Afsluiting & 10 tips

Nederland, Houten

We zijn weer thuis, de was draait, de tuin is op orde gemaakt. Thuis, met heimwee. Wat zijn we dankbaar dat we deze reis mochten maken. Wat hebben we van Japan genoten en van elkaar. Lente is bevestigd in haar wens om ooit in Japan te gaan wonen. Ze begint in september aan de vrije universiteit met een taalcursus. Ik heb zo het vermoeden dat Japan misschien een grote rol gaat spelen in de rest van ons leven.

Wat ontzettend leuk ook dat onze achterban "mee is gereisd". En wat een mooie reacties kregen we! We voelden ons heel erg verbonden en toch helemaal los van onze wereld zoals we die kennen. Dat is, denk ik, de beste manier om te ontdekken. Verbondenheid en veiligheid maakt dat je open en vol vertrouwen dingen kan opnemen. Je mag je verwonderen en weten dat door te zien en beleven je wereld voor altijd veranderd is.

Op de foto's o.a. een paar van onze bijzondere ontmoetingen. En een paar van mijn favorieten, dus het zou kunnen dat je ze al eens voorbij hebt zien komen.

(Douwe, Nicky, Lente & David))

Tot slot een paar tips voor Japan-reizigers:

1. Minder = meer!
Japan bezoek je misschien maar één keer in je leven. Dat betekent dat je veel wilt zien en doen. Wij kozen er echter toch voor om wat bestemmingen van de verlanglijst te schrappen. Minder reisdagen betekende voor ons dingen met echte aandacht doen. Een iets lager reistempo maakte dat we echt konden 'landen' op bepaalde plekken. Japan is op zich al overweldigend genoeg. Daar moet je het juiste reistempo bij zoeken.

2. Kies niet alleen westerse hotels, maar ook ryokans met onsen
De manier om het traditionele Japan te ervaren. Rijstpapieren wanden, tatami matten, futon matrassen en een yukata met slippers dragen. Je denkt dat het niet Japanser kan. Totdat je het diner of ontbijt gereserveerd krijgt (meestal inclusief). En dan natuurlijk de onsen. Geen reis naar Japan kan zonder!

3. Leer een aantal basiswoorden en -zinnen in het Japans
Eigenlijk een tip voor iedere vakantie naar een land met een andere taal. Met een paar woorden kom je een heel eind. Omdat het handig is, maar ook een beetje uit respect. Lente spreekt en verstaat door het kijken naar anime een aantal woorden en zelfs zinnen. Wij merkten dat de Japanners onder de indruk waren. We hadden er leuke ontmoetingen door!

4. Investeer in een Japan-Railpas
De railpas is geldig voor alle JR trein- en metrotrajecten. De investering meer dan waard. De trein en met name de shinkansen is de manier om snel en comfortabel te reizen. De shinkansen-treinen hebben non-reserved coupés, maar je kunt ook gratis plaatsen reserveren. Wij hebben dat direct bij het begin voor alle verplaatsingen geregeld. Als het niet te druk is bij het loket, willen ze dat best voor je doen. Tip: let vooral ook op de conducteur die regelmatig controlerondjes loopt. Iedere keer als hij de coupé verlaat, draait hij zich om en buigt naar alle reizigers. Prachtig!

5. Gebruik een IC-kaart
Combineer de Japan-Railpas met een IC-kaart (oplaadbare OV-chipkaart) en je bent ook voor andere metro's en bussen dan JR klaar (er zijn diverse aanbieders in Japan). Opladen gaat per 1000 Yen. De IC-kaart kan ook gebruikt worden bij vending-machines (iedere hoek van de straat) en de supermarkten zoals 7-Eleven. Er zijn verschillende 'merken' IC-kaarten. Wij hadden de Manaca kaart. Werkte prima in alle steden die we bezochten.

6. Huur pocket WIFI
In de hotels, restaurant en op vliegvelden is WIFI prima geregeld. Maar juist op straat is een internetverbinding superhandig voor het navigeren. Google-maps is echt briljant voor het navigeren te voet, maar vooral ook voor de OV. De metro's en bussen in Tokio (soms best complex) waren hierdoor een eitje! De pocket WIFI is een klein apparaatje dat zo'n 8 uur meegaat ('s avonds kun je opladen voor de volgende dag en voor noodgevallen zat er nog een powerbank bij). Je kunt met meerdere devices inloggen. De verbinding was snel genoeg om alles te kunnen doen. De kinderen gingen regelmatig 'live' om hun vrienden van over de hele wereld te laten meegenieten van een mooie tempel of een gave shop. Wij huurden pocket WIFI bij Japan Wireless voor de duur van de gehele reis. Online van tevoren besteld en het naar het eerste hotel laten sturen. Daar lag het netjes klaar. Op de laatste dag deponeer je het apparaat in de meegeleverde retourenvelop in een brievenbus.

7. De 7-Eleven is je beste vriend
Deze winkel (of vergelijkbaar, zoals de Family-Mart) is een handige en goedkope plek voor kleine boodschappen en zelfs een snelle koude of warme hap. Wij haalden hier meestal onze lunch. De meeste filialen hebben een klein hoekje waar je het gekochte eten en drinken kan nuttigen. Bijkomend voordeel is dat je bij de 7-Eleven geld kunt pinnen (opnemen) bij de ATM. Dit kan in Japan namelijk lang niet bij alle geldautomaten. Japan is een modern land, maar werkt nog vrijwel volledig met contant geld. Handig dus dat je meerdere filialen in vrijwel iedere wijk binnen een stad vindt.

