Op ontdekking in Sinya Mines

Tanzania,

We hebben alle vijf geslapen als een roosje in onze lodge! Om 6u30-40 ging onze wekker af, zodat we om 7u15 aan het ontbijt konden zitten. Opnieuw kregen we het eten op onze veranda gebracht aan onze lodge: lekkere pannekoekjes, eitjes (scrumbled of sunny-side-up) met toastjes, een soort granola met lekker vers fruit en yoghurt, koffie, thee en ananas-mango sap. Heerlijk!! En alles wordt door hen zelf gemaakt en gekweekt! Om 8u staan we klaar om te vertrekken met onze safarigids Edwin voor onze eerste gamedrive. We gaan naar Sinya Mines. Dit ecologisch gebied ligt tussen Amboseli National Park in Kenya, Kilimanjaro National Park en Arusha National Park. In de jaren 1940 tot 1960 werd hier meerschuim gewonnen (vandaar de naam ‘mijnen’). In Belgïe en Nederland werden hier onder andere mooie bewerkte pijpen (witte steensoort) van gemaakt.

De Sinya Mines is eerder een kleiner park, een open park zonder afsluiting (anders dan vele andere grote parken). Rond en ook in de Sinya Mines wonen vele Masai mensen, die in harmonie leven met de natuur en het vee. Vroeger, toen de overheid besliste om wildparken te creëren, wilden ze de Masaï met hun kudde weg uit de parken. Ze waren ervan overtuigd dat de Masaï wilde dieren doodden en dat hun vee voor overbegrazing zorgde. Gelukkig dringt het tegenwoordig bij wetenschappers door dat de Masaï eigenlijk op geen enkele manier de wilde dieren hinderen. Ze jagen alleen, met pijn in het hart, als ze in periodes van extreme droogte door hongersnood worden bedreigd. De Masaï hebben opvallende rode gewaden. Ze hoeden traditioneel grote kuddes, zowel geiten als koeien. We zien vooral veel kinderen die met stokken de kuddes samenhouden en rondtrekken. Gezien de grote afstanden in de Sinya Mines gaan veel kinderen niet naar school. In tegenstelling tot de meeste andere stammen in Tanzania hebben de Masai hun traditionele leefgewoonten grotendeels behouden. Hun belangrijkste bezit is hun vee. Hoe groter de kudde is, hoe rijker de mensen zijn. Om hun vee te voeden leven ze als nomaden en gaan ze meermaals per jaar rondtrekken naar een nieuwe plaats met veel beplanting en grassen. Ze bouwen telkens meerdere hutten, in een cirkel naast elkaar, een boma genaamd, en daarrond maken ze een omheining van dorre doornenstruiken om zichzelf alsook hun vee te beschermen tegen wilde dieren.

We spotten al snel vele dieren, zoals verschillende apen (de yellow baboon en vervet monkey), mooie vogels zoals de Superb Starling (soort helderblauwe zwaluw), een toekan, go-away-bird, … . Maar ook zien we snel meerdere giraffen, kleine hertjes Dikdik en gazelles (Thompson gazelle, met zwarte streep op hun flank, en de Grant gazelle). Tussen de vele kuddes koeien en schapen van de Masai, zien we ook veel ezels. We spotten rond de middag meerdere zebra’s. Zalig om in het prachtige open landschap (savanne) met veel typische acacia’s rond te kijken vanuit het open dak, iedereen excited met zijn verrekijker om van alles te kunnen zien. Rond de middag hebben we een picknick lunch buiten, vlak naast de jeep. We worden omringd door een giraf wat verderop alsook enkele apen in de bomen. In de meeste safariparken mag je niet uit de jeep stappen om te eten, te midden van het park. Het park is echt wel een toonbeeld van vrijheid, nergens afsluiting, maar ook geen enkele andere toerist te zien (enkel lokale mensen die er wonen in een gemeenschap), een unieke ervaring!

Het droge weer zorgt voor veel stofwolken en ook dust devils (mini ongevaarlijke zand tornado’s). We spotten op de top van een boom een arend die op vraag mooi wegvliegt zodat we hem in volle glorie zien. Een local vertelt dat hij niet zolang ervoor een mannetjes olifant, die solitair rondtrekt, heeft gezien. We rijden een stukje verder en in een open vlakte ziet het scherpe oog van Dauwe in de verte onze eerste olifant van de reis. Ongestoord kunnen we heel dichtbij komen en hem gadeslaan hoe hij rustig graast en geleidelijk aan zijn weg voorzet richting de volgende waterpoel of rivier (hij moet elke dag een grote hoeveelheid water drinken).
Rond 16u30 arriveren we terug aan onze lodge. We krijgen een rondleiding door Restituta op de boerderij. Alles wat we op ons bord krijgen wordt ter plaatse gekweekt; tomaten, broccoli, bloemkool, pompoen, wortels, bananen, tarwe, tijm, oregano, bieslook, kervel, ui, spinazie, paksoi, lemoen, papaya, verschillende salades, paprika, pepers, … maar ook kippen, ganzen, kalkoenen, eenden, konijnen, runderen, schapen, …

Er wordt ’s morgens een 3-tal uur en ’s avonds een 3-tal uur een vuurtje gestookt waar waterbuizen langslopen om zo warm water te genereren voor de douches. Ook de bloemen die op de kamers staan ter versiering worden ter plaatse gekweekt.
In de verte zijn enkele boerderijk medewerkers na het werk een balletje aan het trappen en Restituta stelt voor om mee te doen. Met veel enthousiasme worden we onthaald en krijgen we hesjes aan en worden verdeeld in 2 groepen. Matti, Dauwe en Lola nemen de meeste doelpunten voor hun rekening en dit vinden zowel de locals als zij de max. Na een groepsfoto nemen we nog een duik in het zwembad om te verfrissen om daarna te genieten van het lekkere eten op onze veranda. Dit maal krijgen we pompoensoep, beef, gebakken patatjes, stirfried groentjes en gestoomde wortelen. Als dessert een chocolade cake met aardbeien.
Na het eten wat relaxen aan het kampvuur en de sterren bewonderen (de schorpioen konden we goed zien) en dan nog een initiatie manillen in het huisje. Op tijd naar bed want morgen staat een wandeling richting de Kilimanjaro op het menu.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Mooi dat we het op deze manier een beetje kunnen meebeleven!!! dikke knuffel xxx

mia 2024-07-30 12:48:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.