We ontbijten met een omeletje in het hotel en checken uit. Het personeel van de schoonmaak staat klaar en vraagt of alles in orde is. Ja hoor en een tip.
De gids die de komende week met ons gaat meereizen, wacht op ons in de lobby. We maken kennis met elkaar. De gids heet Badal en woont in Bhubuneswar.
Hij is vanochtend met de nachtbus teruggekomen van een week gidsen. En nu dus meteen door.
We rijden de stad uit richting het noorden. Venkai moet wel even wennen aan de overname van regie en routeplanning van Peter naar de gids. Badal is rond de 50
en spreekt goed en duidelijk Engels. Al gauw verlaten we de highway en steken de grootste rivier van Orisha over, de Mahanadi. Op de brug een kleine stop om de verkoop van de grote vissen (brasemsoort) en garnalen te zien.
Langs de weg zien we veel cashew- en mangobomen. De rijstvelden staan nu droog en wachten op het regenseizoen in juni. Bordjes die waarschuwen voor overstekende olifanten. Volgens Badal is dat s'avonds vooral het geval en trekken de olifanten naar de bomen langs de weg met cashewnoten die ze lekker vinden.
We stoppen even bij een Vishnutempel met een forse blauwe koe (Nandi) ervoor. En een fraaie beschilderde muur erom heen in de Orisha stijl. Boven de tempel staat een drietand, teken voor een Shiva tempel. Vishnutempels hebben een wiel in de top.
We stoppen in Nuapatna, een dorp waar met ikat methode (garens opbinden in stroken), patronen worden gemaakt en waar ook katoen en zijden saries geweven worden. We zien in de huizen, het hele proces van afbinden, patroon maken, weven en oprollen van de saries. Dit is nog de oude traditionele kunstnijverheid. Het proces is zeer tijdsintensief en daardoor ook duur. Mooi om dit zo te zien.
We zijn rond half 2 uur bij ons hotel in Dhenkanal. Een eenvoudige maar prima kamer in het centrum. We lunchen met z'n vieren in het hotel met rijst, noodles en thali. We krijgen er paneer en champignons bij. Venka kijkt bedenkelijk: ' Not to costly?' Hij bewaakt onze uitgaven voor het eten. Het moet wel onder de 500 rupees (€ 6) blijven. Helt valt mee en een goede hotelkeuken.
Even uitrusten tot programma eind van de middag. Het is ook 36+ graden. Voor de komende dagen kopen we flink wat flessen water.
We gaan naar de grootste tempel van de Mahuma Dharma sekte in Joranda. Tweehonderd jaar geleden ontstaan uit het Jainisme (strenge boedhhistische variant). Een groot complex met 'tempels' en verblijfplaatsen van de 'sadhus', monnikken, die zich hier terugtrekken, mediteren en bidden. 's Ochtends en 's avonds is er een gemeenschappelijke ceremonie die bijgewoond kan worden. We lopen het terrein op en Badal maakt als vertrouwde gids her en der een praatje. De mannen met de minste kleren en langste haren (in vlechten opgebonden) zitten boven in de hiërarchie, de mannen met oranje kleding zijn het laagste in de hiërarchie.
Na een aanloop met klokken luiden, trommelen en hoornblazen gaat een groep omstandig gebedsoefeningen doen (soort gebedsgymnastiek..) Knalgroene halsbandparkieten vliegen rond en maken ook veel lawaai. Als de monniken klaar zijn, maken ze nog wat rondjes met muziek rond de tempel.
Wij lopen met ze mee en terug naar de auto en rijden in het donker terug.
Om 8 uur nog even samen een lichte maaltijd met dosai en wat vroeger slapen. Morgen een lange reisdag naar het plattelandsgebied met de vele Advasivolken.l
Geschreven door MarenP19.op.reis