Stadstour met Kalèche en bezoek aan de grootste tempel van Egypte

Egypte, luxor

Na een goeie nacht eten we samen een uitgebreid ontbijt. Om 9u staat Ahmed ons reeds op te wachten, om ons te begeleiden met taxibootje tot aan de overkant van de Nijl, de Oostkant, alwaar we een stadstour in Luxor met kalèche gepland hebben. Kalèche is de benaming voor paard en wagen. We krijgen 2 koetsen en de kinderen mogen vooraan zitten bij de paardenmenners (een papa, Raghnar, en zijn zoon). Een zalige manier om vanuit de kalèche Egypte te verkennen. We krijgen heel veel uitleg van onze paardenmenner, die voluit over zijn stad vertelt. We rijden door de lokale marktjes en straten van Luxor, en genieten van alle bedrijvigheid. Vanuit onze kalèche kunnen we alles en iedereen goed zien, zonder dat we aangesproken worden om iets te kopen of aangestaard worden. We zien vele moskeeën, scholen, een katholieke kerk, slagers en bakkers en allerhande op de marktjes, … .We kijken onze ogen uit, kopen onderweg een lekkere watermeloen (aan correcte prijs, mbv onze gids 😊), zonnebril voor Matti, muggen-spray in apotheek voor Lola en natuurlijk ook enkele flessen water. Het is er lekker warm in Egypte, en Abdel, onze gids in Caïro, had ons vanaf de eerste dag reeds gedrild om heeeeel veel water te drinken!

Iets na 11u zijn we terug in ons hotel, en genieten we opnieuw van een zalige frisse duik. Toch wel een essentieel element voor onze kids op deze reis, hoewel de volwassenen ook evenzeer uitkijken naar het zwembad. Papie en mamie testen ook reeds de snorkelmaskers en doen hun dagelijkse lengtes in het water. We genieten van een lekkere verse juice (mango, orange, strawberry) en bananen milkshake voor de kids. Zalig die heerlijke versgeperste sappen, die quasi niets kosten ivm onze Belgische verse vruchtensappen! We bestellen een 4-tal ‘sandwiches’ om te delen, telkens 2 broodjes per bord met eveneens frietjes erbij (kip, beef, cheese, en een mix van vlees) en tomaatjes en komkommers.

Om 14u komt Nine ons oppikken in ons hotel. Zij is de Nederlandstalige gids, vriendin van Myriam, die de kids zal vergezellen op hun Dummie de mummiespeurtocht in de Karnak tempel, aan de oostzijde van de Nijl. Ze is onderwijzeres en hier een 20-tal jaar geleden gestrand. Opnieuw gaan we naar de overkant van de Nijl met Ahmed, die ons begeleid naar een taxibootje. Daar staat dan een minibusje op ons te wachten om ons naar de Karnak tempel te brengen. Het is een 3-tal km, van de Luxor tempel naar de Karnak-tempel, via de oude sfinxen allée. Na enkele minuten arriveren we en begint Nine haar enthousiaste uitleg aan de kinderen over Ramses en de geschiedenis van de Karnak tempel. Ook wij luisteren geboeid en vinden het eigenlijk stiekem jammer dat we niet met haar meekunnen op tocht door de Karnak tempel. De kids krijgen een ketting met scarabee (kever) rond hun hals, apetrots zijn ze. Wij krijgen als gids Azzou, een Egyptische gids die behoorlijk goed doch veel te snel Nederlands spreekt, waardoor we hem niet altijd heel goed verstaan. Hij gaat telkens een stapje achteruit, wanneer we dichterbij komen wanneer we het in de drukte van mensen rondom ons niet goed horen (papie en mamie horen toch al ietsje minder goed hé :). Ook is Azzou wat ongeduldiger en onvriendelijker naar de kinderen toe, wanneer we na een uurtje terug samen met hen de tocht verderzetten. We missen de top-gids Abdel!

De tempel van Karnak is een wijdvertakte tempelstad, het belangrijkste Egyptische monumentale complex. De bouwwerken zijn ten dele 2000 jaar voor onze jaartelling gebouwd. Farao’s hebben dit heiligdom steeds verder uitgebreid door pleinen, zuilenzalen en tempels te vergroten. Het meest imposante bouwwerk van Karnak is de grote tempel van Amon, gebouwd door Ramses II. Hij liet zich het liefst afbeelden als vermetele oorlogsheld, die de vijand afslachtte, als lieveling van de goden. Deze motieven bevinden zich op de pyloon. Zeer indrukwekkend is de weg naar het heilige meer, die door de verschillende tempelterreinen (staatsgod Amon, Chons) leidt en doet vermoeden met hoeveel inspanningen de farao’s elkaar bij de uitbreiding van Karnak wilden overtroeven. De grote zuilenzaal, met meer dan 130 ronde zuilen van 24 meter hoog, gold vroeger als een van de wereldwonderen. Onze gids Azzou vertelt honderduit over deze tempel en al zijn verhalen. Op veel plaatsen zie je nog de prachtige kleuren en tekeningen die deze tempel vroeger had. We eindigen onze excursie in de Karnak tempel met 7 toertjes rond het standbeeld met scarabee, gezien dit gelukt brengt volgens hun geloof. Papie Beitem doet echter nog een 8ste toertje, om nog geluk voor zijn duiven te vragen.

Met het minibusje keren we terug naar de kade aan de Nijl, alwaar Ahmed ons reeds opwacht om ons met de veerboot over te zetten naar de westkant. We wandelen samen met Nina terug naar ons hotel, waar haar fiets staat, en nemen afscheid van haar. De kinderen zijn laaiend enthousiast over haar en hun leuke namiddag. Terwijl wij ons opnieuw in het koele heerlijke zwembad plonsen, zien we dat Nine in de tuin nog geniet van een maaltijd. Tom gaat nog wat Egyptische ponden afhalen in het dorp. ’s Morgens had de de hoteleigenaar ons verteld dat we welkom waren om ’s avonds op het dakterras mee te feesten. Er is een dame jarig, 70 jaar, bevriend met de hoteluitbaters, en er wordt een groot feest georganiseerd met typische Egyptische dans en shows en muziek. Dat zien we volledig zitten! We maken ons allen klaar en genieten eerst van een aperitief (biertje voor de mannen en lekkere mojito voor de dames) op het dakterras, met lekkere zoutchips die Tom in het dorp op de kop had weten te tikken. De kinderen spelen samen en maken een raadsel met hiërogliefen, die we later op de avond mogen ontrafelen. Rond 20u begeven we ons naar het mooi versierde restaurant op het 2de verdieping, waar we mogen aanschuiven aan een heerlijk Egyptisch buffet. Er is een live bandje met Egyptische zang en dans en nadien optreden van verschillende Egyptenaren, … Mamie en ik worden meegenomen door een enthousiaste dame op de dansvloer! Een heel leuke avond, die we rond 22u30 afsluiten.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.