Dag 21 van Viborg naar Engesvang (74,5 km totaal 1380,50 km)

Denemarken, Engesvang

Een eerste hoogtepunt van de dag was het bezoek aan de Domkerk van Viborg. Viborg behoort samen met Ribe tot de oudste steden van Denemarken. De kerk valt op door zijn vier torens, gangpaden, koor en crypte. De crypte konden we niet bezoeken maar we werden overweldigd door de fraaie fresco’s met voorstellingen uit de Bijbel op de muren, bogen, het plafond en de gewelven. De fresco’s werden ontworpen door Joakim Skovgaard.
Voor Christine en Fredy was een hoogtepuntje het bereiken van 2000 km op deze fietstrip. Hiep, hiep, hoera!
Een groot deel van de route volgde de Hærvejen, een oude handelsweg die loopt van Viborg via Flensburg naar Hamburg.
De wegwijzer ‘Stengrav’ trok onze aandacht. Na een paar honderd meter kwamen we terecht op een plek waar in 1157 een veldslag werd uitgevochten tussen de Deense legers van Valdemar I en zijn rivaal voor de Deense troon, Sweyn III. Aan de hand van audio-apparatuur kon je een verslag over deze veldslag beluisteren, op een ander toestel kon je zelfs het wapengekletter horen. Wapengekletter van een andere soort kregen we door manoeuvres van acht overvliegende straaljagers. Het bracht ons in gedachten naar de verschrikkelijke realiteit die zich momenteel op 2000 km van ons afspeelt.
Picknicken deden we met zicht op het glooiende landschap. Een landschap met verschillende grafheuvels.
Bij het binnenrijden van Silkeborg trok het bordje ‘Belgian Cycling Club’ onze aandacht. Zou hier echt een wielerclub met die naam zijn? Een paar bochten verder kregen we het antwoord, er is wel degelijk een Belgian Cycling Club en net vandaag organiseerde de club een ‘coast2coast’ fietswedstrijd. We werden als echte Belgische wielerhelden onthaald en getrakteerd. De organisator van het gebeuren is een Deense wielerfanaat die een tijd in Gavere woonde en de wielermicrobe terug meenam naar zijn thuisland. Hij nam met een groep Denen al zeven keer deel aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen.
Na dit gloriemomentje reden we naar het museum van Silkeborg. Het bekendste museumstuk is de Man van Tollund, een in 1950 bij Silkeborg gevonden veenlijk . Het lichaam is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Uit onderzoek blijkt dat de Man van Tollund omstreeks 350 voor Christus om het leven is gekomen. Wetenschappers gaan ervan uit dat de man opgehangen werd als offer aan de goden. Een aparte afdeling presenteert deze vondst als middelpunt van het leven in een dorp uit die tijd. Andermaal konden we de museumaanpak van de Denen bewonderen.
En dat het de hele dag droog bleef was voor ons ook top. Het was terug een mooie dag.

Het Deens wist je datje van de dag:
In het UN World Happiness Report uit 2020 staat Denemarken op de derde plaats van meest gelukkige landen. Op de eerste plaats staat Finland, gevolgd door IJsland. België staat pas 17de. Het World Happiness Report gebruikt criteria als inkomen, sociaal vangnet, corruptie, vrijheid, levensverwachting, vrijgevigheid vertrouwen om tot een ranglijst te komen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

We kijken al uit naar jullie terugkomst en zijn benieuwd naar al jullie verhalen. Tot binnenkort.

Jan 2022-06-19 21:02:17

Als die man echt is, is dat wel straf. Schoon eigenlijk. En schone mascottes voor de cycling club 😃 Goed gedaan christine en fredy! Ik denk ook dat het echt beangstigend moet zijn om geluiden te horen die bij oorlog horen. En idd niet ver af. Fiets maar fijn verder

Monique 2022-06-20 17:25:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.