We ontbijten in het hotel met heerlijke papaya en ananassap, brood, Indiaase gerechten als idli en lekkere curries erbij. Vrijdag is in India de dag van veel tempelbezoeken, vooral van vrouwen. Wij gaan vandaag naar twee belangrijke tempels van de totaal 100 in deze stad! Venka heeft voor deze tempeldag een mooie bloemenslinger voor de auto gekocht.
Eerst gaan we naar de Lingaraj tempel. Deze is in 1114 gebouwd en is gewijd aan Shiva. De stijl is kenmerkend voor Odisha; de hoofdtempel is 54 m hoog met gedraaide vorm in de torenspits. De meerdere tempels zijn in één lijn aan elkaar verbonden. Hier mogen alleen Hindoes naar binnen, dus wij gaan de buitenkant bewonderen. Venka gaat naar binnen, voor hem een mooie gelegenheid. Als Venka weer terug is, brengt een vriendelijke politieagent (die ons bij de ingang tegenhield) ons naar de zijkant van de tempel. Daar is een platform van waar we wél de binnenkant kunnen zien.
Het geheel van gebouwen en architectuur is indrukwekkend. We bedanken de agent met een gezamenlijke fotosessie en dan gaat hij snel weer naar zijn post.
Vervolgens bezoeken we de Vaital tempel uit de 8ste eeuw. De tempel is aan de griezelgod Chamunda gewijd, maar wij zien geen enge beelden, eerder vrolijke danseressen en paarden. De eerste erotische tempelafbeeldingen van India zijn hier te zien op de buitenmuren. Bij de tempel verschijnt een groot gezelschap. Hoog tempelbezoek van het plaatselijk parlementslid. Marijke raakt met haar in gesprek over de stad en de tempels. Een aardige en geïnteresseerde vrouw. We geven haar complimenten over deze schone stad en vraagt hoe dat hier zo gelukt is. Het antwoord: "We doen het samen met de inwoners". Een van haar medewerkers vraagt mijn toestel en ik moet met haar op de foto. Verrassend en leuk!
Het is inmiddels 34 graden. Een goed idee om naar het Tribal Museum te gaan (airco!) In dit museum wordt uitvoerig en fraai de cultuur getoond van de verschillende volken en stammen in Odisha, de zogenoemde Advasi. Een aanrader van het reisbureau en het stond ook al hoog op ons lijstje. Ook omdat we komende week in dit gebied dorpen en markten gaan bezoeken.
Vijf zalen met thema's en mooie infofilmpjes over alle aspecten van cultuur en dagelijks leven van de maar liefst 62 stammen. Veel gebruiksvoorwerpen, sierraden, muziekinstrumenten en kleurrijke kleding. Opvallend is de serie handgemaakte haarspelden die ook als wapen gebruikt kunnen worden. De haarkammen van bamboe zijn huwelijksgeschenken voor de familie van het meisje. Een mooi voorproefje voor onze 'tribaltour'! We genieten van dit prachtige museum met in elke zaal iemand die toelichting geeft bij het getoonde en onze vragen beantwoordt. Tenslotte kopen we in het museumwinkeltje nog wat cadeautjes voor thuis en we eten in het museumrestaurant met een heerlijke vis-thali.
Dan rijden we 8 km door naar de Khandagiri-grotten. Daar klimmen we naar boven naar de rotsuitgravingen en bijzondere bewerkingen uit de 3-de eeuw voor Chr.
Hier zijn de oudste bekende inscripties, van keizer Ashoka, die in India zijn gevonden waarin zijn overwinning op een vorige heerser is beschreven. Vanaf de 1ste eeuw v. Chr. zijn de grotten gebruikt als kloosters van Boeddhistische Jain-monniken. We zien diverse afbeeldingen uit latere (Hindoe-) tijden en hebben boven een mooi uitzicht over de stad. Ook de tempelaapjes zijn leuk vermaak, vooral voor kinderen.
We gaan terug naar het hotel: voorbereiding van vertrek morgen naar Dhenkanal, de volgende plaats. En dit verslag te schrijven over een verrassend leuke dag !
Geschreven door MarenP19.op.reis