Dag 22 van Engesvang naar Jelling (63,50 km totaal 1444 km)

Denemarken, Jelling

Het was een “van-alles-wat-dag” zónder koffie maar mėt ijsje🍦. ‘Van alles wat’ dat betekende:
  • Klimmen en dalen op goede asfaltbaantjes (voor de Vikingen een makkie😂). Maar ook net op het moment dat we een plensbui over ons heen kregen glibberige moeilijk berijdbare grindwegen.
  • Koud, warm, regen, zon, regenkledij aan, regenkledij uit, donder (gaf ons de adrenaline om nog wat rapper te trappen), hagel…droog.
  • Géén tussendoortjes, enkel een banaan rechtstaand verorberd máár ook een super-de-luxe, spiksplinternieuwe overdekte picknickplaats met een geweldig uitzicht .
  • Prachtige luchten: lieflijke bloemkoolwolken maar ook angstaanjagende donkere wolken.
  • Nog net op tijd een schuilplaats vinden in een plensbui én ook een appartementje vlakbij het nationaal museum Kongernes Jelling dat we wilden bezoeken.

We volgden vandaag de Hærvejen, één van Denemarkens oudste fietsroutes. We passeerden o.a. in Øster Nykirke een mooi bedevaartskerkje gewijd aan Sint Petrus. Het is gebouwd op het hoogste punt van de Jutlandroute. Onze bestemming was de vikingstad Jelling.

Jelling wordt gezien als de bakermat van Denemarken. De Vikingvorsten huisden hier in de 10de eeuw. De grafheuvels, De twee runensteen en de kerk staan sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Eerst brachten we een bezoek aan het museum, weerom een staaltje van hoe de Denen een museum op een interactieve en leerrijke manier inrichten. Ook een kleine tijdelijke tentoonstelling in het teken van de Tour de France die hier op 3 juli passeert kon ons charmeren.
We lieten ons onderdompelen in de geschiedenis van koning Gorm en zijn echtgenote koningin Thyra.
Naast de kerk zijn twee runenstenen te bewonderen.
Gorms steen: een gedenksteen voor koningin Thyra waarop de naam Denemarken voor het eerst wordt vermeld.
Haralds steen: Koning Harald Blåtand liet een opmerkelijke runensteen van 10 ton maken. Het runenschrift verloopt horizontaal en er staat ook een christusfiguur op. De stenen bezaten oorspronkelijk felle kleuren, de steen vertelt dat het land zich tot een christelijk koninkrijk ontwikkelde.
Ook de kerk is een bezoek waard, daar vond men waarschijnlijk de resten van koning In de kerk vind je ook de oudste, maar gerestaureerde, muurschilderingen van Denemarken in Byzantijnse stijl.
In de buurt van Jelling vind je ook veel grafheuvels, twee grote grafheuvels rond de kerk kunnen we bewonderen vanuit ons dakraam.
Nadat we ons culturele programma hadden afgewerkt, sloten we de dag af met een heerlijke hartige pannenkoek.
Weer een fantastische dag.

Het Deense “wist je datje” van de dag: Google Maps, luidsprekers en insuline zijn Deense uitvindingen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Prachtige wolkenfoto's. En zo'n fietslunch-ke ziet er nog zo slecht niet uit. Maar het Hestehotel ziet er toch wat primitief uit 😂. Toch wel fijn om telkens ook te kunnen genieten van de geschiedenis van Denemarken. En ben ik nu nog altijd niet jaloers.... 😉

monique 2022-06-21 06:41:16

Ge hebt daar oneindig mooie vergezichten. Wou er ook nog wel eens naartoe maar denk dat het niet zal lukken!!! Nog een verdere goede terugkeer,

Valère Dhaenens 2022-06-21 09:09:19
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.