Info Reisgids
Over de Skalstuguvägen.
De wandeling heeft een ander karakter dan gisteren. Een prachtig meer, veenmoeras en de bergen in zicht. De Skamstugvägen heeft een lange geschiedenis van grensverkeer tussen SW en NO, de weg door de wildernis van Jämtland, nog steeds wonen er slechts een handjevol mensen langs deze weg.
Wederom veel asfalt vandaag - maar de uitzichten maken veel goed. U passeert tal van oude, stenen bruggen, gebouwd in de 19e eeuw na het
verdrag van Kiel, om de reis tussen Noorwegen en Zweden te vergemakkelijken. (deze weg was van oudsher een handelroute).
Het uitzicht op de bergen en het weidse andschap wordt steeds mooier.
U verblijft in een huis naast het zuivelmuseum in Medstugan.
(het mooie houten huis dat nu dienst doet als hostel werd gebouwd als jachthut aan het einde van de 19° eeuw. Daaromheen lag een enorm jachtgebied.
Het werd bezocht door welvarende Zweden en Britse toeristen uit de hoge sociale lagen. Zij kwamen op de ongerept natuur, de schone lucht, maar vooral op de ongekende jachtmogelijkheden af).
Medstugan
Hushållningssä
llskapet
St Olovsvägen 33
83013Aire
T. +46 70-261 57 35
E. medstugan@hushallningssallskapet.se
Verhaal/ervaring van de dag.
Deze nacht, ondanks mijn slaapmasker een eerste maal wakker om 2 uur, klaarlicht, gelukkig wel weer in slaap gevallen.
Ik had een mooi ontbijmandje. Er zat ook een ei in, ik ging er vanuit gekookt, en klopte er eens mee op tafel..natuurlijk niet gekookt, maar snel op een pannetje en ik had een roerei.
De eigenaar van ons verblijf ging ook mijn bagage vervoeren, we hadden om 8 afgesproken en hij nam me een stukje mee tot waar we gisteren van het pad afweken om naar de watervallen te komen. Hij woont waar we sliepen met zijn vrouw en vriendelijke dochter (15 a 17 jaar, ze had al verlof en zou heel de vakantie daar werken). In de auto nog wat over de brand gepraat, ze hebben echt veel geluk gehad (wij ook want de boel had helemaal kunnen afbranden).
Hij had me ook gezegd dat ik misschien vossen of moose kon zien (er zijn blijkbaar ook beren maar die zie je nooit).
Ik begon met een stevige tred, de weg ligt verhoogd, met aan beide zijden een diepte van 1.5 a 2 m, denk voor de sneeuw en ook het water dat hier van alle kanten komt. De weg is heel simpel, stevige asfalt (geen putten gemerkt), een witte middenstreep en onderbroken strepen aan beide kanten, bijna geen verkeersborden (groot verschil met bij ons, ook geen plaatsaanduiding (xx km yy m), om de 150m zou er een plastieken stok moeten staan, voor tijdens de wintermaanden, maar ik vermoed dat die allemaal afgebroken zijn, je ziet af en toe nog een stukje zitten. Aan beide zijden is er veelal dicht bos of loop je naast de rivier.
Ik was nog maar goed op stap of ik zag een vos, een 20 m voor mij, uit het bos komen; hij had een dikke witte staart, hij keek naar mij en liep dan verder door over de baan het bos weer in.
Er staan bitter weinig huizen langs de baan en hoe verder ik ging hoe minder. De brievenbussen staan samen aan de weg.
Af en toe ook vakantiewoningen, geen brienbus, en dikwijls een kleine slagboom die de oprit afsluit. Je ziet meestal een soort van roeibootje soms met kleine buitenmotor liggen aan het meer (nooit grote boten of zeilboten gezien).
Op een zondag was er gelukkig heel weinig verkeer en kon je volop luisteren naar de vogels en het water, zeker waar er versmallingen zijn of kleine watervallen.
Hoe verder ik ging hoe minder bewoning. Soms passeerde eens een Harley (het geluid als die achter je dicht komt...was jaloers), ook 3 hele mooie oldtimers 2 van die supergrote Amerikaanse Chevrolets, en een oude Volvo, begin jaren 60, Al Capone stijl alleen was hij in het rood. Een enkele lonesome fietser gezien.
Net als de kindjes wordt er even naar de auto's gezwaaid, die geven met hun richtingsaanwijzer aan dat ze je opgemerkt hebben en gaan dan links rijden (een enkele Nederlander deed dat niet en reed wel dicht tegen me aan).
Deze weg is een historische baan, voor de handel tussen Noorwegen en Zweden. In 1030 heeft St Olav deze al genomen, in de 17° eeuw was het een handelsroute en toen in 1718 de Zweden Trondheim wilden inpakken heeft men de baan verbeterd voor transport van wapentuig. Rond 1835 heeft de Zweedse koning Karl Johan XIV beslist om de vele gamele houten bruggen te vervangen door stenen bruggen, zo ben ik er een vijftal tegengekomen net naast de huidige weg.
Voor mij zie ik nieuwe bergen liggen, Noorwegen, ook naast de rivieren grote lege ruimten (eerder moerassig veengebied) en natuurlijk veel water.
Aan zo een oude stenen brug rond 11 uur stond een houten rustbank (de eerste en enige tot nu toe), hier heb ik dan mijn ´bokes´ met hesp en kaas, en een mango smootie, en nog een kaneelgebakje van de waardin van gisteren.
Dan weer verder. Het is niet evident om op de kaart te zien waar ik ben, omdat er weinig of geen plaatsaanduidingen zijn, en staat er eens een bord langs de weg dan vind ik die naam niet op de kaart.
Zo zag ik nog totaal onverwacht het grote gele huis (een vroegere melkerij) met rode bijgebouwen staan..mijn verblijf voor vandaag, het was 13.15.
Het is een mooi huis. De benedenverdieping wordt niet gebruikt. Op het eerste verdiep zijn er 3 kamers, in 2 ervan staat zo een oude witte 'spekkachel'. In de kamer die ik voor mezelf gekozen heb staat een leuk bureeltje, een living met keuken en een grote wittel kachel, de keuken is minder uitgebreid dan gisteren, douche en sauna.
Deze avond zelf koken : tomatensoep, verse spaghetti met goulash uit blik.
Alleen geen internet.
De 4 Belgen zijn rond 14.30 toegekomen en de eigenares is dan langs gekomen om hun betaling te innen (als we tot het gele huis gaan kunnen we daar waarschijnlijk wel op internet).
Met het weer, hebben we weer geluk gehad..veelal zonnig , af en toe een periode van stevige wind en zonet een bui, gelukkig waren we al binnen.
Morgen de lastigste etappe :nl. 35 km en de dag erna zeker ook 30... dus proberen nog wat vroeger te starten; bovendien stijgen tot het hoogste punt van de hele tocht net na de grens en dan zou het eerder dalend worden. Alvast een groot deel niemandsland en gelukkig grootste deel bospaden.
Statistiek etappe
28735 stappen of 22.65 km
Medisch
Geen verandering.
Geschreven door Herman.on.tour