inclusief de foto's van 29 maart
Zaterdag via Qom naar KashanWe vertrekken om 7.30 uur naar Qom. Onderweg zien we langs de weg het mausoleum van Khomeini. Deze pelgrimsplaats groeit nog steeds. Daarna passeren we een groot zoutmeer en in de verte veel sneeuw op de bergen en zon!. (Hoogste berg is 5760m in Iran.)
Voor het bezoek aan Qom stappen we over op een andere bus om zo de tweede heilige plek ( na de grensplaats Mashad) te bereiken. Hier is de tweede opvolger van Mohamed begraven en wordt daarom druk bezocht. Wij, de vrouwen, moeten in een kleurige chador (goed ingepakt..). Dat is vooraf geregeld. Ook krijgen we een 'voorlichtingsimam' toegewezen om ons te begeleiden. Aardige man die open stond voor allerlei vragen over de islam in de wereld, positie van Iran in de wereld, Syrië, IS etc. Eerst zijn er de nieuwere complexen en gebedsruimten. Volgende gebouwen zijn oud, tot 8-ste eeuw n. Chr. Het zijn grote hoge moskeeën met mozaieken, stucwerk en tegels, gouden en zilveren bewerkte plafonds, open wasruimten met fonteinen en heel veel mensen. We mogen ook naar het deel voor de vrouwen. Buiten liggen er grote tapijten waar vrouwen en kinderen zitten, liggen of bidden. We hebben geluk want het gebed begint over een half uur en dan kunnen we niet naar binnen.
We maken als afsluiting van het bezoek nog wat foto's met de imam en de anderen. Bus in en eerst eten. Onderweg , bijna in Kashan, een prima restaurant waar een heerlijk buffet nuttigen met goede Iraanse gerechten, salades, vlees, diverse rijstsoorten en aubergines.
We rijden dan door naar de Finngardens. Een van de 9 belangrijkste traditionele Perzische tuinen in Iran. Vanwege Noruz is het er erg druk. De eerste aanleg startte in de 6-de eeuw. Een combinatie van een ondergrondse bron/ kanaal('Qanat'). De inrichting is gebaseerd op de elementen van de Zoroasters (water, vuur, lucht en aarde) sinaasappelbomen, rozen,cederbomen en rechte,symmetrische kanaaltjes in kobalt blauw. Prachtig versierde prieeltje met schilderwerk van mensen, vogels en bloemen, gordijntjes, alles bij elkaar erg mooi. Aan de zijkant ligt een fraaie hammam.
Daarna bezoeken we in Kashan een andere fraaie 16 de eeuwsw hammam (Soltan Mir Ahmad). Een paar jaar geleden gerestaureerd. Helaas niet meer om te baden. Prachtige blauw, geel,groen tegels, diverse kleedruimten, warmwaterbaden. We gaan het dak op: we zien grote en kleinere stenen koepels met een glazen rondjes voor de verlichting. Door de vele gangetjes in de hamman raak ik met 3 anderen even de groep kwijt. Ze waren al op weg naar het traditioneel koopmanshuis.
Deze koopmanshuizen werden in het verleden gebouwd door handelaren in o.m. tapijten, kruiden, zijden en rozenolie. Kashan lag centraal aan de karavaanroute.
Het was in de 19de eeuw een zeer welvarende stad als woestijnoase. Het huis is enorm groot, heeft diverse gebouwen aan twee grote binnenplaatsen, vaak voor een paar generaties en personeel. Het huis heeft een zomer- en winterdeel (aan de zonzijde). De binnenruimten zijn prachtig in Perzische stijl met pleisterwerk, glas in hout, schilderwerk opgebouwd. Alle woningen in die tijd zijn gebouwd van leem. Er zijn nog veel gebouwen bewaard en opgeknapt.
Daarna naar het hotel, ook een oud koopmanshuis waar alle kamers aan mooie binnenplaatsen liggen. Met de groep naar restaurant (voor het eerst matige ervaring) en Vroeg slapen want morgen gaan we weer vroeg vertrekken.
Geschreven door MarenP19.op.reis