Deze dag bezoeken wij de hoofdstad van Luxemburg. Wij rijden vanaf ons verblijf in een kwartier het centrum van Luxembourg in. De wegen zijn goed en de Luxemburgers rijden gedisciplineerd. Ook hebben wij deze dag voor ons bekend een 2,5 uur durende fietstour bij bajatours geboekt. Helaas was de NL tour vol en zitten wij nu bij de Engelse tour. Aangekomen zitten wij met 8 Nederlanders en een Engelstalige gids. Verkeersregels worden er niet uitgelegd, wij zijn Nederlanders dus bekend met fietsen en fietsen meteen weg.
De hoofdstad van Groothertogdom Luxemburg is Luxemburg Stad, oftewel Luxembourg zoals veelal in de stad zelf aangeduid. Het is een relatief kleine stad met een oppervlakte van 2568 km2 en ongeveer 120.000 inwoners.
Luxemburg is een belangrijke stad voor de internationale bankenwereld en mede daardoor een van de rijkste steden van Europa.
Luxemburg Stad is in 963 ontstaan doordat Graaf Siefried een kasteel met verdedigingsmuur bouwde. Deze burcht groeide uiteindelijk uit tot Luxemburg Stad. De stad werd zo uitgebouwd tot een van de sterkste vestigingen van Europa, en kreeg de stad de bijnaam Gibraltar van het Noorden. Helaas is er slechts 10% van de vesting overgebleven, waaronder de bekende Kazematten onder de stad die vroeger gebruikt werd als schuilplaats.
Luxemburg bestaat uit een bovenstad " Ville Haute " . Hier zijn de grote pleinen, het paleis en de grote dure gebouwen. Hier woonde ook de elite. De benedenstad " Grund" heeft een hele andere sfeer. Hier zijn schilderachtige huisjes, cafe's en restaurants. Hier woonden vroeger de armen. Omdat het hoogteverschil erg groot is hadden ze vroeger een speciale lift voor deze inwoners gemaakt zodra zij snel in de bovenstad konden komen om te werken bij de elite. Deze lift ( ondertussen vernieuwd) is nog steeds in werking.
In de jaren zestig had Luxemburg net als Nederland arbeidskrachten nodig. Deze werden voornamelijk uit Portugal gehaald. Doordat Amazon en Microsoft in Luxembourg gevestigd zijn wonen er nu meer dan 170 nationaliteiten in deze stad.
De lonen liggen hier hoger dan in NL. Daarbij is het leven wel duurder in Luxemburg.
Dit is ook goed te merken als je hier uit eten gaat. Nu even over de taal. Wij waren een aantal keer flink in de war geraakt. Op een terrasje denk je eerst he, dat zijn Duitsers en dan ineens oh nee, ze spreken Frans.
Het blijkt dat er in het Duits hier onderwijs wordt gegeven. En dat de tweede taal Frans is, dit word gesproken op de overheidsinstanties. Ook hebben de Luxemburgers een eigen taal. Zodra ze in gesprek met elkaar zijn, spreken ze deze drie talen door elkaar heen. Zodra je hier op gaat letten, hoor je dat ook echt. Heel bijzonder!
Geschreven door FamdBopreis