Dag 25 Rome

Italië, Roma

Zondag. Het begint door te dringen dat het erop zit. Jammer maar helaas.
Ik weet nog goed de eerste fietsdag... De onrust. Het onwezenlijke afscheid van Mieke. Veel vertrouwds even loslaten. Het alleen en relatief lang alleen, op stap gaan. Niet weten waar je s avonds overnacht en bij wie. Vertrouwen hebben dat het allemaal goed komt. En het is goed verlopen. Veel goede en onverwachtse contacten. Soms ontroerend. En soms klikte het ook wat minder. C'est la vie.
Een feestelijk onthaal bij La Vialle. De fiets die het goed heeft gedaan. Ik weet nog dat ik bij Lochem geen "hupje" met de fiets kon maken. Dat is nu geen probleem meer. Je bent één met de fiets na zoveel dagen.
Je gaat goed je eigen grenzen kennen. Je weet wanneer je moet stoppen. Je weet wanneer je moet eten en drinken. Ik ben me van veel meer bewust geworden.
Ik ben op sommige punten anders tegen zaken aan gaan kijken. Milder? Geleerd van de Italianen: this is Italy.

De dagen zijn voorbij gevlogen. Ik heb in het voorjaar aan Edward en Hans (twee oud studiegenoten) toegezegd een blog o.i.d. bij te houden. En dan ontstaat er een verhaal. Veel groter dan ik ooit in gedachten had. Ik maakte dat meestal dezelfde dag 's avonds. Fysiek moe, maar een verhaal typen, ging vanzelf. In een flow. Het kost je geen energie, het levert je zelfs een positief gevoel (voldoening) op als je op "verzenden" klikt. Deze vorm heb ik niet van te voren bedacht, die ontstaat. En dat geldt in zekere zin ook voor het fietsen. Tuurlijk kost het energie; ik heb het nooit als vervelend ervaren. Niet niet weg dat ik wel zware momenten heb gehad. De klim naar Lana, nadat de Timmelsjoch was geweest. De rit naar Oetz, waarbij ik te laat heb gedronken en of te laat heb gegeten. Beide keren zat ik er redelijk door.
Er heeft onderzoek naar "flow" plaats gevonden: als je iets met plezier kunt doen dan vliegt de tijd, kost het weinig energie en levert het zelfs energie op.

Dit waren een paar gedachten, die nu bij me opkomen na een dag Rome.

Rome:
Op een halve liter yoghurt naar Rome. Ik ga met de bus. Effe wachten en dan komt de bus. Een halte later overstappen. Maar ik kom in hartje Rome. Wat een luxe...
Ik heb een programma wat ik lopend ga doen: Colloseum, Piazza Venezia, Trevi fontein, Pantheon, Piazza Navona, de Tiber over naar de wijk Strastevere, Santa Maria de Stratevere, Castel S. Angelo, Piazza del Popolo, Spaanse Trappen. Bij de Piazza Venezia kan ik de bus weer nemen naar de b&b op vijf kilometer van het vliegveld Ciampino. Her en der een foto als impressie van een dagje Rome. Het was voor mij een hernieuwde kennismaking met Rome. Met Teun ben ik een aantal jaren geleden een week in Rome geweest.
In de loop van de dag wordt het steeds drukker. Bij het Pantheon ontstaat zelfs een wachtrij.
Heel veel militairen. Ik loop een stukje langs de Tiber, waar ik gisteren heb gefietst. Ik bekijk de Santa Maria de Strastevere. Een eenvoudige kerk, met een lange geschiedenis. Met Teun ben ik hier geweest. Toen en ook nu wordt er mooi gezongen.
Op het einde van de dag onweert het. Op het moment dat ik in de bus stap, begint het goed te regenen. Ik kom droog bij de b&b aan. En bereidt het laatste voor om morgen vroeg op het vliegveld te zijn.



Ik besef dat ik bevoorrecht ben om deze tocht te hebben kunnen maken. Daar heb ik vandaag, meer dan de vorige dagen, bij stil gestaan.

In het Engels is er een term Wanderlust. Paul Mc Cartney heeft er een mooi lied overgeschreven. Ik wil graag deze dag afsluiten met een citaat van Azer Nafasi over Wanderlust (bron internet). https://www.youtube.com/watch?v=Od5JgUOZYEc

You get a strange feeling
When you leave a place
Like you'll not only miss
The people you love, but
You miss the person you
Are at this time and place
Because you'll never be
This way ever again.

