We ontbijten bij een restaurant in de buurt. De gebruikelijke ontbijtjes hier zijn de gestoomde rijstmeel rondjes of allerlei vormen van gebakken platbrood en pannenkoekjes, alles met 3 a 4 sausjes/curries, waar meestal een dhal (linzencurry) bij zit. Smakelijk, met een melkkoffie toe. En dan weer handen wassen. We vertrekken naar de zuidelijker gelegen kuststreek, Pointe Calimere. Een natuurgebied bij het strand met flamingos en veel andere watervogels. Ook zijn er herten.
Buiten het dorp komen we langs een lokale vismarkt met de vissen die vannacht zijn gevangen. Groot en klein: tonijn, inktvis, krab, garnalen en platvis). Drukke handel met opgewonden prijsonderhandelingen. Een gezellige en levendige plek.
We rijden langs kleine wegen door dorpjes gelegen tussen de rijstvelden. Er wordt rijst geoogst met grote machines, maar op kleine velden ook nog met de sikkel.
Op andere velden staan de rijstplanten nog groen of zijn net ingeplant. Steeds zien we in dit deltagebied riviertjes en kanalen. Langs de weg groeien verder kokos, pinda's, bananen. We bezoeken onderweg twee tempels, beide met Shiva als hoofdgod. De eerste tempel wordt geschilderd en staat in de steigers. De jonge priester vraagt na de gedane ceremonie of hij van ons een foto mag nemen. Wat ongebruikelijk in de tempel, vooruit dan maar... De tweede tempel is sober van binnen.
Verder onderweg passeren we een grote dam waar het zoetwater wordt gereguleerd. Ook zien we grote velden met zoutwinning en bassins waar garnalen worden gekweekt. Beide soorten werk gebeuren veelal door vrouwen.
Aangekomen bij het natuurreservaat blijkt, dat we niet met eigen auto naar binnen mogen. We moeten wachten op de reservaatauto en daarvoor veel toegang betalen. De mevrouw geeft bovendien de eerlijke informatie, dat de meeste flamingo's al zijn doorgevlogen naar het noorden met stopplaats in Odisha, waar wij ook later ook nog komen. Ze vliegen daarna door naar Siberië. We besluiten om het maar zo te laten en terug te rijden. Onderweg nog genoeg te zien. We stoppen bij Ramaspathan ('De voeten van Rama') en nemen de trappen naar het hoogste punt in dit gebied. Onder een koepel is een stenen plaat met afdrukken van twee voeten: De plaats waar Rama (de 'avatar'/verschijning en helper van de god Vishnu) stond om de verovering te verkennen van Sri Lanka, vlakbij gelegen, slechts 48 km verderop.
Vanaf een nog hoger gelegen uitkijktoren hebben een mooi uitzicht op de hele omgeving.
Terug in Velankanni lunchen we in ons favoriete restaurant. Deze keer nemen we alle drie Biryani, een kruidig rijstgerecht met ei en/of kip. Behoorlijk pittig, zelfs voor Venka, dus we vragen er wat yogurt (om af te blussen) erbij. s' Middags even op de kamer rusten en na vieren naar het strand.
Veel mensen op het strand en baden met kleren aan. Peter met zwembroek het water in, Marijke gekleed pootje baden. Het water is als een lauwwarm bad. We hebben een mooie plek op het strand om wat te lezen maar ook het hele badfeest van de vele Indiërs gade te slaan. Er loopt een fotograaf rond om badende groepen of families op de foto te nemen. Op het strand zien we ook families met geschoren hoofden waarop lichtgeel poederkrijt is gesmeerd. Kennelijk ook een gebruik bij katholieke pelgrims.
s' Avonds lopen we weer naar ons restaurant door de drukke straat met vele kramen met allerlei waar voor de pelgrims. We eten deze keer Paratha en Chapati, weer andere soorten platbroden met een kipcurry.
Daarna weer een kopje milkcoffee bij het koffietentje en naar het hotel. Nog wat schrijven en lezen én inpakken voor de terugreis naar Pondy.
Geschreven door MarenP19.op.reis