Dag 4: Van Zanjan naar Qazvin

Iran, Qazvin

Na het ontbijt vertrokken naar Soltaniyen, een tussenstop op weg naar Qazvin. We bezoeken daar het 14 eeuws mausoleum van Oljaitu, de zoon van een Mongoolse vorst van Arghun. Het is een massief achthoekig bakstenen gebouw met een enorme bakstenen koepel en open bovengalerij. Prachtig versierd met bewerkte bakstenen en geschilderd stucwerk. Boven in de galerij heb je rondom een geweldig uitzicht over het Albruzgebergte en alles in sneeuw gehuld. Het is zonnig maar koud, 2 graden. We drinken buiten op een pleintje de warme oploskoffie die Foeran, onze gids heeft meegenomen en vertrekken naar Qazvin.

De stad Qazvin (1292 m) ligt in het Aramutgebergte, 150 km van Teheran. Het plein Meidan-e Azadi en aangrenzend de bazaar en de caravanserai vormen het centrum van de stad. Het is heerlijk zonnig en warm.
Op het plein gaan we eerst de naar de Emamzadr-ye Hosein, een sierlijk gebouw uit de de periode van de Safaviden (rond 1600), later door de Katjaren (19 e eeuw) verbouwd. Het gebouw heeft prachtige ramen van gekleurd glas en een 2e verdiepingen waar nu een klein kalligrafiemuseum is gehuisvest. Op het plein is het feest vanwege Noruz , het Iraanse nieuwjaar.Er staan overal grote versierde eieren en kraampjes met lekkere vruchten, gekleurde eieren, sprookjesfiguren, muziek en draaimolens. We worden weer vaak gevraagd voor een foto en veel mensen spreken ons aan met allerlei vragen. Daarna naar het hotel Albroz en gaan we met tweeën de rest van de dag op pad en diverse interessante gebouwen bezoeken.
  • Eerst naar de Ali Qapu, een van de oude stadspoorten. Daarna de moskee, de Masjed e Jame bezocht. Een grote oude moskee uit de vroeg islamitische tijd met prachtige blauwe betegelde koepel en poorten (Iwans) versierd met bloemen, geometrische figuren en kalligrafie.
  • Daarna naar een grootste ondergrondse waterreservoirs in de stad. We dalen af via een lange trap naar beneden en komen in een groet ruimte met een enorme koepel. Een van de Iraanse bezoekers legt os uit hoe de waterkoelsysteem werk met bovenin openingen zodat de warme naar buiten kan. Verder onderweg zien we een bakkerij/verkoop van brood. We worden hartelijk ontvangen door twee jonge bakkers die ons de oven en het bakken van het brood laten zien. Onderin wordt met hout de over verwarmd. De open oven ligt vol met hete steentjes waar platte deegplaten kort ingelegd worden. Een soort pizzaoven. Een vrouw wacht op haar brood en geeft ons een warm stuk stuk om direct op te eten.
  • Bezoek aan de moskee / mausoleum Emanzade-te- Hossein, 16- de eeuw. Op een binnenplaats staat een grote moskee waar Hoesein, een zoon van de achtste imam Resa ( jaar 820) Het mausoleum heeft een blauwe koepel en de voorkant is versierd met geglazuurde tegeltjes en zilveren spiegeltjes. Voor vrouwen is het dragen van een chador verplicht. Een aantal vrouwen en een familie wil graag met ons een selfie en vragen waar we vandaan komen, wat we van Iran vinden en bedanken ons voor onze komst naar Iran. Op het plein is een kinderkermis met attracties ingericht; spelletjes, etc. onder leiding van religieuzen. Topattractie is een kinder/ militaire tank waar je met tennishallen kunt schieten op het hoofd van Trump. De imam ziet ons en nodigt Peter uit om het spelletje mee te spelen. Dat gebeurd en, jawel, raak, Trump valt onder luid applaus om.
  • We gaan naar de Hosseiniyeh Amininha. Een oud patriciërshuis uit de 18 de eeuw. Een gebouw met mooi beschilderd stuc- en houtwerk, spiegeltjesdecoratie, prachtige plafonds, gekleurd glas in hout. We worden rondgeleid door een aardige jonge vrouw die als afsluiting voor de lokale VVV een kort filmpje van ons wil maken om te laten zien en horen wat wij van de stad en Iran vinden. Daar doen we graag aan mee! We worden nog beroemd hier.....
S’ avonds gaan we naar de caravanserrai, die prachtig gerestaureerd is met allerlei leuke winkeltjes en eten op een plein een heerlijke soep met bonen, linzen en groenten, ze noemen het hier Asch. Daarna naar een hippe koffiebar, mooi ingericht en heerlijke koffie met worteltaart.
Het is inmiddels 22.30 uur dus we lopen naar het hotel. Peters rug blijft pijnlijk maar met de pillen ( dioflenac, maar dan van de lokale farmacie, trekt de pijn weg.
Leuke dag en veel aardige Iraniërs ontmoet!



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.