De dag voor vertrek (proloog)

Nederland, Almelo

De avond voor het vertrek is de woensdag 17 augustus. Ik gebruik dit moment om kort stil te staan bij de aanloop en voorbereiding. Mijn fiets staat woensdagavond, bepakt en bezakt, startklaar.

Van Almelo naar Rome fietsen is voor een soort van jongensdroom. Een jongensdroom om vanuit Almelo naar de Middellandse Zee te fietsen. In 1996 ben ik van plan geweest om naar Santiago de Compostella te fietsen. Het kwam er niet van. Een longontsteking gooide roet in het eten. En het lijkt me nu, als eenenzestig jarige, de tijd om deze droom te realiseren. Alleen en zonder vooraf al te veel geregeld te hebben. Het doel ligt in ieder geval vast: Rome. Reitsma's Route naar Rome is het kompas. De weg loopt globaal via Roermond, Koblenz, Garmisch Partenkirchen, Merano, Verona, Ferrara, Florence, Assisi naar Rome. Als het allemaal meezit dan ga ik voor de sportieve variant en wordt o.a. de Timmelsjoch een mooie uitdaging. Evenals een paar passen op weg naar het Gardameer. Onderweg breng ik zeker een bezoek aan Fattoria La Vialla in de buurt van Arezzo. Een biologisch dynamisch familiebedrijf wat alles zelf verbouwt en produceert. En in Rome wil ik als afsluiting de basiliek van Santa Maria in Trastevere bezoeken. Een van de oudste kerken in Rome. Aan de buitenkant eenvoudig en van binnen heel bijzonder. Ik ben er een keer samen met Teun geweest, na het behalen van zijn middelbare school diploma.

Hoe de reis verloopt? De tijd zal het leren. "Het is de weg die telt"
En als er wifi is en ik nog wat energie over heb, laat ik via Pindat (dit reisverslag) weten waar ik ben.

Medio 2015 is langzamerhand het idee ontstaan om concreet naar Rome te fietsen. "Mieke, ik heb een leuk idee voor de vakantie 2016. Fietsen naar Rome". "Leuk idee, John, het is jouw idee. Dan doe je dat toch. Ik fiets niet mee".
Ik begrijp het. Ik heb iets met fietsen en gecombineerd met een jongensdroom om naar de Middellandse Zee te fietsen, ontstaat rond de zomer van 2015 het begin van deze fietsreis

Je gaat erover lezen. Op internet is er veel te vinden. Leuke en persoonlijke verhalen. Ik word steeds enthousiaster. Bestel de drie boekjes van Hans Reitsma met de routebeschrijving. Verdiep me in trekkingfietsen, kijk naar tweede hands en bezwijk voor een aanbieding voor een trekking fiets en fietstassen rond de kerstdagen. En voordat je het weet, heb je de meest relevante spullen bij elkaar.

Afgelopen zondag heb ik wat ik mee wil nemen alvast klaargelegd om een idee te krijgen van de hoeveelheid. En dan ontstaat twijfel. "Wat neem ik nu echt mee?" Welke regenkleding? Wat voor gereedschap? Medicijnen? En wat laat ik thuis. Je maakt risicoafwegingen.
Ik heb me bij Pindat aangemeld. Hoe dat gaat? Ik heb me er nog niet echt in verdiept. Komt wel.

Ik weet ook nog niet of ik terug ga vliegen of met de trein ga. Ik heb wel de afgelopen week een fietshoes (fietspyama) via internet aangeschaft, voor het geval ik ga vliegen. Het is een klein compact setje van slechts een halve kilogram.
Ik wil eigenlijk vooraf niet teveel geregeld hebben. Dat is juist wat ik wil leren en ervaren hoe dat is. Vertrouwen dat het goed komt. Handelen naar bevind van zaken. En te ervaren dat voor elk probleem er wel een oplossing is.

En natuurlijk gaat het me om het fietsen.

Ik werk tot en met vandaag. Dit vanuit de gedachte dat je thuis over van alles en nog wat gaat nadenken.

Ik merk dat ik vanaf zondag ik onrustiger ben. Wat ga je tegen komen? Het is allemaal niet uitgekristalliseerd en dat is tevens het avontuur.
Ik heb een route en een doel. Dat geeft de richting. Het middel is de fiets. De tijd begrens ik tot maximaal vierenhalve week.

Het alleen op reis gaan. Het volledig op jezelf aangewezen zijn. Voor mij is dat nieuw. Net zoals het nieuw is om zolang te gaan fietsen. En niet alles geregeld te hebben.
En hoe gaat het conditioneel? Zolang elke dag op de fiets. Ik ga mezelf vast tegen komen. De vraag is wanneer en hoe.

De droom en het avontuur. Het mooie Oostenrijk en Italië wat lonkt. De bergen. De denktijd, die je ter beschikking krijgt........

Wout komt 's avonds met de vraag of ik nog ruimte over heb. Hij heeft een aantal energierepen, voor het geval....

Morgen, donderdag 18 augustus, gaat het echt beginnen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.