Retourtje ziekenhuis, dat is toch ook International Public Health?

Oeganda, Makindye

Donderdag had ik al het vermoeden, maar ik was inderdaad wat bacteriën rijker in mijn lichaam. 's Avonds begon de ellende allemaal; braken, diarree, buikkrampen, koorts, zere/slappe spieren en niets kunnen eten. Ik heb me in tijden niet zo slecht gevoeld en dan is het al helemaal vervelend als je niet thuis bent.

Vrijdag heb ik contact opgenomen met Anna (Eye4Africa) om aan te geven dat ik ziek was geworden en of het ook verstandig was om een malariatest te doen. Het blijkt dat de incubatietijd 10 dagen is, dus dat was volgens Anna gelukkig nog niet nodig. Ook de Zweedse Anna is op de hoogte gebracht door de meiden. Ze zei dat als het zaterdag niet beter zou worden, dat zij nog wel antibiotica had liggen wat ik mocht proberen. Dat had haar ook goed geholpen zei ze.

Zodoende, zat de Zweedse Anna zaterdag naast mij op bed, met antibiotica en een temperatuurmeter. Vol goede moed nam ik de capsules in, met de hoop morgen weer iets opgeknapt te zijn. Helaas bleek het te mooi om waar te zijn. ’s Nachts heb ik flink gebraakt , geen druppel water kon mijn lichaam binnen houden.

Zondag gingen de meiden naar een internationale kerk, om daar eens een kijkje te nemen. Ik had afgesproken dat ik zou sms’en of bellen als het niet goed zou gaan. Dapper probeerde ik na een halve appel de antibiotica weer binnen te houden, maar tevergeefs, poging mislukt. Ik besloot toch beide Anna’s te bellen, want dit kon niet langer zo, ik was zo moe en wist niet meer wat ik met mezelf aanmoest. Zij zeiden allebei dat ik toch even naar het ziekenhuis moest gaan. Alle studenten van Eye4Africa gaan naar het ziekenhuis ‘The Surgery’, dat blijkt een goed ziekenhuis te zijn. De Zweedse Anna belde me al vrij snel terug om te zeggen dat ze mij graag naar het ziekenhuis wilde brengen, wat een opluchting en wat lief van haar!

De meiden stonden ondertussen bij de kerk te wachten op een taxi. De mensen van de kerk waren op de hoogte waarom ze weg moesten en vonden de taxi veel te lang duren. Daarom werden ze met z’n allen in het busje van de kerk gestopt en werden thuis afgezet. Wat een behulpzame mensen allemaal! Ondertussen was de Zweedse Anna met haar dochter gearriveerd. Met z’n drieën raapten we wat spullen bij elkaar wat wel handig zou zijn om mee te nemen. Met een kotszak, Myrthe als mental−coach, vertrokken we naar het ziekenhuis.

Aangekomen bij het ziekenhuis hielp Anna mij met het invullen van de papieren. Daarna is zij even met haar dochter de stad in gegaan. Tot mijn geluk troffen we een Nederlandse dokter! Het was nog een jonge meid met duidelijk veel ervaring. Het was zo fijn om mijn klachten uit te kunnen leggen in het Nederlands! Zoals we al een beetje hadden verwacht, was de diagnose acute maag−darmontsteking door waarschijnlijk voedselvergiftiging. Ook bleek ik toch best uitgedroogd te zijn (na al die liters water met Oral Rehydration Solution). Ik kreeg de juiste antibiotica voorgeschreven en medicatie tegen de misselijkheid, met de afspraak om mezelf morgen weer te melden als ik het vocht nog niet binnen kon houden. Dan zou de volgende stap infuustherapie zijn. Anna heeft ons, zo behulpzaam als ze is, weer thuis afgezet. ’s Avonds startte ik met de antibiotica en ik heb als een blok geslapen.

