Na een heerlijk ontbijt met het bekende platte brood (en ei, komkommer, tomaten, geitenkaas, honing, dadels, sinaasappel) vertrekken we om 9 uur voor een bezoek aan het Golestan paleis, het werkpaleis van de voormalige Shah's. Golestan betekent rozentuin. Het is een enorm gebouwencomplex uit de 19- de eeuw door de Kadjarvorsten en later veranderd door de laatste vorst Naser od-Din Sjah. De invloed van zijn reizen door Europa is terug te zien in de westers georiënteerde architectuur. We bezoeken maar een gedeelte van het enorme paleiscomplex.Op de' troonveranda' zijn overal prachtige keramiektegels met de kleuren roze geel en blauw etc. Bloemen, vogelmotieven, pauwen (vogel van geluk en weelde) hele taferelen over de jacht .....onuitputtelijk. Wat een werk. Ook is er veel marmer verwerkt in het paleis. Spiegelzalen voor de audiënties vol met de kostbare voorwerpen. Zelfs een stuk van een meteoriet, neergekomen in de Kalutwoestijn. De Sjahs chonk regelmatig dergelijke meteorietstukken aan bevriende staatshoofden. In de spiegelzalen zijn de plafonds en de muren met verschillende maten spiegeltjes bewerkt, kristallen grote luchters. Dan nog zalen met allerlei serviezen overal uit de wereld. Naast het paleis een gebouw met vier windtorens, gebouwd door Fatah Ali Shah. Prachtig met grote glas-in-lood ramen en weelderige spiegeldecoraties. Onderin de muren zijn roosters die de koele wind naar binnen brengen en de warme lucht via de 4 torens naar buiten afvoeren. Een mooi eeuwenoud aircosysteem.
We lopen vervolgens door naar een groot stadspark met mooie bomen, vogels en pauwen.
Daarna bezoeken we het Nationaal museum van Teheran. Eerst koffie met walnotentaart in de museumtuin. Bij binnenkomst in het museum herkent één van onze groepsleden, Ans, de directeur van het museum. Hij heeft samen met haar buurman, de directeur van het museum in Assen, de tentoonstelling daar over Iran en de uitwisseling geregeld. We maken kennis met hem en hij nodigt ons uit voor het museum van Islamitische kunst (gebouw ernaast) waar de uitwisselingsexpositie over Assen/Drenthe te zien is.
Eerst gaan we in het Nationaal Museum prachtige voorwerpen vanaf de 4de eeuw voor Chr. tot 700 na Chr. zien. Foeran, onze gids geeft beknopt en een mooie uitleg. Veel kenbaar uit de tentoonstelling in Assen, maar hier staan ook echte onderdelen van de bekende archeologische vindplaats Persepolis. Prachtige en ongeschonden afbeelding/relief van Darius 1 en de aabiending van geschenken door Meden en Perzen. (We gaan binnenkort vanuit Shiraz nog naar Persepolis ook nog bezoeken).
De tentoonstelling over de historie van Drenthe/Assen is leuk met herkenbare schilderijen en taferelen: van Van Gogh, van De Ploeg, landschappenmet boerderijtjes en koeien en ook voorwerpen van oude opgravingen uit Drenthe vanaf 2400 voor Chr. Wat een mooie samenloop van omstandigheden in dit grote Iran!
Daarna gaan we me z'n tweeën weer met de metro naar de brug voor obze 2e poging.. Nu met mooi zonnig weer. Daar is vandaag een levendige drukte van Iraanse families en jongeren die flaneren en picknicken, foto’s/selfies maken. Er is muziek (met trommel en fluit), een kindertheater met Iraanse liedjes en verklede mensen als historische figuren. Heel sfeervol en iedereen heeft mooie kleding aan vanwege Noruz (De achtste dag. De Islamitische jaartelling geeft nu het jaar 1398)
Terug in een overvolle metro me rustige vriendelijke mensen.. Eerst even naar het hotel en daarna eten. Daar ( restaurant Gil) ontmoeten we 3 andere medereizigers. Lekker vis en lamskebab gegeten. Morgen moeten we om 6.30 uur op, want we hebben een lange reis en vol programma voor de boeg .We gaan eerst naar Qom ( de tweede heilige plaats van Iran) met extra overstap in andere busjes naar het 'heilige deel'van de stad..
Geschreven door MarenP19.op.reis