, speelt zich een klein tafereeltje af. IJdelheid bewondert zichzelf in een spiegel, Vrek klampt een zak met goud onder zijn arm, Dood geeft een ruk aan een koord en een Turk schudt zijn hoofd. Een luikje gaat open en de twaalf apostelen maken een rondje, dan sluit het luikje weer. Knipper niet met je ogen want het schouwspel duurt korter dan een minuut.
Mikulas Kadan en Jan Ondrejuv, professoren in de astronomie en wiskunde aan de Karels Universiteit in Praag bouwden de klok begin vijftiende eeuw. Tegen het eind van de eeuw werd de kalenderplaat toegevoegd door Hanus de Klokkenmaker. Het verhaal gaat dat de gemeenteraadsleden hem met een gloeiend zwaard de ogen lieten uitsteken zodat hij geen tweede astronomisch klok kon bouwen. Als wraak heeft de klokkenmaker zich in het uurwerk laten vallen om zo de klok onklaar te maken, het heeft 100 jaar geduurd voordat ze de klok weer aan de praat kregen omdat niemand wist hoe de klok werkte.

Bustoer door Praag

Kruittoren
Oorspronkelijk was de Kruittoren (Prasná Brána) bedoeld als een van de dertien toegangspoorten naar de oude stad, maar de bouw van de toren stopte toen koning Vladislav II in 1475 de stad moest ontvluchten. In de 18e eeuw werd de bouw pas hervat en vanaf dat moment sloegen de Pragenaren hier hun kruit op. Vandaar ook de naam Kruittoren. De 43 meter hoge toren is een goed voorbeeld van de gotische bouwstijl.
Het uitzicht is schitterend, zelfs met de regen.

Het gouden ringhuis
In het huis U Zlatého prstenu is een permanente tentoonstelling van Praag Karel IV die in de 14 de eeuw een verwaarloosde stad transformeerde naar een grandioze plaats, hij maakte er de derde grootste stad van Europa van.

Wandeltour door centrum met middeleeuwse kelders:
Onze gids laat ons een deel van de Tsjechische hoofdstad zien dat sinds de 12e eeuw niet veel is veranderd. Leer tijdens je ondergrondse bezoek over de ongelooflijke geschiedenis achter het systeem van kamers, gangen en kelders die onder Praag liggen.
De kelders waren oorspronkelijk geen kelders maar benedenverdiepingen. In de 12de eeuw bouwden de Tsjechen een grote stadsmuur groeven ze een diepe gracht uit om de stad te beschermen. De grond die daarbij vrijkwam gebruikten ze om de stad te verhogen om deze te beschermen tegen overstromingen. Bij de lagere al bebouwde gedeeltes verdwenen delen van huizen onder de grond en werden de kelders van Praag.

De toer duurt volgen de planning een 80 minuten, onze gids was echt een geweldige vrouw die ons ruim 2 uur door de straten van de oude stad heen leiden met veel verhalen en legendes. Na deze overweldigende dag strijken we neer, wachten ruim een uur op een heerlijke maaltijd, lopen terug naar het oude plein om alles een keer te kunnen zien in het donker. We pakken de metro terug naar ons busje, het is half 12 geweest wanneer we aankomen. Moe maar voldaan, wat een mooie stad.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Om te lezen al energieslopend, wat een geweldige dag. Knap dat ‘n mens dat allemaal opslaat.

IVO 2022-07-11 21:33:45

Veel geleerd door dit geweldig verslag

Opa 2022-07-11 22:00:28

heerlijk land erg mooie stad

jvd 2022-07-11 22:09:12

Wat een geweldige stad is het, iedere keer denk ik dat jullie alles hebben gezien en dan vinden jullie weer een parel😍

Marijn 2022-07-11 23:40:54

Prachtige foto’s 😍

Martijn 2022-07-12 05:10:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.