Een lange pittige en afwisselende fietsdag: 25 km op en neer door de wijngaarden, een stukje langs het Canal du Centre, langs het drukke industriegebied van Chalon-sur-Saône, daarna via een oude spoorwegbedding en langs het jaagpad van de Saône naar Tournus, gevolgd door een kuitenbijter tot in Plottes.
We vertrokken (nog droog) langs de Route des Grands Crus tussen de Pinot Noir wijngaarden. In Pommard zagen we de kerk en de artisjokfontein. In de wijngaarden was er weer volle bedrijvigheid, zelfs al begon het een beetje te miezeren. We zagen de cabottes, schuilhuisjes voor de arbeiders in de wijngaarden en net op tijd konden we er een in duiken om onze regenkleding aan de trekken.
Tussen de wijngaarden zagen we ook paarden aan het werk, om de grond rond de wijnstokken los te maken. Vroeger werden deze paarden veel gebruikt maar door het gebruik van pesticiden stierven er vele. Nu er minder giftige pesticiden gebruikt worden, kunnen ze terug ingezet worden vooral door de wijnboeren die het Bio-label willen verdienen.
In Meursault namen we een kiekje van het feodaal kasteel waar de opnames werden gemaakt van “La grande Vadrouille” met Louis de Funès en Bourvil.
In Santenay dronken we ons eerste koffietje, het druppelde nog een beetje maar we hielden de moed erin.
Na ongeveer 40 km konden weer terug langs een kanaal rijden: Canal du Centre. Dat ging sneller dan tussen de wijngaarden en we maalden er vlotjes de kilometers af.
Bij de picknick was het alweer droog en verscheen zelfs de zon, bij het uittrekken van de regenkledij had Christine bijna “te veel” uitgetrokken. (hé, Filip)
Via een industrieterrein reden we langs Chalon-sur-Saône naar Saint-Marcel. Het is hier dat Pierre Abélard, de meest geletterde man van zijn tijd, meer dan 800 jaar geleden zijn beroemd geworden brieven aan zijn Héloise schreef. Na hun dood werden beide geliefden herenigd op Père Lachaise in Parijs.
In Tournus namen we een kijkje in de kerk van de abdij: l’Abbaye Saint-Phillibert is een van de grootste nog resterende romaanse gebouwen in Frankrijk: resten van muurschilderingen, 12de eeuwse mozaïeken en een 17de eeuwse orgel zijn pareltjes voor het oog. In de crypte staat de vermeende sarcofaag waarin de resten van de heilige Saint-Valérien, de eerste christelijke martelaar, ooit werden bewaard.
Dan volgde de klim naar Plottes, een charmant wijndorp. Ons verblijf is op zijn minst bijzonder: bekijk de foto’s maar even. Een klein kasteeltje, een reuze kamer met een hemelbed, een prachtige tuin en vanavond geen ordinaire “thee” maar een “tisane“ zoals de eigenaresse met nadruk zei bij de rondleiding.
Geschreven door Filip-en-Chantal-op-reis