Geschreven door

Al 15 reacties bij dit reisverslag

Wauw John! Respect, voor zowel je schitterende tocht als ook voor je fantastische verslagen! Wat mag je trots zijn op jezelf! Een goede thuisreis gewenst en tot ziens!

Marco Zoomer 2016-09-11 21:30:04

John, inderdaad respect. Ik heb met heel veel plezier je reisverslagen gelezen en heb bewondering voor je prestatie. We spreken elkaar snel.

Patrick Gaynor 2016-09-11 21:46:45

Wow, knap gedaan John. Leuk om je reis "mee te maken". Goede reis naar huis gewenst.

Sib 2016-09-11 21:57:47

Mooi dat je een droom hebt waargemaakt. Mooi dat ik het mocht meebeleven. Mooi dat het goed is gegaan. Mooie verslagen. Mooie foto's. Mooi dat je snel weer in Almelo bent. Mooi!

Herman Kroeze 2016-09-11 22:05:07

Diep respect voor je reis en je verhalen!

Gerda Boertien 2016-09-11 22:09:19

John, waar ik ook was als ik jouw update voorbij zag komen ben ik direct gaan lezen. Het was geweldig mooi en vooral ook heel beeldend. Met mooi weer en heelhuids elke dag aankomen is een 'zegen'. Ik ben nu benieuwd hoe lang het duurt voordat deze reis uit je systeem is :-) Tot snel in Almelo. gr. Bas

Bas Hilckmann 2016-09-11 22:11:18

Doel bereikt, super!! Nu weer richting Nederland. Jammer dat we niet meer mee kunnen genieten van jouw mooie belevenissen! Telkens weer leuk en boeiend om te lezen. John, een goede terugreis gewenst en een goed weerziens met Mieke en de kinderen!

Josien Wannink 2016-09-11 22:29:38

Hoi John. Wat een uitdaging! Je hebt het gedaan, super, proficiat met deze prestatie. Ik zal het missen je dagelijkse update en verhalen. Met het vergroten van de afstand zorgde je verhaaltjes en belevenissen voor verbinding. Een voorspoedige terug reis en tot ziens in Almelo. Gerard

Gerard lansink 2016-09-12 00:31:56

Beste John, ben je blog pas beginnen lezen (telkens we een internetverbinding hadden) vanaf 6/9 -onze aangename kennismaking - met heel veel plezier. Wat een vlotte schrijf- en rijstijl 👍. Zou bijna durven zeggen dit smaakt naar meer 😉. In elk geval veel respect naar jou toe en misschien tot ziens ? Luc & Annick

Luc 2016-09-12 09:26:43

Gefeliciteerd John!! Je hebt de rit erop zitten en vandaag vlieg je alweer terug naar Nederland. Ik heb van de reisverhalen genoten. Sommige dingen waren heel herkenbaar, andere ervaringen weer hilarisch. Ik vraag me alleen af hoe het komt dat je "slechts" 1317km hebt afgelegd? Als ik met de auto van Arezzo naar Rotterdam reed, dan stond erbij mij zo ongeveer 1450km op de teller. Arezzo-Rome is nog eens 250km, dus of je hebt een snelle veel kortere route gereden, of er klopt iets niet met de kilometerteller? Wel thuis, hartelijke groet en hopelijk tot volgend jaar! Rene

Rene 2016-09-12 09:29:21

Heel veel respect John. Mooie verhalen en prachtige foto's van ons favoriete vakantieland. Goede terugreis!

Daniëlle Steinmeijer 2016-09-12 10:44:06

Mooi gedaan John! Goede reis naar Nederland. Het is hier prachtig fietsweer dus je kan hier nog lekker uitfietsen..... :-)

Marcel Godefroy 2016-09-12 13:22:00

John, Gefeliciteerd met je prestatie op zowel geestelijk als lichamelijk vlak. Niet even naar de paus geweest? We praten een keer bij als je thuis bent en als je weer in je gewone leventje zit. Welkom thuis.

Ted en Carla 2016-09-12 18:44:49

John gefeliciteerd, wat een prachtige reis en mooi verslag, bedankt dat ik mee heb mogen lezen! Groeten uit Rijssen

Natalie I. 2016-09-13 09:29:54

He John, wat een prachtige reis en een knappe prestatie. Ik heb erg genoten van al je mooie verhalen. Van mij mag je binnenkort weer op reis gaan als je een blog bijhoudt. Welkom thuis in Almelo en tot snel!

Matthijs 2016-09-13 17:00:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.