Maandag werd ik wakker, ik kon het haast niet geloven, ik was geen een keer naar de wc geweest. Dat was wat anders dan elk kwartier, zoals de laatste vier dagen. Wat was ik blij. Elke dag voel ik dat ik weer een stukje beter word, alleen het eten is nog wat lastig, maar dat komt wel weer. De meiden zorgen goed voor mij en ook Jackie, de huisvrouw houdt een oogje in het zeil. Van het weekend heeft ze een gek prutje voor me gemaakt; warm water met limoen en gember geloof ik. Dat zou goed voor me zijn (zie foto). Ook de lieve cadeautjes die het thuisfront stiekem in mijn bagage heeft gepropt gaf me steun, een vriendenboekje met heel veel lachwekkende verhalen en een fotoboekje van allemaal mooie momenten van vroeger tot nu. Ook is Facetime en via Whatsapp bellen zijn goede uitvindingen!

Maar hé, altijd afsluiten met iets positiefs: Ik ben wel wat kilootjes lichter!!!

Geschreven door

Al 18 reacties bij dit reisverslag

Wat een verhaal Hendrien, maar gelukkig was de juiste hulp in de buurt ! Ook weer veel nieuwe ervaringen , maar of je op deze nou echt zat te wachten..... Nu maar snel opknappen en die kilo's..... hoop voor jou dat ze er af blijven 😉

Joke ( die van het koor ) 2016-11-01 13:04:43

Hey lieve Hendrien, fijn dat het nu weer beter gaat ...wens je heel veel beterschap!!

Jeltje 2016-11-01 13:05:09

Ai.. wat vervelend! Maar hopelijk gaat het snel weer beter en kun je weer dubbel en dwars van dit avontuur genieten! Voor nu heel veel beterschap!

Mandy 2016-11-01 13:16:02

Jeetje meis bah bah! Maar je hebt t alweer overleefd topper! Heel veel beterschap nog! En groetjes aan iedereen! Veel succes meiden lees graag je verhalen btw😁

Renee 2016-11-01 13:24:06

Jeetje, wat een verhaal. Heel veel beterschap.

Marit 2016-11-01 14:38:26

Pff wat vreselijk!! kalm aan doen en dan weer verder met je avontuur!! Liefs

Wilca 2016-11-01 14:41:09

Hoi. Wat een verhaal. Ziek zijn is absoluut niet fijn en zeker als je dan ook nog eens in zo'n vreemde omgeving bent. Gelukkig heb je al een goed netwerk en vrienden daar en een Nederlandse arts, hoe fijn is dat!!. Beterschap Hendrien!!! Snel weer leuke dingen doen!

Gerard Aalderink 2016-11-01 14:53:05

Nou Hendrien hoop dat je gauw weer helemaal beter bent. Beterschap.

André Sijpkes 2016-11-01 15:00:55

We hopen dat je gauw weer gezond bent. Beterschap en groetjes!

Mia Dijkstra 2016-11-01 15:15:35

Beterschap Hen!! En wat heb je leuke verhalen verder!!! Geniet er van❤️

Julia de Groot 2016-11-01 16:13:00

Hoi hendrien. Ik hoop dat je weer snel opknapt. Zo te lezen gaat het alweer wat beter.Groetjes jolanda onnes.

Jolanda onnes 2016-11-01 16:51:24

Lieve Drien dat was niet leuk :( Gelukkig wordt het weer wat beter. Heel veel beterschap! XXX

Tante Katreu 2016-11-01 18:02:14

Leuk om je verhalen te lezen; minder leuk om te lezen dat je je zo hebt gevoeld.. Hopelijk ben je snel weer de oude! Geniet!

Hendrien 2016-11-01 18:09:50

Hendrien, ik ben blij dat het weer beter met je gaat. Gelukkig heb je je lieve vriendinnen om je heen. Nu kun je weer genieten van alles wat jullie meemaken daar. Ik lees je verhalen graag

Marilyn Tjallinks 2016-11-01 18:27:45

Gelukkig heb je het ergste achter de rug. Veel beterschap van ons allemaal. Fijn dat iedereen behulpzaam is.

Herma 2016-11-01 19:03:51

Ik hoop dat je nu snel weer opknapt. Beterschap!!!

jannie woppenkamp 2016-11-01 21:24:02

als oma van Lois volg ik jullie en wens jou ook veel sterkte dag lieve Lois

Rita Felen 2016-11-01 23:20:13

Wat een (vervelende) ervaring. Gelukkig gaat het al weer wat beter met je, mede door de juiste mensen om je heen en jou positieve instelling!

Cecile Paarlberg 2016-11-02 16:25:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.