8. Het leven in Japan duur? Valt best mee hoor!
Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Je betaalt voor de reis (tickets, hotel e.d.) vergelijkbare prijzen als in Nederland. In vergelijking met ander landen in Azië is dat dus wat duurder. Maar de kosten voor het levensonderhoud vielen reuze mee. Als je uitgebreid traditioneel wilt dineren, dan zijn de prijzen van de restaurants ook vergelijkbaar met Nederland. Wij kozen er vaak voor om lunch te halen bij de 7-Eleven. Omdat wij rond lunchtijd vaak in de trein zaten, kochten we regelmatig een bento-box. Dat is een volledige lunch (vlees/vis, groente en rijst) in een mooi doosje (5 tot 8 euro p.p.). Voor diner gingen we vaak naar kleine tentjes en gingen we op zoek naar de lokale specialiteiten. Goede ramen (iedere streek heeft zijn eigen variant) met wat side-dishes en een pul bier kost zo rond de 10 euro p.p. Okonomiyaki (de hartige Japanse pannenkoek) kost ongeveer hetzelfde en wordt voor je neus klaargemaakt. Leuk en lekker dus!

7. Ga een dag op stap met een gids van Kyoto Freeguide
Wij konden ons al snel prima redden in Japan. De informatievoorziening is goed en met een beetje voorwerk vind je snel je weg (zeker als je pocket WIFI hebt voor onderweg). Toch zijn we blij dat we een dag met een gids op pad zijn geweest. Zeker in Kyoto, want waar moet je beginnen in een stad met zoveel bezienswaardigheden? En als je dan de zoveelste tempel of shrine bekijkt, die ongeveer hetzelfde is als de vorige, dan kan het soms wat gaan vervelen. Doordat de gids ons voorzag van wat achtergrondinformatie en ons wees op de details werd het veel boeiender en keken we ook anders naar de tempels en shrines die nog volgden. Ook wist hij de plekjes die door de toeristen vaak niet gevonden worden, de zogenaamde 'hidden gems'. Hij sloeg dan opeens een klein straatje in en we kwamen op de mooiste plekken.
Tot slot vonden we het heel boeiend om dankzij de gids een inkijkje te krijgen in het leven van een Japanner. Het leren kennen van een plaatselijk cultuur is wat het reizen voor ons zo mooi maakt. We hadden veel vragen die we ongegeneerd konden stellen. De gids vond het op zijn beurt weer superleuk dat wij zo geïnteresseerd waren en vertelde er graag over. Free Guide (ook in andere steden dan Kyoto) is een organisatie van vrijwilligers. Mensen die trots zijn op hun stad en het leuk vinden deze met jou te delen. Het wordt ook veel door studenten gedaan die het leuk vinden om hun Engels te oefenen. Het is, zoals de naam al zegt, gratis. Het kost je alleen de OV-kosten en de lunch van de gids. Win-win dus!

8. Neem kleine attenties mee
Een belangrijk onderdeel van onze reizen, zijn de ontmoetingen met lokale mensen of andere reizigers. In Japan hebben we mooie ontmoetingen gehad. Soms klein, soms wat uitgebreider. Soms waren dit medereizigers, soms de eigenaren van de ryokan of het restaurant, soms de chauffeur tijdens een taxirit. En wat is het dan leuk om een kleine attentie te kunnen geven als herinnering. Wij hadden een hele serie houten tulpjes meegenomen met daaraan een zelfgemaakt bedankkaartje met dank je wel in het Japans en Nijntje die een Nederlandse vlag vasthoudt (Nijntje is hot in Japan). Het geven van een kleine attentie is in Japan heel gewoon. We kregen dan ook vaak een cadeautje terug. Vaak een doek, bedrukt met Japans tafereel, maar ook zakjes thee, sleutelhangers, knuffelberen en eetstokjes hebben we gekregen. Het geven van fooien doe je niet. Dit kan zelfs beledigend worden opgevat. Ook hier kwamen de tulpjes goed van pas. Een mooie oplossing om binnen hun cultuur onze waardering te kunnen tonen.

9. Zoek van te voren uit wanneer de festivals zijn
We hebben twee festivals meegemaakt. Het is heel leuk om mee te maken, omdat het niet op toeristen gericht is. Het is gericht op het cultuur van Japan, bijv. Japans dansen, Japans eten of op herdenkingen. We boften dat we er twee konden meemaken, maar het hadden er meer kunnen zijn. Meerdere keren kwamen we er achter dat als we een dag langer, eerder of later hadden gepland we nog meer festivals hadden kunnen beleven.

10. Schrijf een blog
Wij hebben ervoor gekozen om elke dag te schrijven. Dat hoeft natuurlijk niet, maar wij vonden het fijn. Niet alleen voor onze achterban, maar ook voor onszelf. Doordat je het opschrijft, beleef je het nog een keer en blijven de herinneringen heel goed hangen ondanks de opeenvolging van belevenissen.

Aanvullende vragen? We delen onze ervaringen graag!

(Douwe & Nicky)

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

He Lente, sta je daar op de foto met een nieuwe 'roze beer'?

Ome Jurian 2018-08-14 21:39:19

Wat een geweldige tips! Ik denk dat Japan ook op ons lijstje komt... ergens voor ooit. Maar dan komen we zeker bij jullie voor extra tips!

Diantha 2018-08-15 17:20:19

Welkom thuis. Wij kunnen vertrekken met alle tips op zak! We gaan in een rustiger tijd alles nog eens op ons gemakje doorlezen. Nu hectiek van heeeel veeeel werken, visite e.d. Maar de sfeer mee gekregen. dank hiervoor! XX

Liesbeth Borgonjen 2018-08-17 11:34:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.