Mijn favoriete stad in MaleisiëNa een lange dag reizen met een overstap in Kuala Lumpur komen we aan in Melakka. We hebben een hostel geboekt vlakbij de ‘Dutch Square’, dit is een plein met gebouwen uit de tijd van de Nederlandse kolonisatie van de stad. Dit is echter niet wat de meeste aandacht trekt, dat is voornamelijk de kleur. Alle gebouwen en de wegen rondom dit plein zijn helemaal rood geschilderd. Om deze reden wordt het ook wel de ‘Red Square’ genoemd. We doen een dutje en lopen ‘s avonds de nachtmarkt op die elk weekend gehouden wordt. We hebben geluk dat het zondag is! Op de markt kun je souveniertjes kopen, handgemaakte kleding en heel veel eten. We hebben al een tijdje niet meer over een nachtmarkt gelopen, dus het is leuk om er hier weer eentje te hebben.
De volgende dag doen we alles op ons gemakje. De stad is heel schattig met zijn kanaaltjes en versieringen en is hierom ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is rookvrij, maar gelukkig niet alcoholvrij. Dus we genieten van het uitzicht op het water, op een terrasje met een lekker koud biertje. In het oude stadhuis is nu een geschiedenismuseum gevestigd en aan het eind van de middag besluiten we deze te bezoeken. Sinjo en ik staan bij het loket en ik steek drie vingers op waarmee ik aangeef dat ik drie tickets wil. En we krijgen zo drie ‘localtickets’ naar ons toegeschoven. In veel landen in Azië zijn toeristische attracties duurder voor toeristen (lees: blanke toeristen) dan voor de lokale bevolking. Maar blijkbaar zijn Sinjo en ik Aziatisch genoeg om door te gaan voor Maleis.
Hoe onze ‘Gouden Eeuw’ een zwarte bladzijde in de geschiedenis was voor MaleisiëOmdat we gisteren niet genoeg tijd hadden om het hele museum te bekijken, starten we vandaag weer een nieuwe museumtour. Met dezelfde ticket als gisteren lopen we zo weer naar binnen en gaan we verder waar we gebleven waren. In het museum wordt beeld gegeven aan de tijd in Maleisië van vóór de Europese kolonisatie. Malakka was een belangrijk handelspunt voor handelaren uit India en China omdat de stad precies tussen beide landen in lag. Hierdoor zijn er nu nog steeds veel Indiase en Chinese mensen in Maleisië en is het land een mix van drie culturen. De Islam had al heel vredig zijn intrede gemaakt in het land, al bleef veel lokale bevolking nog steeds geloven in de magie van de natuur. Verschillende sultans zorgden op hun beurt voor het volk en de economie van Malakka. Door de strategische positie van de stad werd er veel onderhandeld met andere naties. Malakka had het goed.
Tot de Portugezen het land binnenvielen en met hun wapens de mensen onderdrukten. Hoewel de Sultan probeerde om samen te werken met de blanken, liep dat op niks uit. Meer dan 100 jaar was Malakka in de greep van de Portugezen. Met geweld probeerden zij de bevolking te bekeren tot het Christendom, maar dit had weinig succes.
En toen kwamen de Nederlanders uit het voormalige Batavia (nu Jakarta) om de mensen uit Malakka te helpen tegen de Portugezen. Tenminste dat is wat er gedacht werd. De bevolking streed met behulp van de Nederlanders tegen de Portugezen, maar na deze overwinning bleken de ‘Balanda’s’ hetzelfde te willen: macht. Alleen gebruikten deze nieuwkomers nog meer geweld. De Nederlanders hadden in die tijd de beste schepen en wapens ter wereld en onderdrukten de lokale bevolking daarmee. Ieder die hier niet in mee ging werd vermoord. De Nederlanders hadden weinig grenzen als het ging om het uitbreiden van hun imperium vanuit Indonesië.
Het ‘landjepik’ ging verder toen de Britten Malakka binnenvielen en de strijd aangingen met de Nederlanders. Al was deze strijd snel gestreden toen Nederland zijn mannen terugroep naar Batavia om daar het land te verdedigen. Het behoud van Indonesië was belangrijker dan het uitbreiden van het imperium. Tot begin 20e eeuw hebben de Britten het voor het zeggen gehad in Melakka. En al de details uit deze tijd leren we in het geschiedenismuseum en het maritiem museum. Dit laatste museum is een enorme replica van een schip uit die tijd.
Streetart en husky’sHoewel Georgetown bekend staat om zijn streetart, kun je dit veel meer vinden in Melakka. In de avond doen we een tour over het kanaal waarbij de diversiteit van de stad zien: oude koloniale gebouwen, straatkunst, armoedige huizen en moderne appartementencomplexen. Toch valt op dat ondanks de verschillen het overal even schoon is. De straten zijn opgeruimd en alles is netjes verlicht. Het is oprecht een heel mooie stad om te zien. We willen niet alleen de stad vanaf het water bewonderen, dus de volgende dag fietsen we nog langs verschillende plekken waar de boot niet bij kon komen. Het is heerlijk om gewoon rond te fietsen en te stoppen om kunst te bekijken of een kop koffie te drinken.
De laatste dag van Melakka bezoeken we het huskitory. Dit is een opvang waar husky’s worden gefokt en waar je kunt spelen met de honden. Zulke dingen kun je alleen maar in Azië vinden, en wie vindt het nou niet fijn om even te knuffelen met schattige honden?
Hierna nog één stop in Maleisië voor we verder gaan naar Indonesië, namelijk de hoofdstad Kuala Lumpur.
Geschreven door Rugzaktoeristen