De Times of India is onder de deur door geschoven. We ontbijten met een buffet in het hotel. Een Indiaas en westers ontbijt met een muziekje op de achtergrond.
Vandaag maken we een trip naar een gebied 60 km noord-oostelijk van Bhubaneswar waar in de 7-de eeuw wel honderd boeddhistische kloosters stonden. Een Chinese pelgrim heeft deze plaatsen ooit beschreven.
We nemen het eerste deel via de highway 16 (richting Calcutta)en rijden via Cuttack, de plaats waar het beroemde filigrain zilver wordt gemaakt. We kruisen veel rivieren die later uitmonden in de Golf van Bengelen. Het laatste stuk loopt door dorpjes, afwisselde moslim en hindoeplaatsen. De velden staan er hier droog bij.
Het eerste archeologisch gebied is bij Lalitgiri. Hier zijn restanten van boeddhistische tempel- en kloostercomplexen gevonden en afgegraven.
We ontmoeten een Indiase vader en zoon met kleindochter uit Bhubaneswar die ons wat meer informatie geven. Een oude baas uit dit gebied komt erbij en vertelt dat hij 40 jaar aan opgravingen heeft meegewerkt, hij is nu 65 jaar.
Bovenop de berg is de stupa. De hoofdplek voor boeddhistisch gebed, met uitzicht over de vlakte. In het bijbehorende nieuwe museum is een mooie verzameling van boeddhistische tempelbeelden van de 5e tot 12e eeuw. Ook zijn er waardevolle zilveren en bronzen voorwerpen te zien die gevonden zijn in de stupa's. Hieruit is ook de ouderdom van het complex afgeleid.
Een stuk verder in het gebied ligt het tweede complex, in Ratnagiri. Hier staat een reeks kleine stupa's met boeddhabeelden en een groot kloostercomplex waar nog een aantal beelden zijn. Hier is meer zichtbaar van de gebouwen dan bij het vorige complex. Verderop naar boven zien we nog meer restanten van een klooster met drie grotere stupa's. In een grote oude ''bodhitree' (heilige boom) is een apenfamilie druk in de weer met 2-3 kleine aapjes.
Inmiddels is het 2 uur én 36 graden geworden als we het derde complex bij Udiagiri bereiken. We lezen, dat veel archeologische opgravingen hier nog moeten plaatsvinden, dus minder te zien dan bij de vorige twee. We kopen wat banaantje voor onderweg en besluiten deze plaats voor gezien te houden. Een vrouw staat op de weg bij haar gedroogde koeienvlaaien die gebruikt worden om te vuur te stoken in de keuken.
Onderweg bananenbomen, mango bomen, kokosnoten en bamboe. De meeste dorpen die we zien hebben een gemeenschappelijke waterpomp. Sommige huizen hier zijn van leem, versterkt met bamboe en met palmblad of golfplaten dak. Dan zijn er ook wat huizen van steen en soms een behoorlijk huis van 2 of 3 verdiepingen en geverfd in felle kleuren geel groen of oranje. Rond of op huis ligt hooi opgestapeld. Na een tijdje bereiken we weer de highway en gaan terug naar Bhubuneswar.
Eind van de middag gaan we twee van de vele tempels in de stad zien. Met de tuk-tuk rijden we naar de Mukteswar-tempel. Deze tempel is uit de 10e eeuw. Bij de ingang een mooie stenen booggewelf met afbeeldingen en verhalen. Achter de tempel het tempelmeer. De stenen waar de tempel van gemaakt is, hebben veel kleuren: van lichtgeel en oranje-rood tot zwart.
We lopen naar de Parasuramatempel (7e eeuw) 500 m verderop. Het wordt inmiddels schemerig. Eén van de best bewaarde 7e-eeuwse tempels met prachtig beeldhouwwerk. Daarna richting hotel, waar we nog een flesje bier halen voor op de kamer. Nog een hapje eten en dan lekker relaxen, lezen en pindatten.
Geschreven door MarenP19.op.reis