Stedentrip

Polen, Krakau

Vanmorgen weer vroeg uit de veren. De meerderheid van ons heeft deze nacht beter geslapen dan de nacht ervoor. Voor ons hotel loopt namelijk een aardige drukke weg, met de daarbijbehorende tram. En juist de tram maakt aardig wat herrie, zelfs met de dubbelbeglaasde ramen dicht. Of wij wennen eraan of wij waren ontzettend moe.
Vandaag gaan wij de concentratiekampen bezoeken. Om 9 uur staat de Nederlandse Gids David met een luxueuze taxibus en taxichauffeur al voor ons hotel.

Concentratiekamp Auschwitz / Birkenau is het meest beruchte vernietigingskamp van de nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog. In geen enkel ander concentratiekamp werden zo veel mensen vermoord.

Het kamp Auschwitz werd opgericht als kamp voor politieke gevangenen en krijgsgevangenen, vlakbij het Poolse dorpje Oświęcim (Auschwitz in het Duits). Al snel groeide het kamp. In juni 1940 kwamen er nog eens bijna 750 gevangenen bij en in augustus werd het totaal aantal gevangenen in het kamp opgevoerd naar 3200.


Het aantal gevangenen zou snel oplopen. Höss kreeg van Heinrich Himmler de opdracht het kamp uit te breiden zodat er 30.000 mensen opgesloten konden worden. Vlakbij, bij Birkenau, moest Höss plek maken voor nog eens 100.000 Russische krijgsgevangenen. Uiteindelijk groeide Auschwitz uit tot een cluster van drie kampen Auschwitz 1 was het eerste kamp dat in 1940 werd geopend. Auschwitz II-Birkenau werd het meest beruchte deel van het kamp, waar de meeste mensen werden omgebracht door de gaskamers. Auschwitz III werd vlakbij het plaatsje Monowitz gebouwd als werkkamp voor een aantal grote Duitse fabrieken.

Toch groeide het aantal mensen dat in Auschwitz 1 werd vergast gestaag. Toen in Auschwitz II in 1942 twee gaskamers werden opgeleverd, nam het aantal mensen dat vermoord werd snel toe. Om nog meer mensenlevens te beëindigen, werden vier crematoria toegevoegd. Daarmee veranderde Auschwitz II in de perfecte massamoordmachine. Talloze mensen, vooral Joden, Sinti en Roma werden vanuit goederentreinen rechtstreeks de gaskamers ingevoerd en vermoord. In 1944 perfectioneerden de nazi’s hun moordfabriek nog verder, toen er een perron voor treinen bijna naast de gaskamers werd aangelegd. Zo konden mensen rechtstreeks vanuit de treinen waarmee ze naar het kamp vervoerd werden, de gaskamers in. Honderdduizenden mensen zijn zo meteen vermoord, wellicht al voordat ze goed en wel doorhadden waar ze terecht waren gekomen.
Een groot deel van de selectie was echter niet gebaseerd op de fysieke kracht van de gevangenen, maar op de behoefte aan werkkrachten. Als er geen dwangarbeiders nodig waren, gingen alle gevangenen zonder pardon de gaskamers in.  


Het enorme kamp stond onder strak bewind van de SS’ers die het kamp bewaakten. Daarvoor zette de SS duizenden mensen ( vooral Duitse gevangenen en prostituees in.. Deze bewakers hadden de opdracht gekregen om de gevangenen extra ruw te behandelen, omdat zij staatsvijanden zouden zijn. Dat maakte het leven in het kamp extra zwaar

In het najaar van 1944 stopten de massale transporten van mensen en de massamoorden in de gaskamers op bevel van Himmler, waarschijnlijk omdat Himmler probeerde de sporen van de massamoorden uit te wissen. De crematoria en gaskamers werden vernietigd; tienduizenden gevangenen werden te voet overgebracht naar andere kampen. Bij deze dodenmarsen vielen duizenden slachtoffers.

Toen Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd door de Sovjets, waren er nog "maar" 7000 gevangenen over in het kamp

Hoe veel mensen er in Auschwitz-Birkenau zijn vermoord, is niet helemaal duidelijk. In een poging de sporen uit te wissen, vernietigden de nazi’s de nauwkeurige administratie die ze hadden bijgehouden. Het geschatte aantal mensen dat in Auschwitz omkwam, ligt op 1,1 miljoen. Dat is inclusief het aantal mensen dat omkwam door alle ontberingen in het kamp. Slechts 200.000 van de in totaal 1,3 miljoen gevangenen keerden levend terug.

Onze Gids is niet bevoegd om ons in het kamp te mogen begeleiden. Dus er wacht bij de ingang van Auschwitz een Nederlandstalige Poolse gids die ons vergezeld. David verteld en de Poolse Gids moet controleer of het juiste verteld word.
Ook is er een strenge beveiligheidsprotocoll. Niet vreemd na de gebeurtenis in Israël.
De vitrines met al de overgebleven schoenen, koffers en al het haar wat bij aankomst werd afgeschoren, je kan er moeilijk een voorstelling van maken.

Na het kamp Auschwitz worden wij naar het kamp Birkenau gebracht. Daar neemt de Nederlandstalige Poolse Gids het stokje over.
Wij lopen op dezelfde weg die vele mensen naar de gaskamers bracht.De gaskamers zelf zijn allemaal toendertijd door de Duitsers vernietigd. Maar de overblijfselen zijn nog goed te zien. Even als de houten barakken. De stenen barakken zijn nog aanwezig, deze worden nu gerestaureerd met de originele materialen. Één barak mochten wij met ons select groepje bezichtigen. Al die houten stapelbedden, waar ze met zijn 4,5 personen per bed moesten liggen maakten toch indruk. Wij vonden het al koud en guur. Laat staan de mensen die met hun gestreepte soort pyjama in -15 gr moesten ondervinden.

Voor de laatste avond hebben wij in een echt Pools restaurant gereserveerd. Ben benieuwd..

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Helaas heeft de mensheid hier weinig van geleerd.

Seine Seigers 2024-01-04 10:07:55
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.