Wat Arun en fiets/boottoer door Bangkok

Thailand,

We slapen allen uit en genieten rond 9u van ons ontbijt. We maken ons klaar om de metro te nemen richting Thien Pier, alwaar we de ferry kunnen nemen om de Chao Phraya rivier over te steken. We willen namelijk de Wat Arun van wat dichterbij bekijken. Het wordt ‘de tempel van de Dageraad’ genoemd en is op zijn mooist in de late namiddag, wanneer het rode licht van de ondergaande zon de tempeltoren die met miljoenen gekleurde porseleinstukjes versierd is, bekoorlijk en majestueus doet stralen. Men gebruikte vroeger stukjes porselein die men vond van de gebroken porseleinen vazen van de Chinese koopvaardijschepen om de tempel te versieren. Je kan deze tempel ook beklimmen naar de op 82 meter hoogte gelegen top voor een mooi uitzicht over de stad, doch dit hebben we niet gedaan gezien we reeds de Sky Walk gedaan hebben met een magisch uitzicht en gezien we rond 12 uur terug moeten zijn in het hotel voor onze fiets- en boottoer. We wandelen richting de metro en kopen onderweg nog bananen, watermeloen en gebrande nootjes, als lunch. Met de metro geraken we mooi op tijd terug en zijn we klaar om rond 12u20 opgepikt te worden door Mana, onze driver.

Hij brengt ons wat verder in Bangkok (35 min rijden door de files) naar Co van Kessel, een fietsverhuur bedrijf opgericht in 2009 door een Nederlander die Bike & Boat Tours organiseert. We zijn met een kleine groep, met nog 4 jonge Nederlanders en 1 jong Belgisch koppel van Hasselt die op huwelijksreis zijn. Allen krijgen we onze fiets en Matti ook een helm en weg zijn we. Gedurende deze 5 uur durende fiets en boottoer met 2 Thaise vrouwelijke gidsen (1 vooraan en 1 achteraan) ontdekken we heel wat verschillende gezichten van Bangkok. We verkennen met de fiets het bruisende Chinatown, met de hectische marktomgeving, en we fietsen door smalle steegjes en kleine zijstraatjes, bloemenmarktjes en groentemarktjes. De spotgoedkope bossen bloemen zijn een feest van geuren en kleuren. Vooral Matti op de fiets heeft veel bekijks en supporters, men is niet gewoon om zo’n jonge kinderen te zien fietsen (er zijn ook geen fietspaden in Bangkok, dus slechts weinigen wagen zich op de fiets). We stoppen af en toe om water te drinken en efkes te bekomen van de inspanning in deze hitte (allen hebben we rode kaken 😊). Ook bezoeken we de Wat Kalayammit, een belangrijke tempel in het Mahayana-boeddhisme in Chinatown. Het Mahayana-boeddhisme wordt voornamelijk beleden door Thai van Chinese afkomst. Kenmerkend hiervoor is het geloof dat degenen die het nirvana hebben bereikt, terugkeren op aarde om anderen te helpen dezelfde staat te bereiken. De vormen van het boeddhisme die onder andere in China, Tibet, Japan, Korea en Vietnam de overhand hebben, behoren tot het Mahayana-boeddhisme. We (de vrouwen) krijgen een doek om als rok onze benen te bedekken (sarong) en een sjaal om onze schouders te bedekken. We krijgen allemaal een lotusbloem waarvan de bloemblaadjes mochten omvouwen en dan als offer geven aan Boeddha. We mogen in de sangao (centrale schrijn) onze toekomst laten voorspellen aan de hand van het patroon waarin staafjes die we uit een koker schudden terechtkomen. De meeste Thaise boeddhisten volgen echter het Theravada-boeddhisme, zoals ook in Laos, Cambodja, Myanmar (Birma) en Sri Lanka. Met behulp van een ingewikkeld geheel van regels proberen de Thai, zowel leken als monniken, spirituele verdiensten te verwerven in het huidige leven om daarmee hun volgende leven gunstig te beïnvloeden, zodat het lijden afneemt en het bestaan uiteindelijk leidt naar het einddoel: nirvana (verlichting). Een man die vb een deel van zijn leven doorbrengt als monnik bouwt verdiensten op door de strenge regels van het kloosterleven te volgen. Ook degene die monniken ondersteunt door ze dagelijks voedsel te geven, of een tempel bezoekt om voor een zieke te bidden, verwerft verdiensten. Het Boeddhabeeld waarbij gebeden worden opgezegd, vormt slechts een religieus symbool; het is niet zo dat het beeld, of Boeddha zelf, worden vereerd.

We fietsen verder tot aan de Chao Phraya rivier, waar we allemaal mogen instappen in een longtailboat. Ook de fietsen mogen mee op de boot. We wanen ons helemaal in het ‘Venetië van het oosten’ tijdens onze boottocht over de betoverende kanalen van Thonburi, de zusterstad op de andere oever van de Chao Phraya. We zien de charmante kanaal levensstijl van de Thais, zoals die bestond in vervlogen tijden. Scènes van klassieke houten huizen op palen, moeders die hun dagelijkse was doen en kinderen die de tropische hitte wegspoelen. Hierna gaat onze fietstocht verder door weelderige groene gordels door de grote bananenplantages van de stad, op kleine kronkelende paadjes. We stoppen rond 16u30 voor een heerlijke Thaise maaltijd (rijst, fried chicken, vegetables, spicy chicken en een soort soep van groenten en kip in kokosmelk – als dessert krijgen we guava en dragon fruit (fel roze vruchten, met soort kiwi-achtige witte vrucht binnenin met zwarte stipjes)). Na het eten fietsen we verder door Bangkok, om te eindigen met een wilde en snelle bootrit terug op de longtailboot. We worden lekker nat door vele spetters water door de grote golven alsook door de hulp van Matti werd de ene helft van de boot nog net ietsje natter 😊. Om 18u komen we terug aan bij Co van Kessel, waar Mana ons staat op te wachten voor de terugrit.

Na iets meer dan 1 uur zijn we terug aangekomen bij het hotel. We kijken onderweg terug onze ogen uit over het drukke verkeer in Bangkok met vele auto’s, tuktuks, mini-bussen en brommers en kilometerslange file. De auto’s maken hier van 3 rijstroken 4 stroken, waarbij ze ook op de pechstrook rijden tijdens files. Geen uitwijkruimte dus om de ambulance voor ons door te laten … . Bangkok behoort tot de meest vervuilde en door files geplaagde steden ter wereld en wij kunnen dat alleen maar beamen. Bij ons hotel genieten we voor de laatste keer van een zalig zwemke en nadien eten we in onze kamers nog wat kleins (gezien de kids terug honger gekregen hadden na het zwemmen en gezien we reeds rond 17u ons avondmaal gegeten hadden), met oa kippeboutjes, soort chips met gehakt in en nog wat gewone zoutchips. We maken de valiezen klaar voor het vroege vertrek morgenvroeg. De kids willen op hun laatste avond in Bangkok alle drie samen slapen. Tom en ik lezen nog wat in de boeken over Thailand en genieten na van deze zalige dag!


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.