De geur van vers gebakken brood deed ons deze morgen ontwaken (we sliepen boven de bakkerij). Bij het ontbijt werden krakend verse broodjes geserveerd, heerlijk!
En… het was droog maar fris… en daar zijn fietsers al best tevreden mee. We trapten ons al snel warm.
De eerste kerk op onze route was de Sint-Nicolaaskerk in het kerkdorp Farup, gebouwd in de 12de eeuw en opgetrokken in tufsteen.
We reden richting Esbjerg, naast de koopvaardijhaven is de vissershaven de grootste van Denemarken. De stad is relatief jong en dat kan je zien aan de doordachte opbouw en de moderne architectuur.
In Jerne aten we een koekje aan de kerk die toegewijd is aan Sint-Maarten (12 de eeuw).
Een hoogtepunt vandaag was de 9 meter hoge sculpturengroep Men at Sea, Wiig Hansen ontwierp het beeld dat vier zittende mannen toont die uitkijken over de Waddenzee. Een Nederlandse familie maakte er een foto van ons.
Aan de overkant van de straat ligt het visserij- en zeevaartmuseum, daar was het tijd voor een broodje vis en een koffietje. We maakten er nog enkele foto’s en fietsten door Hjerting, het strand is rood getint en de mooie villa’s laten vermoeden dat het een plaatsje is “à la Knokke”.
In Oksbøl bezochten we een Duitse oorlogsbegraafplaats voor 121 soldaten en 1675 vluchtelingen die tijdens en na de tweede Wereldoorlog in het nabijgelegen vluchtelingenkamp zijn omgekomen. Begin 1945 was Oksbøl een verblijfplaats voor 36 000 vluchtelingen uit Oost- en West-Pruisen, Duitsers op de vlucht voor het oprukkende Sovjetleger (je ziet de geschiedenis herhaalt zich). Van het kamp zelf is enkel een museum overgebleven, het gebied werd herbebost.
Het laatste stuk van de mooie rit vandaag leidde ons door een militair domein, daarna doorkruisten we kilometerslang een heuvelachtig duinengebied.
In Nørre Nebel werden we in onze B&B vriendelijk ontvangen. Na de was en de plas werden ook onze fietsen door Fredy onder handen genomen voor een ’opfrisbeurt’.
Weer een mooie dag !
Het Deense “wistjedatje” van de dag: Deens gebak komt eigenlijk uit Wenen!
In de jaren rond 1840 vestigden enkele Oostenrijkse bakkers zich in Denemarken en introduceerden het geliefde gebak. Om die reden wordt Deens gebak in Denemarken “Wienerbrød” of “Weens brood” genoemd.
Geschreven door Filip-en-Chantal-op-reis