We hebben onze wekker vroeger gezet, zodat we om 7u vertrekkensklaar aan onze safari-auto staan, gepakt en gezakt. We rijden naar de Ngorongorokrater. Het is één van de meest bijzondere plekken ter wereld. De krater is ’s werelds grootste intacte caldera. De vulkanen ontstonden samen met de Rift Valley. 3.5 miljoen jaar geleden was er een heel grote vulkaan uitbarsting. Deze zorgde ervoor dat de top van de vulkaan volledig implodeerde en een grote krater vormde, met rondom rond nog een volledige intacte kraterwand. Door al het vulkanische as werd de Serengiti grotendeels bedekt, die er voor zorgde dat de steppe landschap daar gecreeerd werd. De vulkanische aarde is heel vruchtbaar, met goeie grassen en struiken doch beperkt aantal bomen door de harde ondergrond (moeilijk voor de wortels om diep te gaan). Idem in de Ngorongorkrater, het is heel vlak met veel water en vele grassen en relatief weinig bomen door de vulkanische aarde. Het malse gras is echter ideaal voor de grazers. Vanaf de kraterrand, net voordat we afdalen in de krater, hebben we een prachtig uitzicht bovenaan de wand van de krater. Binnen Ngorongoro is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Er is slechts 1 weg naar beneden en 1 naar boven, en deze zijn met kaseien geplaveid (nergens anders, ook niet in Serengiti). Op de bodem van de krater bevinden zich enorm veel dieren (waardoor er ook wel veel toeristen zijn en dit een heel populair en best bezochte park in Afrika is): enkele olifanten (doch enkel bulls, gezien dit te steil is voor vrouwen en kinderolifanten), thompson gazelles, empala’s, grant gazelles, een parend leeuwenkoppel (4 dagen lang om de 20 minuten 😊), geen giraffen gezien dit te steil is voor hen, enorme kuddes zebra’s en gnoes en buffalo’s, enkele nijlpaarden, kraanvogels (uganda’s grey-crowned crane, nationale vogel van Uganda), 2 hyena’s, een jackall (jakhals), … . Ook nog veel andere mooie vogels kunnen we spotten: arenden, gieren, … . Onze gids kent alle dieren en vogels en kan er massaal veel over vertellen, ook heeft boeken mee en een app op zijn smartphone, waar hij ze ons kan tonen alsook de geluiden nadien (met zijn jbl box).
We picknicken ’s middags op een mooie spot met zicht op een nijlpaarden pool en beginnen rond 14u aan onze lange en wilde rit richting Serengiti. Veel stof, bumps, moeilijke paadjes, heel uitdagend voor zowel Edwin, onze top-chauffeur en gids, alsook voor ons. Ongelooflijk hoe hij zonder GPS overal zijn weg kent. Onderweg zien we echter al veel, oa dust devils, vele giraffen, masai dorpjes waar de masai honing verkoopt, … . Van zodra we de gate van Serengiti doorrijden, worden we verwelkomt door een leeuwin die langs de weg aan het paraderen is en zelfs even in de schaduw achter de jeep na ons komt liggen. Nadien zien we ook reeds onze 1ste leopard (luipaard) in een boom, meest zeldzame om te zien van de big five (nu hebben we er reeds 4 gezien: luipaard, leeuw, buffalo en olifant). Een neushoorn zullen we waarschijnlijk hier niet te zien krijgen, gezien beschermd in Tanzania. Enkel onder begeleiding en bij veel betalen (100 dollar per persoon) kan je er zien, want ze willen de locatie niet vrijgeven owv stroper gevaar).
Na een spannende maar ook wat vermoeiende rit (African massage noemen ze dat hier) kwamen we rond 18u30 toe, midden in de wilderness, op een afgelegen kampplaats: Kenzan Tented Camp. We krijgen een familietent toegewezen en zien rond ons kamp giraffen, empalla’s, buffalo’s, babboons, … , op enkele meters van ons. Opnieuw krijgen we de boodschap dat we in het donker niet alleen mogen rondlopen zonder begeleiding. We genieten allemaal van een heerlijke warme douche om het stof van ons af te spoelen. Nadien mogen we in een centrale tent aan een lange tafel aanschuiven voor het dinner. We zitten naast 2 chinese diplomaten en een gezin, alsook een nederlandse (gescheiden) mama met 2 (spraakwaters van) dochters. Temidden van alle natuurgeluiden kruipen we moe en voldaan rond 21u30 in onze tent.
Geschreven door DeBosjes